Списание "Бакхус" обяви номинациите си за ресторант на годината
Сред финалистите са обичайните заподозрени: Започваме с “Отвъд алеята, зад шкафа" - победител в първия конкурс през 2001. Заведението е място с индивидуалност и оригинални кулинарни принципи, а собствениците години наред държат на качествената храна и обслужване.
"Вишните" - един от най-малките столични ресторанти, спечели първо място на конкурса през 2002. Уютното заведение с 15 места е сред тези, които положиха началото на култура, грамотност и интерес към цялата институция "кръчма". В менюто му с лекота са смесени различни гастрономически традиции.
"Енотека Уно" също редовно присъства сред номинираните. Ресторантът е създаден по всички правила на качествените ВИП заведения и е едно от най-изисканите места в София с постоянни високопоставени посетители. Менюто съдържа предимно френски и италиански специалитети. Има и богат избор от наши и чужди вина.
Сред финалистите е и още едно луксозно място с добра селекция вина - „Модерато“. То е с изчистен интериор на две нива, а менюто е кратко, без излишен пълнеж. Акцент са ястията от прясна риба и морски дарове.
"Да Види" открай време е обект на вниманието на ценителите. Предлага международна кухня с много креативни елементи. Мястото се отличава с добър интериор и приятна музика.
"Дойран 1“ привлича погледа още отвън и предлага уют и спокойствие встрани от градския стрес. Впечатление прави вниманието към детайлите в сервирането и кухнята. Менюто е добре премерен списък от избрани ястия.
Култът към здравословното хранене роди ресторант "Кибеа" на едноименното издателство. Листът с храните е изготвен според най-модерните тенденции в диетологията. Ресторантът е с амбицията да наложи някои много полезни навици на хранене и малко популярни продукти у нас.
Сред номинираните е и “Капанина джуниър”, която е известна с изключителната си италианска кухня, добра паста и много вкусна, топла и бързо сервирана храна.
Арменската кръчма Egur Egur е сравнително нова за столицата, но вече успя да влезе в листа с най-добрите. Заведението предлага вкусни и простички блюда по стари арменски рецепти, интериор, който носи усещане за благороден лукс и напомня уюта на домашен хол. Винената листа е забележителна с над 200 вина от наши и чужди изби.
"Капитол" е участието от Варна. Ресторантът се намира в малък частен хотел. Предлага международна кухня със силен авторски принос от главния готвач.
Комисията отново включва представители на списанието, професионалисти от ресторантьорския и винарския бранш: готвач, енолог, сомелиер. За финалната фаза към нея по традиция ще се присъедини експерт от чужбина. Концепцията за избора е добре описана в десетте правила на добрия ресторант, публикувани още с първото издание на конкурса. Както и в досегашните издания, превес при селекцията има качеството на храната. Не е достатъчно тя да бъде просто вкусна, но и да съчетава внимателно подбрани ястия, които изразяват концепцията на готвача или собственика. Търси се баланс и между останалите елементи, които превръщат храненето навън в приятно изживяване - комфортна обстановка, професионален подбор на напитките, качествено обслужване.
Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 6 декември в хотел "Хилтън".
----------------------------------------
Десетте правила на добрия ресторант според "Бакхус"
1. Добра кухня
2. Професионален подбор на вина
3. Чистота
4. Изискана обстановка
5. Добро обслужване
6. Грамотно меню с подходящ вид
7. Адекватни цени
8. Работни смени, съобразени с наплива на клиенти
9. Място за паркиране
10. Справяне с деца
Финалистите:
“Вишните”
“Да Види”
“Дойран 1”
“Егур, егур”
“Енотека Uno”
“Капанина джуниър”
“Кибеа”
“Модерато”
“Отвъд алеята, зад шкафа”
“Капитол”, Варна.