Списание "Бакхус" обяви номинациите си за ресторант на годината

Списание "Бакхус" обяви номинациите си за ресторант на годината

Десет заведения от цялата страна са финалисти в ежегодния конкурс за титлата ресторант на годината, организиран от списание "Бакхус" и Chivas Regal. Освен голямата награда ще бъдат отличени и заведения в категориите "Авторска кухня", "Най-добра селекция на напитки", "Най-добър bar&diner", "Ресторант на читателите", "Дебют 2004". В конкурса имаха право да участват само ресторанти с поне един работен ден преди 1 януари 2004. Това правило не важи единствено за наградата за дебют. Тя е за най-добър ресторант, открит между 1 август 2003 и 1 май тази година.

Сред финалистите са обичайните заподозрени: Започваме с “Отвъд алеята, зад шкафа" - победител в първия конкурс през 2001. Заведението е място с индивидуалност и оригинални кулинарни принципи, а собствениците години наред държат на качествената храна и обслужване.

"Вишните" - един от най-малките столични ресторанти, спечели първо място на конкурса през 2002. Уютното заведение с 15 места е сред тези, които положиха началото на култура, грамотност и интерес към цялата институция "кръчма". В менюто му с лекота са смесени различни гастрономически традиции.

"Енотека Уно" също редовно присъства сред номинираните. Ресторантът е създаден по всички правила на качествените ВИП заведения и е едно от най-изисканите места в София с постоянни високопоставени посетители. Менюто съдържа предимно френски и италиански специалитети. Има и богат избор от наши и чужди вина.

Сред финалистите е и още едно луксозно място с добра селекция вина - „Модерато“. То е с изчистен интериор на две нива, а менюто е кратко, без излишен пълнеж. Акцент са ястията от прясна риба и морски дарове.

"Да Види" открай време е обект на вниманието на ценителите. Предлага международна кухня с много креативни елементи. Мястото се отличава с добър интериор и приятна музика.

"Дойран 1“ привлича погледа още отвън и предлага уют и спокойствие встрани от градския стрес. Впечатление прави вниманието към детайлите в сервирането и кухнята. Менюто е добре премерен списък от избрани ястия.

Култът към здравословното хранене роди ресторант "Кибеа" на едноименното издателство. Листът с храните е изготвен според най-модерните тенденции в диетологията. Ресторантът е с амбицията да наложи някои много полезни навици на хранене и малко популярни продукти у нас.

Сред номинираните е и “Капанина джуниър”, която е известна с изключителната си италианска кухня, добра паста и много вкусна, топла и бързо сервирана храна.

Арменската кръчма Egur Egur е сравнително нова за столицата, но вече успя да влезе в листа с най-добрите. Заведението предлага вкусни и простички блюда по стари арменски рецепти, интериор, който носи усещане за благороден лукс и напомня уюта на домашен хол. Винената листа е забележителна с над 200 вина от наши и чужди изби.

"Капитол" е участието от Варна. Ресторантът се намира в малък частен хотел. Предлага международна кухня със силен авторски принос от главния готвач.

Комисията отново включва представители на списанието, професионалисти от ресторантьорския и винарския бранш: готвач, енолог, сомелиер. За финалната фаза към нея по традиция ще се присъедини експерт от чужбина. Концепцията за избора е добре описана в десетте правила на добрия ресторант, публикувани още с първото издание на конкурса. Както и в досегашните издания, превес при селекцията има качеството на храната. Не е достатъчно тя да бъде просто вкусна, но и да съчетава внимателно подбрани ястия, които изразяват концепцията на готвача или собственика. Търси се баланс и между останалите елементи, които превръщат храненето навън в приятно изживяване - комфортна обстановка, професионален подбор на напитките, качествено обслужване.

Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 6 декември в хотел "Хилтън".

----------------------------------------

Десетте правила на добрия ресторант според "Бакхус"

1. Добра кухня

2. Професионален подбор на вина

3. Чистота

4. Изискана обстановка

5. Добро обслужване

6. Грамотно меню с подходящ вид

7. Адекватни цени

8. Работни смени, съобразени с наплива на клиенти

9. Място за паркиране

10. Справяне с деца

Финалистите:

“Вишните”

“Да Види”

“Дойран 1”

“Егур, егур”

“Енотека Uno”

“Капанина джуниър”

“Кибеа”

“Модерато”

“Отвъд алеята, зад шкафа”

“Капитол”, Варна.