Из новите места на София

Из новите места на София

Из новите места на София
Беше на непознато място, в живописен град, седеше на маса с приятелка. Съзерцанието и бъбренето им прекъсна корабна сирена. Когато се събуди, си даде сметка, че чува тракането на трамвая по релсите. Да, банално. Ако можеше поне трамваят да минава по маршрут, начертан от самата нея. Детинско хрумване. Но пък оправя настроението. Както и осъзнаването на факта, че това е свободният й ден. Тогава защо да не тръгне по специалния маршрут, макар и пеша.
Из новите места на София
Спирка 1: Френска сутрин в София
Пекарната Sofi
Тя е на ъгъла на "Раковски" и "Неофит Рилски". Лъха на топло и препечено. Мирисът на свободна сутрин, в която човек се е наспал и има желание да похапне бавно, обилно и вкусно. Изборът е приятно затруднен -  традиционни кроасани, които са винаги топли, типичният pain-au-raisin (букв. хляб със стафиди ), засищащ и внасящ френско настроение, сандвичи и багети (достатъчно хрупкави). А и цените са прилични. Все пак класиката - кроасан с кафе, разбира се.
Из новите места на София
Спирка 2: The clock
Отново пекарна - The clock (ул. "Граф Игнатиев"), от тавана на която висят много и различни лампи. Стените са тъмни, витрините са тематични – европейски хляб, сладкарски изделия, закуски. Всичко се предлага топло – сандвичите и над 20 вида хляб. Мястото е малко, затова оттам е по-удобно да се вземат неща за вкъщи. Цените са нормални. Защо не сандвич с колбас. Една котка сякаш се усмихва одобряващо.
Из новите места на София
Спирка 3: Дълъг обяд в "Партер"
Време е за обяд. Посоката е ул. "Добруджа" (малката улица между "Цар Шишман" и "6-ти септември"). Там в апартамент е ресторантът "Партер". Винаги има обедно меню – главно супи, панини (топли сандвичи), салати и десерт на деня. Храната е здравословна, цените - ежедневни, обслужването - с желание. Панините са с чабата или пълнозърнест хляб и комбинации от свежи продукти - сьомгата с авокадо, прошуто с моцарела, сирене с домати и струват около 5 лева. Кухнята приключва рано - в осем и половина, и на пост остават барманите, които забъркват коктейли. Днес е свободният ден и трябва да се отпразнува с чаша вино. Толкова е хубаво - може да си позволи да яде бавно, на малки хапки, да прочете от край до край вестника. Да се засмее сама. Още една чаша вино?
Из новите места на София
Спирка 4 : ALL U RE In White
След 14 ч. улиците отново са празни от забързани хора, вече има място за разминаване по тротоарите. Време е за магазин - ALL U RE In White (нещо като цялата в бяло). Той се намира на ул. "Съборна" 9. Вратата е голяма и бяла и води към бяло помещение. В него сякаш дрехите са живи модели – за всяка има достатъчно място, всяка стои гордо и предизвикателно. В магазина има колекции на Ann Demeulemesteer, Haider Ackerman, Maison Martin Margiela, Junya Watanabe, Tao, Jean Paul Gaultier... Дизайнът на магазина е на архитектите Димитър Славчев и Даниела Топалова. Върху бялото дрехите изпъкват и заявяват своята индивидуалност. Магазинът е на два етажа - на първия са изложени дрехите, а на втория са пробните, складът и лаундж зона.
Из новите места на София
Спирка 5: Следобед с палачинка, или още един френски момент Нещо сладко? Вече е приятен следобед, в който тиктането на часовника съвсем се е забавило. Наблизо е мястото за палачинки и кафе - New Lide (бул. "Дондуков" 15, работи денонощно).  Хм-м, може да се започне с ананасова палачинка с бадемова сметана и карамелов сладолед. Защо не после и от ягодовите с мараскино крем и шоколадов сладолед. Обаче в менюто има и йогурт гофрети с плодово сорбе и карамелизирани банани. Да видим и раздела "Под 200 cal"...
