Гурме шампиони
"За седем месеца три пъти сме сменяли менюто, без да броим всекидневните подобрения в него, постоянно правим нещо ново." Така Камен Спасов, съсобственик на софийския ресторант "Нино", си обяснява наградата за "Дебют" на церемонията за определяне на "Ресторант на годината" 2008 от списание "Бакхус". Спасов е по-известен като създател и собственик на "Сити" - радио и телевизия, а преди това и на компанията "Ка мюзик". Досега има опит само като собственик на нощни заведения ("Брилянтин"), "Нино" е първият му опит в ресторантьорството, явно успешен. Най-краткият начин, по който представя ресторанта си, е, че има всичко: "От миш-маш до
миди "Сен Жак", така ресторантът е по-масов, може да дойдете и с костюм, и по дънки." Концепцията съдържа тематични менюта - рибна вечер, ден на българската кухня и т.н. За Камен Спасов и съдружниците му да се инвестира по време на криза е въпрос на здрав предприемачески дух, оттам идва и интензивното навлизане в бранша. След по-малко от седмица им предстои да открият по думите на Спасов най-големия пиано-бар в България, който ще се намира на втория етаж в "Син сити". Награди за пиано-бар все още няма.
Самата церемония, продължила почти пет часа, беше в сряда вечерта в софийския Rainbow Plaza и по традиция мина с готвене на живо. Гостите опитваха от ястията, докато от сцената майстор-готвачите обясняваха начина на приготвяне, най-подходящите напитки и т.н. (за пълното меню виж карето). Колони от сервитьори в перфектен ред и синхрон цяла вечер обслужваха около 250-те присъстващи на церемонията, заприличала на урок по гурме култура.
Промените и постоянните подобрения наистина са ключът към това винаги да си номер едно, потвърждава и Владимир Валчев, заместник-управител на "Мусала палас", спечелил голямата награда за "Ресторант на годината". Ресторантът разполага с максимум 30 места и залага предимно на морската кухня, като в зависимост от сезона менюто от рибни деликатеси се мени.
И ако "Нино" и "Мусала палас" залагат на промени в менюто, при носителя на наградите "Ресторант на читателите" и "Най-добър сайт", Chef's, такова просто липсва. Всеки ден готвачите решават какво ще се готви, продуктите се купуват малко преди да влязат в кухнята. При посещение в ресторанта вместо меню ви изреждат късия лист от ястия, от който може да се избира. Така според собствениците се постига една от основните им цели - непринудената обстановка.
"При нас и отношението е истинско, и няма сковани сервитьори, които да приличат на пингвини", обяснява Виктор Ангелов, съсобственик и главен готвач на ресторанта, който се намира на 17 км от София в посока Боровец. Ангелов, който е бивш дългогодишен готвач в "Шератон", и съдружника му Ивайло Петков бяха сред най-емоционалните участници в церемонията и единствени, които взеха две награди. Готвачът обаче се пали най-много, когато трябва да обяснява за съдебните дела, чрез които са запазили името си през последната година. Chef's Group, собственици на веригите заведения Happy и Captain Cook, предявяват искания за правата над името, които обаче не издържат в съда и холдингът се прекръства на Cook's Group. Адвокатът на Ангелов и Петков успява да докаже чрез публикации в медиите, че те първи са използвали името Chef's за ресторанта си: "Ние сме истински готвачи и не просто претопляме храната, затова си заслужаваме името. Колкото и нескромно да звучи."
Победителите Ресторант на годината - "Мусала палас", Варна Дебют - "Нино", София Най-добра селекция на напитките - "Стара София", София Авторска кухня - Петър Петров, La Famiglia, Варна Принос в ресторантьорството - Андре Токев Най-добър сайт - www.chefs-bg.com Ресторант на читателите - Chef's |
Менюто на гурме вечерята Мариян Бориславов, шеф-готвач на ресторант Rainbow Plaza Рукола и кълнове с хайвер от пъпеш, с прошуто и ленти Пармиджано Montana Sauvignon Blanc Reserve 2007, Марлбъро, Нова Зеландия Петър Михалчев, суши и сашими мейкър Суши, омлет със змиорка и морска тиква, салата с морско зеле, суши сандвич Perrier Jouet Grand Brut, Шампан, Франция Ивелина Иванова, шеф-готвач на сп. "Меню" Трио от сьомга със скариди, аспержи и пяна от нар Graffigna Centenario Malbec Reserva 2006, Мендоса, Аржентина Велин Великов, шеф-готвач на ресторант "Мусала палас" Мариновани с мед и канела патешки гърди, крем от печен чесън, тортички от пащърнак, сос с анасон и еспума от черен трюфел Terrunyo Carmenere 2005, Чили, 93 т. от Робърт Паркър Димо Димов, шеф-готвач на Cult Gourmet Catering Филе от елен с чипс от салвия и пяна от бял трюфел с гъши дроб, корнет от печена целина и мус от кестени Jacobs Creek, Shiraz-Cabernet Johann 2001, Австралия, 92 т. Wine Spectator Андре Токев, шеф-готвач в ресторант "Къщата с часовника" Сладолед от омар, гарниран с вариация от цитрусови плодове и ананас Chivas Regal 12 y.o. |