На път през 2009: Добре проучени удоволствия на умерени цени

В сезона на най-масовите прогнози - началото на годината, поканихме главните редактори на 4 от списанията, които излизат всеки петък с "Дневник", да погледнат напред към 2009 г. В областите, в които са експерти - гурме пътувания и вина ("Бакхус"), пазар на имоти ("Индекс имоти"), мъжете и техния стил на живот (Gentleman) и най-новото издание, което ще дебютира на 27 февруари и ще бъде за деловата жена ("Нея"). Задачата - да ви бъдат полезни с тенденциите, които ще маркират годината, и с препоръки как да инвестирате времето и... парите си.
Парите и вкусът към живота са като идеалната двойка - всеки би се радвал да се намерят един другиго, но това почти никога не става. Много българи през последните години поеха финансова глътка въздух и се заеха да отмятат пътуванията, които винаги са мечтали да направят, и да се отдават на немислими доскоро удоволствия, да опознават нови храни и вина. 2009 г. обаче заплашва да сложи край на краткото блаженство.
Ако търсим добра новина, тя е, че този път кризата не е само в България. Индустриите по цял свят реагират на финансовата криза и намаляват цените, за да задържат обедняващите туристи и консуматори.
Всъщност съчетанието на липса на достатъчно пари и любознателност е доказало стимулиращото си въздействие върху човешката креативност. Ако се съди по анализите на тенденциите в туризма по света, 2009 върви точно в тази посока - хората не се отказват да пътуват, но се опитват да го правят все по-пълноценно и по-ефективно. А гурме и винените пътувания са най-динамичният сектор от туризма и бележат ръст противно на спада в повечето други области.
Планирането на индивидуални пътувания чрез основно претърсване на интернет се превръща във все по-популярна практика. В някои области, като например в гурме туризма, са се разраснали неформални потребителски мрежи, които с посветеността на своите членове започват да напомнят на религиозни секти. В тях верига от препоръки отвежда човек до познавача, който му е нужен, за да получи съвети "отвътре" за всяка точка на планетата.
Друга популярна нагласа е хората да пътуват евтино и да спят в семпли хотели, но да не се лишават от удоволствията да посещават интересни места и да ядат добра храна.
В отговор на това търсене, а и на някои трайни тенденции от последните години, забележителните моменти на 2009 г. вероятно ще са на лесно достъпни, кулинарно вълнуващи и вдъхновяващи места, встрани от най-познатото. Предлагам ви десет мига, които да грабнете от 2009:
Краят на зимата
50 години след революцията Куба е замръзнала в очакване на промяна. Месеците, в които тя ще остане тъжно-веселото фотогенично място, което беше през последния половин век, най-вероятно са преброени. Моментът за пътуване дотам е сега.
В Европа най-интригуващото място по това време на годината е Португалия - дневните температури през февруари са около 10 градуса, по дърветата зреят портокали, а в хотела - стига да е добър, чакат гарафа с порто и купа кошнички с ванилов крем. Цените са поносими и ресторантите в лисабонския Баиро Алто с обичайната си лека небрежност очакват посетители. Новото в стария свят на вината от долината Доуро е появилото се миналата година "розово" порто. Технологията му заимства от розетата онази част, при която в процеса на алкохолната ферментация течността се отделя от твърдите части на гроздето много по-рано от обичайното и питието няма време да се обагри в наситеночервеното, характерно за порто ruby.
На винения фронт следващите два месеца са подходящо време да пробвате и най-добрите български вина. Списание "Бакхус" организира през декември конкурс "Вино на годината" и една от най-добрите последици от него е стройната класация от 50 вина, оценени от професионалисти и ценители. В първите 10 най-добро съотношение цена-качество имат вината на "Тера Тангра" - Cuve 2007, 87 точки в "Бакухс", 17 лв., и Terra Tangra Grand Reserva, 2006, 88 т, 24 лв. Шест от вината в топ 50 са на цена от 15 или по-малко лева: Castra Rubra Via Diagonalis 2007, 85 т, 15 лв.; Minkov Brothers Syrah 2007, 86 т, 12 лв., EM Blanc de Noir 2007, 85 т, 12 лв., The Project Rose 2007, 85 т, 13 лв., Svishtov Gorchivka Rose 2007, 85 т,13 лв., и Khan Krum Winemaker's Selection Chardonnay, 2007, 85 т, 15 лв.
