Кратки новини за здравето
Диети, богати на пшеничени зърна, намаляват риска за диабет и сърдечносъдови
заболявания, показаха резултатите от проучване, публикувано в американско списание за диетично хранене. Такива
диети включват трици, пълнозърнести храни, плодове и
зеленчуци.
Според специалистите увеличеното приемане на
пшеничени зърна, които са богат източник на фибри, минерали, витамини и
антиоксиданти, трябва да е съпроводено от увеличена физическа активност и с
консумация на по-големи количества плодове и зеленчуци, както и с намаляване
(спиране) на тютюнопушенето, на употребата на
алкохол и мазнини. Препоръчително е и по-бавното дъвчене на храната.
Според друго проучване, публикувано в същото
списание, увеличаването на телесното тегло на европейците се дължи в
голяма степен на консумацията на бързи храни от американски стил като
хамбургерите и на подсладените безалкохолни напитки, предупреждават
специалистите.
Те са изследвали ефекта от напитките и така
наречените бързи храни при над 7000 добре образовани мъже и жени на средна
възраст в Испания. В продължение на две години всеки от участниците е отчитал
дневния прием на калории, консумацията на храни и алкохол, пушене, физическа
активност и други дейности в тяхното всекидневие.
Бързите храни не съдържат фибри и
консуматорите им се лишават от традиционната
средиземноморска диета, за да се предпазят от напълняване.
"Фибрите имат благотворно влияние върху няколко
механизми, които включват ефекта на ситост, глюкозния метаболизъм, енергийната
наситеност, количеството поглъщана храна и чувството за празен стомах", заявяват специалистите.
Хората, които спортуват, живеят по-дълго незасегнати от диабет в сравнение с тези, които
не спортуват, показаха резултатите от
научно проучване.
При умерено спортуващите на 50-годишна
възраст евентуалната поява на диабета се забавя с 2.3 години, а при увеличаване
на спортната активност, тези години се увеличават до
четири.
Физическата дейност влияе както върху
предпазването от диабет, така и върху
намаляване на смъртността при диабетиците.
Консумацията на кафе в голямо количество може да намали
вероятността за появата на рак на гърдата при жени с висок риск. Безкофеиновото кафе няма такова
въздействие.
Вероятността за появата на злокачественото заболяване е 90% при тези,
които пият от една до три чаши кафе дневно, 75% за консуматорите на четири-пет
чаши кафе и само 30% за жените, които приемат над шест чаши кафе на ден, сравнени с
участничките, които никога не са употребявали кафе.
Ползата от кафето е доказана в клиничното изследване на 1690
жени -
носителки на генните мутации BRCA1 или BRCA2 (които са свързани с по-висок риск за
развитие на рак на гърдата).
Пушенето на марихуана увеличава риска за карцином на пикочния
мехур, установи наскоро проведено проучване в САЩ.
Подобно на тютюнопушенето пушенето на марихуана се свързва с развитието
на рак на носоглътката и на белите дробове. Характерна особеност за пушачите на
марихуана е, че посочените злокачествени заболявания се срещат в доста по-млада
възраст (под 60 години).
Подобно на тютюна марихуаната съдържа
катрани, но те въздействат по-агресивно от тези в тютюна поради разпространената
практика за пушене на марихуаната без филтър, както и поради по-продължителното
й инхалиране в белите дробове. Комбинацията тютюн и марихуана е още
по-канцерогенна.