Български ресторант откриват на 18 април в Токио

Български ресторант откриват на 18 април в Токио

Панорама към "Рейнбоу бридж" и токийската кула.
Панорама към "Рейнбоу бридж" и токийската кула.
Български ресторант ще отвори врати на 24 април в новоизграден бизнес комплекс в Токио, съобщиха от Министерството на външните работи и от посолството ни в Япония . Ресторантът ще носи името ”София”. Инициативата за неговото откриване е на Хисаши Накаяма, председател на корпорация ”Мейджи дейъриз” (производител на българско кисело мляко от 1973 година) и почетен консул на България в Япония. Ресторантът е създаден със спонсорството на корпорацията, информира www.emigrant-bg.com
Български ресторант в Токио е имало през 70-те години на миналия век. Ресторант ”София” ще бъде обзаведен в традиционен български стил. Създателите му очакват той да се превърне в предпочитано място за срещи на представители на българската общност в Япония и на японски приятели на България, както и в център за популяризиране на страната ни.
На церемонията за откриването на ресторанта, която ще бъде на 18 април, гости ще бъдат посланикът на България в Япония академик Благовест Сендов и популярният български състезател по сумо Калоян Махлянов-Котоошу.
В деня, в който ресторантът ще отвори врати, Европейският съюз ще връчи на Калоян Махлянов-Котоошу церемониална престилка като признание за успехите му в японския национален спорт и като символ на приятелството между ЕС и Япония. Дизайнът на престилката е избран с конкурс, в който са участвали над 200 предложения. Победителите в конкурса са японците Юя Фуджино от Токио и Кьоджи Фуджики от Гифу. Предложеният от тях дизайн се състои от кръга с 12-те звезди, символ на ЕС, в центъра на който е изписан йероглифът ”Ошу”(”Европа”).
Адресът на ресторанта е: 1-8-2 Caretta Shiodome, Shinbashi Minato-ku, Tokyo 105-0021 B2 Floor, Dentsu Headquarters Building.