С 200 литра супа на ден
Supa Star Финални метри преди Коледа, със сигурност ще ги направим вкусни :)) Бабина супа, Грах крем, Гъста пилешка супа, Батат с джинджифил, Мексиканска зеленчукова супа, Ориенталска леща, Спаначена крем-супа от зелен фасул и Тосканска с наденичка :)) |
Supa Star Ако някой е гърмял (трещял) снощи, има Шкембе чорба, ако не е, има Зеленчукова супа, Броколи крем, Люта супа от карфиол и картофи, Ориенталска леща, Гръцка пилешка авголемоно и Спаначена крем :) |
4 котлона 22 супника 10 литра в супник |
На 30 март тази година на улица "Шишман" (София) изгря "Супа стар". На следващия ден беше единственото място с опашка, която продължаваше и на улицата. "Задръстването" от гладни продължава и до днес, като пикът е между 12 и 14 часа.
Дневното меню се появява малко преди това на страницата на супарника във Facebook. "Конкуренцията" реагира и на витрината на съседното заведение, наречено "Вкусотилницата", бързо се появи амбалажен картон с обява "Тук предлагаме супи".
Историята на "Супа стар" има трима герои: Кристина Ошанова, Иван Жиров и Влади Цонков. Ролите им не са разпределени. "От самото начало всеки играе каквото и когато може."
Първото включване е на Кристина. Животът й до момента върви обратно на стандартната схема "първо живееш в България, после се махаш от нея". 12 години живее и учи политически науки първо в Гърция, после в Англия. Важен детайл е, че срещу университета й в Лондон имало едно местенце, Soup Opera, където продавали супи, само супи, и тя ужасно много го харесвала.
След като се връща, започва работа във външно министерство ("попаднах в невероятен екип, но бях сигурна, че няма да правя кариера там"), после две години работи в рекламната агенция New Moment New Ideas, където среща едни от най-любимите си хора. "Накрая реших да стана кръчмарка. Звучи романтично. А и супите отдавна съм си ги мислила."
Първите реакции, които чува в "Супа стар", не са много обнадеждаващи. "Супи... а нещо готвено няма ли?" и "Пържоли ще имате ли утре?".
Quizz В Китай миналата седмица са открили супа на 2400 години. Какво има в нея? Влади: Живот. Под някаква форма. Някакъв микрокосмос. Иван: Нудъли. Кристина: Нещо люто-кисело. |
Soup to Nuts
Идеята за супарника (наричан още супинариум :) е напълно спонтанна и се развива мълниеносно. Един ден, "както си бях на канапето", Кристина подхвърля на Иван и Влади колко хубаво би било да си отворят супарник. Да, съгласява се Иван, но хайде в него да има и сандвичи, а Влади добавя салатите. След една седмица Кристина разбира, че се дава под наем помещение на ул. "Шишман".
Веднага отиват да го видят, харесват го, но се оказва, че междувременно са ги изпреварили и някакъв човек вече е взел мястото. Тук настъпва deus ex machina обрат: докато тримата си казват "е, ще търсим друго", същият човек отишъл на Витоша, паднал, счупил си крака и се отказал от мястото.
"Шишман" 8 вече е на Кристина, Влади и Иван. "После няколко дни седяхме и се чудихме: какво, по дяволите, правим???!!!" След като си отговарят на въпроса, събират личните си спестявания и... започват.
Иван също се движи по "обратната" схема ("сигурно защото сме братовчеди с Кристина"). Живял е в пет държави в продължение на 12 години и след като завършва магистратура в Англия в областта на управлението на бизнес процесите, идва в България.
Работи като консултант по европейски проекти, в CV-то му има и фирма - производител на млечни продукти, и голяма пивоварна. "Много хора ме питат защо се върнах. Така се случи просто. Живял съм там и съм наясно как е. На повечето хора стремежът им да излязат, за да видят."
