Български ресторант откриват на 18 април в Токио

Български ресторант ще отвори врати на
24 април в новоизграден бизнес комплекс в Токио, съобщиха от
Министерството на външните работи и от посолството ни в Япония .
Ресторантът ще носи името ”София”. Инициативата за неговото откриване е
на Хисаши Накаяма, председател на корпорация ”Мейджи дейъриз”
(производител на българско кисело мляко от 1973 година) и почетен
консул на България в Япония. Ресторантът е създаден със спонсорството
на корпорацията, информира www.emigrant-bg.com
Български ресторант в Токио е имало през 70-те години
на миналия век. Ресторант ”София” ще бъде обзаведен в традиционен
български стил. Създателите му очакват той да се превърне в
предпочитано място за срещи на представители на българската общност в
Япония и на японски приятели на България, както и в център за
популяризиране на страната ни.
На церемонията за откриването на
ресторанта, която ще бъде на 18 април, гости ще бъдат посланикът на
България в Япония академик Благовест Сендов и популярният български
състезател по сумо Калоян Махлянов-Котоошу.
В деня, в който ресторантът
ще отвори врати, Европейският съюз ще връчи на Калоян Махлянов-Котоошу
церемониална престилка като признание за успехите му в японския
национален спорт и като символ на приятелството между ЕС и Япония.
Дизайнът на престилката е избран с конкурс, в който са участвали над
200 предложения. Победителите в конкурса са японците Юя Фуджино от
Токио и Кьоджи Фуджики от Гифу. Предложеният от тях дизайн се състои от
кръга с 12-те звезди, символ на ЕС, в центъра на който е изписан
йероглифът ”Ошу”(”Европа”).
Адресът на ресторанта е: 1-8-2 Caretta Shiodome, Shinbashi
Minato-ku, Tokyo 105-0021
B2 Floor, Dentsu Headquarters Building.