Закълни се

На живо
Заседанието на Народното събрание

Закълни се

Закълни се
Pousse Pousse е миниатюрен бутик-ресторант със само 4 маси в 9-и район в Париж. Но не малките размери са отличителната му черта, а основната съставка в менюто, около която се върти и цялата аранжировка и подредба на мястото. Както подсказва и самото име (което се превежда като "Поникни, поникни"), става дума за кълнове, и то почти всякакви и навсякъде - като започнем от чиниите и чашите като част от ястията и напитките и стигнем до стените и витрините, където в малки кутийки са наредени кълнове за продажба. Пшеница, ръж, соя, репички, люцерна, детелина, леща, сусам, лен, праз, лук, ориз, броколи, моркови, босилек, магданоз и т.н. - изборът е голям. Почти всеки неопитал подхожда с леко недоверие и съмнение относно вкусовите качества на кълновете. След първия опит обаче съмнението е вече забравено, а любителите на кълнове стават все повече и повече, и то не само защото са здравословни, но и вкусни, а и се правят свръхлесно дори в домашни условия.
Зрънце истина
Кълновете подпомагат храносмилането, действат като антиоксиданти и забавят процесите на стареене на тъканите, дават енергия, прогонват умората и подсилват имунната защита. Покълналите зрънца имат много по-висока хранителна стойност от сухите зрънца, тъй като при покълването нивото на витамините, минералите, олигоелементите, аминокиселините и ензимите се увеличава многократно.
Кълновете от овес помагат при мускулна слабост и нервност, от кимион - при стомашни болки, от лен - при проблеми с храносмилането и уринарния тракт, а от ръж - стимулират стомаха. Римските войници са използвали кълновете от рукола за борба с умората. Кълновете от грах намаляват нивото на кръвната захар и холестерола, а тези от репички пречистват черния дроб и бъбреците. Пшеничените кълнове са най-богатата на витамин В1 храна - на база еднакво като тегло количество пшеничените кълнове съдържат от 10 до 20 пъти повече витамин В1, отколкото месото. Комбинация от 2 или 3 вида кълнове осигурява прием на почти всички витамини и минерали.
Покълването
Кълнове могат да се правят много лесно в домашни условия, и то с подръчни материали. Измитите зърна се поставят в буркан с дупки на капачката или затворен с парче мрежест плат, дълбока чиния или купа, заливат се с филтрирана, изворна или минерална вода (тъй като е желателно водата да не е варовита или хлорирана) и се оставят на стайна температура да престоят няколко часа (средно около една нощ), докато набъбнат. След това водата се излива, зърната се измиват, прецеждат се и се връщат в съда. Операцията с измиването и прецеждането се повтаря 2-3 пъти на ден, докато зрънцата се разпукат и се появят кълновете. Времето за покълване при различните култури е различно, например слънчогледът покълва за 1-2 дни, пшеница, ръж, овес - за 2-3 дни, люцерна - за 3-7, а за покълването на семенца от праз, магданоз и босилек са нужни около 10-15 дни.
Кълнове за закуска, обяд и вечеря
Всички видове кълнове се комбинират много добре в различни салати и основни ястия, кълнове от люцерна, детелина и всякакви подправки са много подходящи за прибавяне в сандвичи, а с кълнове от пшеница, ръж, сусам, лен, слънчоглед става много вкусен хляб. Сок от моркови и портокали, към който са прибавени кълнове от люцерна или кресон, подпомага образуването на хубав тен през лятото - в този случай кълновете могат да се пасират със сока или да се оставят цели.
Така, освен че изпълват със здраве чиниите и чашите, кълновете прибавят и много цвят, вкус и поле за кулинарни забавни експерименти.