Деян Димитров: Търпеливият авантюрист
Бърз е като оса и понеже е дребен и пъргав, изглежда ужасно припрян. Още повече че изговаря по трийсет думи в секунда. В пълен контраст с това впечатление Деян се идентифицира с търпението. "Търпението ми помага да се уча и да правя креативна кухня."
"Едно изискано ястие трябва да се състои от 6-7 компонента, да има два вида сос и всичко да е в пълна хармония." Още преди три години в созополския ресторант "Урания" Деян въвежда десетстепенно дегустационно меню, 80% от което е с авангардно представени ястия.
Младият готвач е с амбиции в професионалното готвене, но и със свободен авантюристичен дух. И любознателен - чете дебелите книги на световни кулинарни звезди като Дюкас, Адриа или Бра.
Започнал от Техникума за хранене в Търговище, където попаднал случайно, но постепенно се увлякъл и кухнята му станала любимото място, а пилешкото фрикасе - първото му самостоятелно ястие.
Коя е най-любимата му рецепта? Лиофилизирани малини с вариации от шоколад - за нея използва модерни техники като сифон и дехидратация. Добавя и гърмящ бонбон! Но ако на визитката му трябва да има ястие, би сложил рецептата, спечелила сребърен медал в Истанбул миналата година: филе от калкан във вакуум върху рагу от манатарки с гъши дроб, сос от черни трюфели и сладка спирала от карамел и гъша мазнина.
Деян никога не забравя най-големия гаф в кариерата си - преди 8 години в созополския ресторант "Лазурен бряг" забравил едно фондю, то загоряло катастрофално, всички поръчки се объркали и на шефа му се наложило да изпие 3 валидола. Сега му е смешно, разбира се.
"Кулинарните книги са за печалба", без да се замисля, отговаря Деян. Но тези на френските майстори като Ален Дюкас и Пиер Гание например са му били изключително полезни в работата и съвсем не е съгласен, че всички готвачи крият по нещо от тайните си. Той самият, понеже вече е опитен в авангардните техники, постоянно консултира свои колеги.
Деян може да бъде видян сравнително често във фаст фуд заведенията, винаги когато трябва да хапне набързо. При тежка криза би се отказал първо от... свинското месо. Но никога от трюфеловото олио, което му е любимата подправка. С него може да прави и антрета, и десерти, и основни ястия. Въпреки че ужасно обича да пътува и навсякъде му е интересно, твърди, че хобито му е... пак готвенето. А за него се иска голямо търпение.