А нещо вегетарианско?

А нещо вегетарианско?

Коледните пости започнаха и в ресторантите все по-често се чува въпросът “А нещо вегетарианско?”. Въздържанието от блажно е не само ритуал. То е подготовка на тялото за тежките ястия и голямото зимно заседяване зад масата. Има и духовен смисъл - пречиства и отдалечава от злините.

Ресторант “Грозд” на бул. "Цар Освободител" отбеляза началото на постите със специално меню. В него ще откриете огромно разнообразие супи - от гъби, картофи, коприва, боб, леща, борш. Сред готвените ястия естествено не липсват сармите, има и вегетарианска мусака, боб плакия и още много нашенски традиционни блюда. По-нестандартни предложения са кашите - от манатарки, от спанак и коприва с орехи, и пюретата - от червен боб, от тиквички, спанак и маслини.

“Здравословен ресторант” на ул. "Вълкович" е най-важна дестинация по време на “постните” дни. За закуска тук можете да поръчате строго вегетарианската гореща овесена каша или картофени палачинки с лук и копър. От предястията изберете бял фасул дип с печен чесън и червени чушки, поднесен с домашен хляб. Не пропускайте и салатата от леща с пресни зелени подправки и винегрет от зелен лимон или салата от водорасли арами. Има и супи - от моркови, боб, доматена, от червено цвекло и целина. Изборът ви на основно ястие ще е силно затруднен от множество предложения като крокети от просо и тофу с бял винено-гъбен сос, индийско къри с боб и пюре от сладки картофи, китайски зелеви рулца с плънка от гъби.

Вегетарианските ястия в двете арменски кръчми Egur Egur на ул. "Шейново" и на ул. "Добруджа" са приготвени по вкусни и простички стари арменски рецепти. В менюто ще откриете сарми с лозов и зелев лист със стафиди и канела, арменско кьопоолу с ким, салата с нахут и червен лук, магданозени кюфтенца, рулца от пържен патладжан. Сред десертите забележително е ашурето, което тук се приготвя по специална арменска рецепта - с киснати в алкохол стафиди, много ядки и нар, поднесено с каничка розова вода за заливка.

Както винаги вегетарианско меню предлага и "Отвъд алеята зад шкафа" на улица "Будапеща". Едно посещение тук няма да ви е достатъчно, за да разгледате интериора и да опитате всичко интересно от листа с храните. Поръчайте например вегетарианска паста с горски гъби, копривени кюфтета със спанак и млечен сос, тиквичка с пълнеж или печени чушки. Към порцията върви и тънка содена питка.

Вегетарианските предложения на ресторант “Нов стандарт” на ул. "Шипка" са в духа на традиционата българска кухня - грах с картофи, яхния от зрял фасул и бамя, спанак с ориз и чушки с доматен сос. Малко встрани от строгите вегетариански принципи са броколите с топено сирене и пълнените гъби със зеленчуци, запечени с кашкавал.

---------------

Рецепта

Вегетариански кюфтета

Необходими продукти:

1 глава (200 грама) карфиол, 200 грама грах, 1 глава (50 грама) целина, 1 чаена чаша (200 грама) брашно, 3 яйца, 2 филии (150 грама) сухар, магданоз, сол, растително масло.

Начин на приготвяне:

В подсолена вода се сваряват карфиолът, накъсан на цветчета, грахът и целината, нарязана на парчета. Отцеждат се от водата и се пасират. Прибавят се брашното, двете яйца, ситно нарязаният магданоз и сол. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в счукания сухар, а след това - в разбитото яйце, и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се топли със салата от червени домати и магданоз.