Ресторанти, заради които си заслужава...

Ресторанти, заради които си заслужава...

Избрахме 2 града, които със сигурност ще са на първите места в класациите за празничните маршрути, защото отдавна са се превърнали в любими дестинации. Ако нямате план, може да си организирате и гурме пътуване извън България - до Истанбул, или в страната - до Варна. Селекцията е на списание "Бакхус".
...да отидете в Истанбул
"Осем чувала брашно смесваш с 40 яйца и доливаш догоре в казана мляко" - отоманската кухня съвсем доскоро беше мистерия не само за Европа, но и за Турция. Многобройните източници за нея са изписани на староарабски и почти не съдържат рецепти, а когато такива се появяват, те озадачават с неясните пропорции на продуктите. През последните години цяла вълна специалисти по кулинарна история обаче се зарови в събраните из музеи и частни колекции документи и успя да разшифрова, интерпретира и издаде много от тях. Готвачи и ресторанти специализират в отоманска кухня, а туристически агенции започват да разработват тематични обиколки и курсове за готварските умения от онзи период.
"Хаджи Абдула" в Истанбул е може би най-популярният сред специализиралите в отоманска кухня. В уличка встрани от пешеходната "Истиклал" той предлага нещо като бюфет - повечето ястия се готвят с часове, понякога дори с дни, и готвачите тук са решили да решат проблема с времето по този начин.
Създателите на "Аситане" твърдят, че са пресъздали кулинарията на султанските дворци въз основа на документи от Топкапъ, Едирне и Долмабахче и мемоари на чуждестранни дипломати и посетители. Сред ястията са супа от бадеми, предястие от тиквички или патладжани с карамелизирани лукчета, различни макаронени изделия (например паста, гарнирана със сирене, орехи и магданоз).
Що се отнася до интериора, най-любопитен е "Рами", кръстен на името на турския импресионист Рами Улюр. Тук по-забележителни са дизайнът - пълна с атмосфера и елегантна стара турска къща, и гледката - Синята джамия. Храната е отлична, но е в необичайно малки за Турция порции и скъпа. Човек има чувството, че плаща и за съдовете, в които яде - забележителни образци, описани и в менюто.
"Матба" е още един ресторант, който претендира, че сервира ястия от кухнята на султаните. Една от най-привлекателните му черти е локацията - на терасата на Ottoman Hotel Imperial, заобиколен от зеленина и с гледка към "Света София".
Haci Abdullah, 9A Atif Yilmaz Cad., Beyoglu, +90 (212) 293 85 61
Asitane, Kariye Camii Sokak N6, 34240 Edirnekapi, +90 (212) 534 8414
Rami, Utungaз Sokak N6, Cankurtaran, +90 (212) 517 6593
Matbah, Caferiye Sokak N6/1, 34400 Sultanahmet, +90 (212) 513 6151
...да пътувате до Варна
Леща от Пюи, дивеч, новозеландско агнешко, прясна черноморска риба и свежи стръкчета с розмарин - главните готвачи на Варна може би започнаха да надминават софийските или най-малкото да им правят сериозна конкуренция. Освен че беше обявен за най-добрия град за живеене в България, пристанищният град е и много вкусен за ядене.
"Мусала палас" в хотела със същото име е истински внимателно към детайлите заведение, което вече два пъти е обявявано за ресторант на годината на списание "Бакхус". С редките вина и меса, "Мусала палас" се отличава с едновременно елегантна и дружелюбна обстановка. Скорошното напускане на сомелиера Любомир Стоянов е голяма загуба за заведението, но кухнята продължава да се държи на ниво.
Друго място, което отдавна привлича вниманието на познавачите, е La Famiglia. Готвачът Пламен Петров (също отличен с награда на "Ресторант на годината "Бакхус" 2008) е виртуоз както в приготвянето на италианска класическа паста, така и в добавянето на авторски почерк.
Може би най-любопитното явление във Варна в момента е откритият в началото на годината "Акант Руж" на готвача Йонко  Дяков. Разположен в стара къща в гръцката махала с амбициозно меню, пълно с редки, пресни продукти и с открояващ се готварски екип, чийто стил е да подчертава естествените вкусове на качествената храна. Цените са напълно поносими.
Ако гурме-преживяванията не са достатъчни да ви доведат във Варна, добавяме Археологическия музей на града. Не въздъхвайте отегчено, особено ако не сте го посещавали от петнайсетина години насам - тук се пази най-старото обработено злато, намирано в Европа - Варненското енеолитно съкровище, датиращо от 4200 - 4600 г. пр.Хр.
"Акант Руж", ул. "Княз Александър Батенберг", 052 696 336
"Мусала палас", ул. "Мусала" 3, 052 664 100
La Famiglia, ул. "Брегалница" 1, 052 610 290
Градът, който може би ще заеме първо място сред местата, които българите ще посетят в следващите 6 дни, е Солун.
Селекция на ресторанти, кафенета и други приятни места, които си заслужава да преживеете в крайбрежния град, четете в новия брой на списание "Бакхус", което в петък и през следващите две седмици можете да купите с "Дневник".