Пролет:
Това е сезонът на дългите уикенди в Европа, която от април нататък вече не е обвявана от ледени ветрове и става за употреба. Ако човек резервира два месеца предварително, билетите до големите градове могат да му излязат и само на стойността на летищните такси. В момента нискобюджетни полети има до Мадрид (EasyJet), Рим, Лондон, Барселона, Валенсия (WizzAir), Амстердам, Брюксел, Ларнака, Лисабон, Венеция, Виена (SkyEuope) и Кьолн (GermanWings). Няколко от същите дестинации и Милано се обслужват и от MyAir.
През април и май заедно със зелената салата настъпва времето на розето - група вина, които доскоро бяха пренебрегвани като "несериозни" от ценителите. През последните години обаче те рязко повишават своята популярност навсякъде по света - миналата година Франция например беше буквално наводнена през лятото от реклами, празненства, дегустации и всевъзможни други събития, посветени на розетата от различни райони на страната. Българските винопроизводители откликват на тази тенденция и тази пролет изследването на пазара обещава да е вълнуващо.
Май и началото на юни са последните и най-добри седмици за приятно пътуване до Гърция, която скоро след това започва да се огъва под тежестта на тълпи туристи. Островите са банални, от северните части най-неизследван остана Самотраки, но дестинацията за 2009 е Пелопонес. От античните руини на Коринт, Олимпия или Микена, през византийските градове Акрокоринт и Мистра до дивия полуостров Мани - полуостровът е самата епитомия на Гърция - по много от всичко най-добро.
Високият летен сезон:
Всички вече май се зарекохме да не ходим на българското Черноморие. Въпросът е - а къде? Истината е, че август е най-лошото време да се пътува където и да било. Единственият по-отвратителен период е около Коледа и Нова година. Едната добра алтернатива на претъпканите и презастроени плажове са нарастващият брой "зелени" къщи из България - в края на 2008 г. Българската асоциация за алтернативен туризъм обяви най-добрите сред тях, можете да видите списък на номинациите.
Друг вариант, ако живеете в София, е да си останете у дома и да преоткриете София - август е най-приятното време в този град. Единственият проблем е, че повечето прилични софийски ресторанти затварят за лятна ваканция - бедствието е с такива мащаби, че тази година "Бакхус" ще публикува животоспасяващ списък на ресторанти, които няма да затварят през август.
Последните месеци на годината
Опашката на лятото е приятна навсякъде, дори на съсипаното българско Черноморие. Варвара, Синеморец и Ахтопол стават поносими и може би по-подходящи за плаж. Мястото, което не бива да се пропуска, обаче е Варна. Из непрекъснато разхубавяващия се център има все повече добри ресторанти ("Мусала палас" продължава да държи първенството), а и Морската градина остава на разположение на местните хора. Освен това почти изоставените плажове на Шабла и Крапец, рок фестивалът на Каварна, Камен бряг, опразнената Албена и дворецът на румънската кралица в Балчик - все места, които си струват - са сравнително наблизо.
В големите градове удоволствието на септември и октомври е пробването на дебютиралите през лятото нови ресторанти.
Истанбул от години е едно от най-посещаваните от българи места, но има нужда от преоткриване. Забравете организираните екскурзии из Султанахмед, резервирайте си луксозен хотел в Пера, хълма над Галата, прекарайте вечер в галериите срещу Тунела и най-вече - обиколете разплакващо разнообразните ресторанти. От улични търговци на тулумбички и пресни краставички, шкембеджийници и заринати в сладкиши сладкарници до шикозните заведения с авторска кухня в луксозните хотели - Истанбул е кладенец на удоволствия за всеки гастроном. Най-важният парадокс е, че вечеря в скъп ресторант не излиза непременно повече от тази в най-стандартна местна кръчма - причината е, че има фиксирано меню и на персонала не му хрумва да адаптира цените към фантазиите си за размерите на вашия портфейл.
Албена Шкодрова е главен редактор на списание "Бакхус"