Великолепната дванадесеторка на "Бакхус"

В средата на януари се появи шортлистата на списание "Бакхус" с 50-те най-добри ресторанта. Сега вече са налице и номинациите за "Ресторант на годината Бакхус 2010 Acqua Panna & S. Pellegrino". Те са разделени в пет категории. Победителите ще бъдат обявени на 10 март на церемония в софийския Бизнес център Benchmark на бул. "Цариградско шосе" 159, където ще разберем и кой е номер едно в категорията за любим ресторант на читателите на "Бакхус".
Ето и категориите:
Ресторант на годината
Тук се състезават ресторантите от класа. Тези, в които храната, обстановката, обслужването, приборите и вината трябва да са на такава висота, че оставят специален спомен.

"Акант руж"
Варна, ул. "Княз Александър Батенберг" 41, 052 696 336
Намираме се в каменна къща от XIX век в Гръцката махала, в която се е помещавал девическият колеж. Сомелиерът Любомир Стоянов е съставил впечатляваща винена листа, а целта на главния готвач Йонко Дяков е колкото да запази автентичния вкус на познатите продукти, толкова и да предложи по-непознати. Напоследък такъв е новозеландското агнешко, което може да се появи с пресни картофки и с ароматен сос от сини сливи. Или сладолед от спанак или виолетки. И най-важното – въпреки кристалите "Сваровски", които блещукат на полилеите над главите ви, ще се зарадвате на едни много умерени цени.

"Капитол"
Варна, ул. "Петко Каравелов" 40, 052 688 000
Пак сме във Варна. Ресторант с претенция, придружена от сатен и драперии, важното е, че успява да я защити. Менюто му е добре обмислено и кратко. Сред най-интересните ястия са свински ноазети с рагу от охлюви, но освен това винаги може да сте сигурни, че ако същия ден е имало добър улов, главният готвач Георги Секулидис ще е сред първите, набавили си прясната рибка. Той е специалист по сладкарство, така че тук може да си поговорим и за ръчни шоколадови бонбони или за кейк с бял шоколад и паста от писташ с домашен сладолед от равербер. Силна винена листа със специална колекционерска селекция.

"Мезон Годе"
София, бул. "Ал. Стамболийски" 17
02 9807 477, 02 980 7478, 0886 363 563
В създаването на "Мезон Годе" участва една от най-старите фамилии, производители на коняк и вина (Godet). Камък, плюш, дърво, чил аут, бели ръкавици и огромна стъклена винена витрина. Главният готвач Стефан Кралев, работил преди за "Крим", "Талисман" и "Класик гурме", е съставил кратко меню и с много въображение. Десертите са достойни за достойния френски коняк независимо дали е шоколадовото мольо, орехов пай или тарт татен. Основната виненена листа е направена от Жан-Жак Годе и включва предимно собствените си вина, в допълнителната още около 300. Към всичко това да споменем и умерените цени.
Дебют
Тук попадат нови ресторанти, но с достатъчно време зад себе си, за да са доказали, че не са красива пърхаща еднодневка.

"Ego"
София, бул. "Цар Освободител" 12
0878 444 474, 02 980 8989
След последователната поява и изчезване на един италиански и един гръцки ресторант на този адрес от около година се появи и задържа заведение от класа. Силният му коз е интериорът - истинска поп-арт галерия. Да прибавим и един бар на долния етаж, както и отделни помещения за камерни и още по-камерни компании, които да се радват на истинска уединеност. Менюто на ресторанта е съставено от италианеца Ренато Паскуалато, приготвя се от Владимир Коняров. То е кратко и стегнато, с преобладаващо италианско присъствие и се сменя достатъчно често, за да не отегчи редовните си посетители.

"Истанбул"
София, "Кемпински хотел Зографски",
бул. "Джеймс Баучер" 100 02/ 969 22 22
В някогашния "японец" се появи турски ресторант с пищен интериор, турскосиньо, завеси и танцьорка. Ценен детайл е ефектен подвижен павилион с турско кафе. Главният готвач е Абидин Дьошкун. Менюто включва не само турска, но и други близкоизточни кухни. Мутабалът от патладжан, искендер кебапите или домашните сърмички са такива, каквито трябва да са, автентични и вкусни. Винената листа е изключително богата - нещо, което не би трябвало да се очаква от един турски ресторант.

"Cru"
София, ул. "Цар Асен" 45, 0889 200 948
На визитката им пише green food salon. Като част от тази концепция сигурно единственото място с пълна забрана за пушене. Пием сезонни фрешове и биовино сред впечатляващ дизайн: малко Франция, малко Канада и истински бохемски шик. Главният готвач Денница Дойчева мрази думата "фюжън" и много внимава да не превърне идеологията за здравословно в мания. Менюто е съчетание от азиатска, френска и латиноамериканска кухня. Всеки ден има различни предложения като крокет от цвекло с кимион и кашу, сос с биотахан и кисело мляко. Скоро Cru ще предлага CRU to GO.
Вкусно място
В крайна сметка "вкусното" е това, което преди всичко търсим в един ресторант. Категорията се въвежда за първи път тази година. Тук "Бакхус" не търсим поразяваща елегантност или церемониално обслужване, а отношение към храната.

"Махалото"
София, бул. "Васил Левски" 51, 0887 617972
Място "на кьоше", което вече се превърна в софийска институция. Затова може да се похвали и със заклетата си клиентела. Ресторантът е в подземие, което не е за сметка на уюта, а има и чудесна градина през лятото. Рядко ще срещнете и толкова коректни в поведението си сервитьори. Менюто е с добрите стари класически ястия като шницела по виенски, много хора идват за свинския джолан, а трети – за малък експеримент с чесновата супа. Главният готвач Станислав Стамов работи тук от самото начало, така че гарантира постоянния стандарт.

"Комерсиал"
София, ул. "Цар Иван Шишман" 27, 0897 931 291
Всеки ден преди обяд срещу "Седмо" се появява черна дъска с "първо, второ и трето". Това е и моментът, в който трудно ще си намерите място. Хората тук идват заради чистото и семпло пространство, вкусно сготвената храна и дискретно, ненатрапливо обслужване. Хит на мястото са крем-супите и десертите. Чудесна и абсолютно дефицитна формула за ежедневно хранене и високо качество. Интересна винена листа, направена с желание да се оттласне от обичайните. Главният готвач Гроздан Димов се стреми към стриктност и изпълнителност. Е, получавате ги.

"Leo's Pizza"
София, ул. "Искър" 11, 087 864 2825
Без никакво съмнение тук е мястото на истински вкусните пици, а и не само. Дали защото в тестото слагат и италианско брашно или защото "ги правим с любов", важното е, че им си получават. Лео стои зад пастата и останалите ястия, Чанко Чанев отговаря за пиците. Пещта е на дърва, каквато и е задължително да бъде, менюто е богато и разнообразно. Задължително ще ви кажат, ако през този ден има и някой по-специален продукт, който не е включен в менюто. Много далеч от всички аматьорски упражнения на тема пица и паста, които наблюдаваме наоколо.
Авторска кухня
В тази категория "Бакхус" номинира български готвачи с изключителен талант.

Андрей Стоилов
Той събра опит в софийския "Хилтън", в момента го задълбочава в хотел "Метрополитън". Забележително при него е преди всичко почтителното му отношение към продукта и вкуса му. Сред авторските му рецепти са салата "краставица" със снежанка, хайвер, тигрова скарида, домашно маринована сьомга и соеви кълнове - и всичко това във формата на буболечка. Той е капитан на националния отбор на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Велин Великов
Велин Великов беше сред основанията варненският "Мусала палас" да получи вече два пъти наградата "Ресторант на годината" на списание "Бакхус".
Готви нетрадиционно, експериментира много – това спокойно може да си го позволи един дипломиран химик. Затова и любимата му рецепта е "следващата". Велин Великов съчетава стандарти и модерност със собствен почерк и резултат. Можем да видим това във всичко - в неговите сарми от лозов лист с мента и козе сирененапример.

Валери Нешов
През тази година той се посвети на каузата да издири автентични български вкусове, застрашени от изчезване. И заедно с движението Slow Food-България и сдружение от природозащитни организации успя да привлече вниманието ни към крокмача и зеленото плесенно сирене. Освен това ги включи в свои авторски рецепти, които представи на специални събития в различни български ресторанти. "Бакхус" написа за тях през 2009 г. Присъждаме му тази номинация, защото искаме да поощрим талант и благородна кауза.
Отличен подбор на напитките
В категорията номинираме ресторантите, които според нас имат най-пространни, професионално изготвени и концептуални винени листи.

"Мусала палас"
Той отдавна впечатли със забележителната си винена листа – пространна, отбрана и подредена с мисъл. Неин автор е Любомир Стоянов. Освен по сортове и географски региони вината са представени и с интересни истории. Българските вина са разделени на произхождащи от Северна и Южна България, френските и италианските - по тероар. В селекцията присъстват немски и австрийски вина, както и богат избор от новия свят.

"Стара София"
Подробният избор е подреден на географски принцип и е съставен от сомелиера Йордан Кирилчев. Ресторантът разполага и с дегустационна зала, в която по заявка могат да се организират дегустации на повече от 250 вина. Предимство на листата е, че съдържа по-рядко срещани вина с превъзходни качества. Гордост е Chateau Petrus от 1978 година.

"Нино"
Ресторантът е сравнително нов, но с много богата селекция от български и чужди вина от различни тероари, организирани на географски принцип. Отличаваща се с разнообразие и качество, винената листа тук е с предимство на отлежалите червени вина. Изборът от български вина не се определя на принципа на популярността, а на информация и познания за качествата им. Към ресторанта има изба с 350 вина.