Заведението е на два етажа - на първия - кокетни бели масички и столчета с чудновата форма, които си партнират с удобни и широки светлозелени и цикламени канапета. Около тях има и кътове от бамбук, бели камъни и саксии с цветя. Светлозелените стени са с цветни картини в масивни бамбукови рамки, а лампите напомнят на сапунени балончета, които се реят във въздуха. На приземния етаж обстановката е по-вечерна и дискретна. 
Из новите места на София
Спирка 6: Dani's Вечерта през януари настъпва по-рано, но винаги е по-дълга. Само понякога пълна с изненади. Стъмването винаги създава друга атмосфера, а и се огладнява по-рано. Затова трябва да се провери едно старо ново място – Dani's – на ул. "Ангел Кънчев". Ремонтирано е скоро и пушенето вътре е забранено (от 1 юли тази година така ще е на всички обществени места). Което е страхотно за непушач и си е новост, особено след като почти от всички ресторанти човек си тръгва все едно самият той е цигара. В Dani's са старите познати неща – вкусни супи и салати, свежата домашна "Лимонана" и невероятният чийз кейк.
Из новите места на София
Спирка 7: Funky Kitchen
Това е новото място на ул. "Стефан Караджа" (на мястото на бившия ресторант Artisti). Разделен е на два етажа, на долния има бар. По стените са залепени много музикални плочи, което създава усещането за студио. Заслужава си да вечеряш там всяка сряда заради Джун Йошида (готвачът, който готвеше в ресторант "Брасери", "Пасторант" и има собствен ресторант Cru). Денят е сряда. Към 21. 30 ч. Йошида започва и да пуска музика.
Из новите места на София
Спирка 8: One more way in One more bar
Отпреди Нова година на ул. "Цар Шишман" работи още един бар  - One more bar. Той е построен в бивша детска градина и засега може да се каже, че е различен. Барът в него е по средата на заведението и сякаш преминава през две големи стаи. Има няколко канапета, камина и масички. Все едно влизате в голям и уютен хол. Може да избирате между много напитки и коктейли, както и храна за гладните. Има богата винена листа. "Барът е създаден с идеята да се чувстваш у дома си независимо дали си минал да хапнеш, да пиеш кафе, да свършиш малко работа (заведението предлага свободен достъп до Wi-Fi ), или да отпуснеш с няколко питиета след натоварения ден", разказват от бара.
Наздраве и в компанията някой споменава друг нов бар - "Корабът майка", на ул. "6-ти септември", малко след ъгъла с "Граф Игнатиев". Това е зимният вариант на "Лодки" - бар в Борисовата градина, който работи само през лятото. Обстановката е непретенциозна и с нещо напомня Студентския град. Има билярдна маса и публиката е по-скоро ученическа.
Това е Culture beat от личната нова година на авторите, извиняване се за размазването :)
Това е Culture beat от личната нова година на авторите, извиняване се за размазването :)
Спирка 9: Където са нашите приятели  - Culture Beat
Настъпва моментът от вечерта, в който всеки трескаво хваща телефона си и започва да изпраща sms-и, достойни за поне един къс разказ. Суматохата е овладяна, решението е намерено, мястото на срещата е Culture Beat. (там имаше страхотно новогодишно парти). Повечето хора сигурно го знаят като бившия Funkiss, но само мястото е същото (в НДК, от страната на билетния център). Първото, което впечатлява, са безбройните ниши и стаички, еклектичният интериор и детайлите. Барманите са готини и винаги помнят какво си пил последно, така че няма нужда от обяснения. А най-доброто ли? То предстои. Официално Culture Beat ще отвори врати в средата на февруари. Заведението е собственост на Вероника Вапирова (бившият криейтив директор на студиото Totally erected), дизайнът също е неин.
Вече е 01.15 ч. Свободният ден свърши и тиктакането е като от утре, когато трябва да се стане рано и да се отиде на работа. Но може да има време за един кроасан. Или палачинка, или...