All In the Soup
Отварянето на помещение от стотина квадратни метра за супи и сандвичи и салати не е проста работа. Събрана на едно място информация за процедурата стъпка по стъпка липсва. Тръгваш и в движение научаваш какво искат от теб ДАК, "Туристическо обслужване", КЗП, пожарната, ХЕИ, Столичната община. По пътя в един момент се сблъскваш и с параграф 22.
За да вземеш разрешение от общината, че си търговски обект и да можеш да отвориш врати, се изисква документ от ХЕИ. Само че ХЕИ, логично, минава на проверка, когато "обектът" вече е отворен. Но той не може да отвори без разрешително от общината, която, също логично, си иска документа от ХЕИ...
Идва ред на приключението "ремонт". Тук се явява студио ФУНКТ, които им обясняват, че, не, не, на това място не му трябва само една боя. Помещението е изкорубено и всичко се прави наново. Наясно сме, че е имало защо. "Абе, зверски усилия!", обяснява Кристина с напълно неотговарящо на репликата сияещо лице.
Supa Star Топла супа в снежната виелица? |
Mу Cup Of Soup
"Но пък си заслужават", казва Влади, който до този момент си играе с една батерия и две захарчета. Влади е рекламист, работил е в Leo Burnett, в момента е криейтив директорнаSaatchi & Saatchi - България. "Вече 8 години с това се занимавам. Супата е другото." Равносметката, която прави, е, че в момента продават два пъти повече в сравнение с началото.
В цифри тя се изразява в 4 котлона, над 200 литра супа на ден, или 22 супника по 10 литра. "Но за мен по-важното е друго. Ние сме малък пример как може да се съчетае бизнес, нещо, което те храни (и буквално), и нещо, което е готино. Мисля, че супарникът също по някакъв начин обогатява средата и я променя към по-добро."
Всяка рецепта е мислена с много любов и вдъхновение. Експериментират и опитват непрекъснато. В репертоара си вече имат над сто вида супи. Правят го по цял ден и всеки ден. Безценно е присъствието на Хари, случайно намерен по обява, но не случаен член на екипа. В момента е сезонът на крем-супата от цвекло. "Засега рецепти не даваме. Но е много вероятно един ден да ги четем в книга "Супите на "Супа стар".
Dobreva Едно въпросче: Какви са шансовете за супа -т(к)опчета в събота ? Нещо отдавна май не се е появявала? |
Животът извън...
И за тримата в момента празнуването, свободното време и разпускането попадат в графата "няма време, няма как". "Не сме мърдали оттук, откакто сме отворили."
Само допреди година Влади е отделял поне месец за обиколки из Южна Азия - Виетнам, Тибет, Камбоджа, Тайланд. Кристина, понеже е "саклетна", е разгледала цяло Мароко - "Маракеш, пустинята, навсякъде". Иван е можело да бъде засечен на много места, но "при всички положения само не в Слънчев бряг".
...и след супите
Влади: Рекламата е забавен, интересен и покварен бизнес. Все пак е функция на консуматорска култура. Но според мен целта на всеки бизнес е накрая да го зарежеш и да станеш филантроп.
Иван: Бих инвестирал в нещо, което никой не забелязва, някакви винтчета например, невидими, малки, но на всеки му трябват. Един мой чичо произвежда помпи за кафе машини. Държи 70 процента от световния пазар с кафе машини... Гениално!
Кристина: Мисля си, че каквото и да става, не можеш да живееш в собствения си балон и да пренебрегнеш нещата, които те дразнят. Това е проблемът с младите и образовани хора. Има само малки лични протести, хората не искат да се ангажират, защото това е фрустриращо. От три години се опитвам да не чета вестници и телевизия, защото се вбесявам, в същото време в главата си непрекъснато имам мисли как да се промени всичко това. Иначе е толкова тъпо и безславно!
И за тримата празникът си е празник – трябва да има от всичко по много. "Тази година ще си пожелаем много да ни върви, да имаме много клиенти, да правим много вкусна супа, да се ядосваме по-малко и да имаме повече свободно време."