Бойните цветове на келтите предпазвали от рак

Бойните цветове на келтите предпазвали от рак

Бойните цветове на келтите предпазвали от рак
Всеки, който е гледал "Смело сърце" на Мел Гибсън, вероятно е бил очарован както от актьорската игра, така и от добрата работа на гримьорите. Филмът беше номиниран за "Оскар" в 10 категории и получи пет статуетки, включително и за най-добър филм. А Гибсън беше удостоен с "Оскар"-а за режисура. Едва ли някой е забелязал "имунизацията срещу рак" на древните жители на Британия - келти и шотландци.
Изследване на учени от университета в Болоня показа, че в боята за сините "цветове на войната" на келтите се е съдържало голямо количество глюкобрасицин - химическото вещество предотвратява редица онкологични заболявания, сред които и рак на гърдата, съобщава Би Би Си.
Според италианските учени в багрилната сърпица, известна и като багрилна вайда, или синилник (Isatis tinctoria от семейство кръстоцветни), има 20 пъти повече глюкобрасицин, отколкото в най-богатите на веществото зеленчуци като цветното зеле и броколите.
Концентрацията на глюкобрасицин се увеличава допълнително при увреждания на листата на растението, което го отделя като защитен механизъм. Производните на химическото вещество са смъртоносни за някои вредители по растенията. В същото време глюкобрасицинът има мощни антитуморни свойства и е особено ефективен срещу клетките на рака на гърдата.
Редица изследвания доказват значителното намаляване на заболеваемостта от рак на гърдата, на белите дробове и други онкологични заболявания при хората, консумиращи по-голямо количество богати на глюкобрасицин зеленчуци, сред които са цветното зеле и броколите.
Според учените веществото спомага за значителното намаляване на концентрацията на канцерогенни съединения. За съдържанието в зелените зеленчуци и в частност в броколите на химически вещества, участващи в процеса на извеждане от организма на канцерогените, е отдавна известно.
Ястие от броколи и домати пък предпазва от рак на простатата, съобщи Ройтерс. Американски учени установили, че ако двата зеленчука се ядат заедно, рискът да се развие злокачественото образование намалява повече, отколкото ако се приемат поотделно.
Специалисти са направили изследване с плъхове, разделени в четири групи. Те са хранили първата група със сушени домати на прах, втората - със сушени броколи, а третата с комбинация от двата зеленчука. На четвъртата група е даван финастерид - лекарство, което намалява формирането на злокачествени образувания на простатата.
След това на плъховете били инжектирани човешки простатни туморни клетки. Когато животните развили болестта, при тези, които са били хранени със зеленчукови добавки, растежът на тумора е бил по-бавен, отколкото при лекуваните с финастерин. Хранените едновременно с броколи и домати са имали най-малки по размер тумори.
Доскоро изучаването на лечебните свойства на глюкобрасицина бе затруднено от невъзможността на учените да отделят необходимото количество от веществото от растителния материал. Според ръководителя на изследването д-р Стефания Галети, откриването на подобен сериозен източник на глюкобрасицин в багрилната сърпица ще реши този проблем.
В същото време британски учени работят над създаването на нов сорт броколи с повишено съдържание на сулфорафан - вещество, неутрализиращо канцерогени, предизвикващи развитието на рака.
Сътрудници от британския Институт за изследвания в областта на храненето обаче успели да изяснят защо "зелената диета" невинаги действа за предотвратяване на рак. Според координаторът на изследователския проект проф. Ричард Митън липсата на ген, наречен GSTM1, рязко повишава риска за ракови заболявания.
Проф. Митън смята, че при отсъствието на GSTM1 човешкият организъм не е в състояние да задържа дълго време сулфорафана, получаван от зеленчуците.
Според учените генът GSTM1 липсва при почти половината британци. Такива хора биха могли да се предпазят от рак, консумирайки продукти с повишено съдържание на сулфорафан. Именно за тях е предназначен новият сорт броколи, който ще съдържа три до четири пъти повече сулфорафан.
Суперзеленчукът ще бъде готов за масово отглеждане до три години. Дотогава специалистите препоръчват на хората, загрижени за здравето си, просто да ядат повече и разнообразни зеленчуци.