Вегетарианци от третия вид
Все повече хора се отказват от месото през последните години и освен това твърдят, че се чувстват много по-добре. Основната причина е, че когато вегетарианската диета е построена правилно и е балансирана, тя в най-голяма степен се доближава до съвременните препоръки за здравословно хранене.
Изследвания сочат, че вегетарианците страдат по-рядко от сърдечно-съдови и ракови заболявания, от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза и имат по-добра физическа издръжливост и продължителност на живота. Затова тя се препоръчва за хора с наднормено тегло. Използва се и през пролетта за прочистване на организма от токсините.
Има различни видове вегетарианство, каза проф. Стефка Петрова, експерт в Националния център за опазване на общественото здраве. Според нея основните групи са три - пълните вегетарианци, които не консумират никаква животинска храна, такива, които освен растителни храни приемат мляко, млечни продукти и яйца, и разширеният вариант, при който в менюто влиза и рибата. Аз препоръчвам третия вид, тъй като рибата е ценна и здравословна храна и наистина е по-добре да присъства в диетата, обясни проф. Петрова.
Вегетарианската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, лесно и в голяма степен посреща потребностите от общи белтъчини, въглехидрати, мазнини и повечето витамини и минерали. Според експертите основните критични моменти при пълното вегетарианство са свързани с осигуряването на пълноценен белтък и витамин В12. "Белтъкът е доста широко разпространен в хранителните продукти. Освен това ние се нуждаем от много по-малко белтък, отколкото обикновено се счита" - твърди професорът по хранене.
Тя дава пример, че в зряла възраст от 18 до 60 години среднодневните белтъчни потребности са 0,8 г на килограм от теглото, а над 60-годишна възраст - 1 г на килограм тегло. За да се осигури прием на пълноценен белтък, трябва да се консумират разнообразни растителни продукти, тъй като за разлика от животинските този белтък, който се набавя от растенията, съдържа по-малко аминокиселини.
зърнени храни (ядки, семена) + бобови (боб, леща, соя) = доброкачествен белтък
За втората и третата група вегетарианци - тези, които включват мляко, млечни продукти, яйца и риба в менюто си, проблемът не съществува, защото споменатите продукти съдържат висококачествен белтък. Препоръчва се консумацията на по-нискомаслени млека и сирена, както и на не повече от 3 броя яйца седмично, за намаляване приема на наситени мастни киселини и холестерол, които повишават риска от атеросклероза.
Според проф. Петрова ние се нуждаем от много малко витамин В12 - не повече от 2-3 мг дневно, но той се съдържа само в продуктите от животински произход. "В соевите продукти също се открива известно количество В12, но голяма част от него са неактивните форми на витамина. Затова пълните вегетарианци е добре да взимат допълнително витамин В12 под формата на добавка към храната. Този витамин се натрупва в черния дроб на човека като запаси, които много бавно се изчерпват и затова не се налага всекидневен прием", препоръчва проф. Петрова.
Друг проблем, който се дискутира при вегетарианските диети, е достатъчният прием на желязо, тъй като само месото и рибата са източници на лесно усвояемата форма на минерала. Доказано е, че витамин С в значителна степен подобрява усвояването на желязото от растителните продукти и достатъчният прием на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, заедно с растителните източници на желязо намалява риска от желязодефицитна анемия.
Осигуряването на калций при вегетарианците, които ядат млякото и млечните продукти, не е проблем. При пълните вегетарианци също може да се постигне достатъчно приемане на този минерал, тъй като по-малкото му съдържание в диетата води до по-доброто му усвояване, а по-ниският прием на белтък, който е характерен за този вид хранене, намалява изхвърлянето на калция.
Специалистите препоръчват да се започне постепенно с вегетарианската диета, като отначало се ограничи, а след това се изключат месото и месните продукти, животинските мазнини. Според тях за предпочитане са диетите от втори и трети вид, които включват мляко, яйца и риба. Добре балансираната вегетарианска диета е база за добро здраве и по-дълъг живот. Пълно вегетарианство обаче не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи жени, тъй като в тези периоди потребностите от качествен белтък, витамини и минерали е по-голям и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити.