Сандвич с краставичка и ягоди със сметана: меню за "Уимбълдън"
Ако случайно сте забравили, да припомня - в неделя през деня гласуваме. Вечерта повечето от нас ни чака превърналото се в традиция канене на гости и гледане на телевизия. И за повечето от нас то ще премине, пак традиционно, през печални резултати, повече алкохол и мрачни мисли. А иначе форматът "гости на телевизия и мач" - каквито са едни избори в крайна сметка, е нещо много приятно и забавно. И понеже в неделя вечер няма да е точно така, ви предлагам двата дни дотогава да прекараме пак пред вездесъщия телевизор, гледайки най-интересното от "Уимбълдън", но и да го направим със стил. Класиката, разбира се, на "Уимбълдън" са ягодите със сметана. Или както Ричард Брансън обявил на партито, което дал миналата седмица: "Чуйте ме, имаме тенис, градини, студ, ягоди и сметана. Това са нещата, които правят истинското английско лятно парти!" Така е, но е и пропуснал нещо много съществено: сандвичът с краставичка, който е неизменна част от английската чайна церемония. Странно нещо е краставицата. Нещо студено, хрупкаво, което ядем по-скоро заради това, че е студено и хрупкаво, а не заради вкуса. Нещо безобидно, ограничено от Regulation NO. 1677/88 дори във формата си: "на 10 см дължина са допустими 10 мм изкривяване." Нещо, за което д-р Самюъл Джонсън казва: "Една краставица трябва да бъде внимателно нарязана, подправена с пипер и оцет и накрая изхвърлена", а в дневниците си Самюъл Пийпс отправя тежко обвинение с твърдението, че един негов приятел умрял от ядене на краставици. Писателят Комтън Макензи, отново англичанин, описва сандвича с краставичка, предложен му на градинско чаено парти, така: "Предлагат ви парче хляб с масло, което прилича на мръсна носна кърпа. Ако са му сложили и краставицата отгоре, прилича на мокра мръсна носна кърпа..." Да, но точно върху тази носна кърпа се е крепяла една цяла класа от английската едуардианска епоха. А тя несъмнено е можела да си позволи каквото си иска за пълнежа в сандвичите си. Въпросът защо масло и краставица, а не гъши дроб и трюфел, има някои любопитни обяснения: някои смятат, че модата на тези сандвичи се появява заедно с внушителните реколти краставици, дошли заедно с появата на оранжерии в именията. Понеже оранжерията била класов белег, оттам и краставицата се превърнала в такъв. Друго обяснение: нещо толкова бледо, деликатно, почти прозрачно било символ на представителите на тази класа, някак физически смятали, че си приличат. И още - само за аристокрацията храната не е нещо, с което да се нахраниш, а да покажеш стил...
По правило сандвичите с краставичка се сервират през лятото. Номерът е хлябът (по правило бял, на няколко дни, защото трябва да е по-твърд, в триъгълна форма) и маслото (добре е да се остави при стайна температура и да се посоли) да са от най-възможно добро качество. Мажете, след което идва ред на кръгчето краставичка, което не се бели и не се посолява, за да остане хрупкаво. В последния момент можете да сложите капчица оцет, която "захлупвате" с щипка ситно нарязана мента, ако предпочитате - цяло листо. После слагате втория триъгълник хляб. Трудно е за вярване, получава се нещо много вкусно.
Към това нищо не пречи да прибавим едни
Канапета със скариди
1-2 краставици, по-дебели от тези, които си избираме обичайно - те трябва да влязат в ролята на канапето, сварени скариди, майонеза, прясно изцеден сок от зелени лимони, няколко зелени сурови люти чушки, сол, черен пипер, една купа нарязано манго, нарязана целина, накълцан червен лук. Оттук нататък разбърквате майонезата със сока от лимони, прибавяте, вие си знаете колко, от зелената чушка, солта и черния пипер. Към тях прибавяте скаридите, мангото, целината, накълцания лук. Разпределяте върху кръгчетата краставица.
И всичко това да придружим с една кана студен прасковен чай:
7 пакетчета чай Earl Grey, 1 нарязан на кръгчета лимон, едно парче колкото показалеца ви джинджифил - настърган, 8 чаши лед, 2 праскови, нарязани, половин чаша кафява захар, шепа ментови листа, четвърт вряла вода. Сложете чая, лимона и джинджифила, прибавете врялата вода и оставете сместа 7-8 минути. Изсипете ледчетата. Сложете прасковите и захарта в блендер, докато се получи гладка смес. Изсипете я в чая. Накрая прибавете ментата.
... или шампанско фис - различни съотношения според предпочитанията ви между шампанско, лед и портокалов сок.