Лятно кино в чинията
След големия успех на "Отбивки", "Марта" и "Рататуй" се задава поредната порция филми, в които големите герои са храната и пиенето - но не заради нахранването и напиването.
Страст, амбиция, и малко... масло. Това е формулата на успеха в живота, поне според авторите на филма Julie&Julia. По всичко личи, че това е и една възможна формула за летен кинохит, в какъвто без съмнение този холивудски продукт ще се превърне.
Sony Pictures вече пусна сайта и трейлъра на филма http://www.julieandjulia.com/, чиято световна премиера ще е на 17 август.
Разбира се, към страстта, амбицията и маслото трябва да прибавим и имена като Мерил Стрийп, Ейми Адамс и Стенли Тучи, както и доказания майстор на романтични комедии - режисьорката Нора Ефрон ("Безсъници в Сиатъл", "Когато Хари срещна Сали", "Имате поща").
Във филма се разказват две истински истории на жени, разделени и от времето, и от пространството. Но в критичен момент от живота си и двете по еднакъв начин откриват, че неговият смисъл е в строгата пропорция между страст, амбиция и масло. Едната история е на американката Джулия Чайлд (Мерил Стрийп), която през 1949 г. на 37 години започва да учи в прочутата академия Le Cordon Bleu в Париж. След шестмесечно обучение основава L'Ecole de Trois Gourmandes. Преследвайки амбицията си да въведе френската кухня в Щатите през 1961 г., издава 800-те страници на Mastering the Art of French Cooking. Особено в англоезичния свят книгата и до днес задава стандарта на френската кулинария. Отивайки в Бостън да рекламира книгата си по местната телевизия, тя успява да покаже две от най-ценните си качества - хапливото чувство за хумор и пухкавия си омлет. Веднага след представянето си е поканена да започне серии по телевизията, в които да показва различни рецепти. Така през 1962 г. тръгва едно от първите и най-успешни телевизионни кулинарни шоута в света - The French Chef.Повече от половин век по-късно Джули Пауъл (Ейми Адамс) решава да посвети една година от живота си, готвейки 524-те рецепти от кулинарната библия "Овладяване на изкуството на френската кухня" на Джулия Чайлд, като всеки ден описва преживяванията си в блог - http://juliepowell.blogspot.com/. Блогът й печели куп награди и по-късно се превръща в книга.
Испанският филмов фестивал, който продължава до неделя, беше открит с филма на Начо Велиа Chef's Special (Fuera de Carta) - касов хит в Испания от миналата година, който тръгва сега по световните фестивали, който разказва за прелъстителната сила на храната. Звездата тук е Хавиер Камара ("Говори с нея") в ролята на Макси, готвачът знаменитост в шикозен мадридски ресторант в известен квартал на гейове. За разлика от Антонио Бандерас и Хавиер Бардем той блести с тотално антимачовската си харизма, която малко напомня тази на Уди Алън. "Хората не идват при мен само да се нахранят, те искат да пофантазират…", казва Макси, който е толкова погълнат от готвенето и амбицията си да спечели първата си звезда на "Мишлен", че е забравил личния си живот. Докато един ден не идват децата му от бившата му жена и докато един аржентинец, бивш футболист, не му става съсед. На режисьора Велиа, самият почитател на добрата храна, му е отнело години, докато осъществи мечтата си да направи ресторантски филм за родната си Испания, докато гледа подобните за Франция и Италия. Разбира се, покрай храната става дума и за взаимоотношенията родители - деца, и за любовта, и за сексуалната ориентация.