Горе на смокинята

Горе на смокинята

Горе на смокинята
Забравете Dot-coms, забравете BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) и разни други абревиатури на успеха. За инвеститорите следващото десетилетие ще се върти около едни други буквички. Те се намират в добрата стара Европа, в автомобилите или частните острови например. Вкусът на времето принадлежи на Франция, Италия, Германия. Това е предвиждането на Матю Лин от "Блумбърг": бъдещето е във F.I.G. - сигурно най-вкусната абревиатура, която познаваме досега.
FIG, или Ficus carcia - смокинята. В топлите страни е един от стълбовете на храненето, в по-студените страни е луксозен, екзотичен плод, който най-често се среща сушен. Независимо дали са перленозелени, кървавочервени, тъмнолилави или черни, смокините навяват хубави и носталгични спомени и асоциации: може да събудят образа на ведър и слънчев ден някъде на Средиземноморието, поднесени с няколко капчици зехтин и листенца босилек. Те носят спомена и за едни по-добри времена на Южното Черноморие, когато бабичка в черни дрехи, седнала пред къщата си, ги продава в буркани с най-вкусните сладка. Те може да са уханно листо, топла вечер, сбогуване с лятото, тайнствен и дълбок вкус. Най-старите следи от смокинови дървета са открити сред руините на Йерихон и учените твърдят, че това не е само най-старата смокиня, но и най-старият култивиран плод - нещо като предвестник на земеделието. Освен това може да сме сигурни, че това е най-древното споменато библейско дърво, първото бельо на човеците в Райската градина, че ги има изрисувани в пирамидите в Гиза, че Солон, управлявал от 639 до 559 пр.Хр., забранил износа им от Гърция, че най-старите олимпийци освен лаврови венци получавали и шепа смокини, че са голяма награда в 1001-та нощи на Шехеразада или че просто Плиний ги препоръчвал като най-доброто средство срещу бръчки.Няма съмнение - от най-дълбока древност хората оценили смокинята като разслабително, пречистващо, изобщо като най-полезното нещо, което расте по дърветата. В древна Гърция средностатистическият по-заможен селянин отглеждал смокинови, маслинови дървета, ръж или пшеница и няколко прасенца. И още оттогава се е появило класическото меню: чиния, пълна с няколко цепнати на две зрели смокини, черни маслини, тънко нарязано прошуто или хрупкав бекон и резен хляб. Въпреки че едва ли има по-голямо удоволствие от това да ги наберем - напечени от слънцето - направо от дървото, ролите на смокинята в кухнята са много повече от очакваното. Прибавени към всяко сотирано ястие или в гъст винен сос и много важно - в последния момент, те оставят нежни и неочаквано сладостни следи, които по никакъв друг начин не могат да се постигнат. Правилото е, че зелените подхождат на по-леки меса и на десертите, а черните се прибавят към сосовете, придавайки им гъстота и плът. Освен с прошуто те са прекрасни и с пушена сьомга, повечето видове сирена, орехи и ядки, а сушените участват в класически рецепти с патица. Най-добри са при стайна температура - още по-добре при залез слънце, след като ги е огрявало цял ден.

Салата от смокини и круши за 6 души

2 лъжици балсамов оцет

1 лъжица лимонов сок

2 лъжици горчица

една трета чаша зехтин

черен пипер

4 круши - почистени и разрязани на тънки ивици 1 маруля, накъсана на едри късове

50 г сирене фета, натрошено

1 чаша смокини, нарязани на четвъртини

четвърт чаша орехи, леко запечени

В съд разбъркайте лимоновия сок и горчицата. Бъркайте, като бавно прибавяте зехтина, прибавете и черния пипер. В отделни чинии наредете марулята, отгоре наредете резените круша. Полейте с дресинга. Разпръснете сиренето фета, смокините и орехите.

Запечени смокини с козе сирене за 4 души

8 зрели смокини Четвърт чаша козе сирене

1 лъжица мащерка с розмарин сол и черен пипер

8 смокинови или лозови листа

8 готварски клечки (може да се използват и стеблата на розмарина)

1 чаена лъжичка соев сос

1 чаена лъжичка балсамов оцет

Разрежете смокините на четири до средата откъм тънката им част, така че да заприличат на цветя. На дъното на всяко "цвете" сложете сирене, подправките, сол, черен пипер. Завийте листата около основата на всяка смокиня и я забодете с готварските клечки. Печете ги, докато сиренето омекне, и леко покафенеят. Преди поднасяне ги поръсете със соевия сос и оцет.

Къйпириня със смокини

Това е националният бразилски коктейл, подобрен с няколко резена смокини. 50 г кашаса, 1 нарязан на осем парчета зелен лимон, 15 мл захарен сироп, 1 обелена и нарязана смокиня. Сложете всичко в шейкър заедно с лед, бъркайте, поднесете.