За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
penetrating
Рейтинг: 5853 НеутралноДа научат и българските производители на розово масло, които са избрали руска НЕмаслодайна роза пред българска маслодайна :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertDDR
Рейтинг: 641 НеутралноШопската салата спада ли към регионалние названия? Щото в бившият соц такива вариации предлагат по заведенията —от стъргани на ренде краставици до ...
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?angeles
Рейтинг: 953 ВеселоДо коментар [#1] от "penetrating":НЕмаслодайна...ма тежка)))))
Hawaii
Рейтинг: 2878 ВеселоПармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски.
Какво е общото между тях?
----------------------------------------------------------------------------------------
Ами точно това, което е и между
КУБИНКИТЕ,
ПОЛСКИТЕ мишки,
НЕМСКАТА овчарка,
ТУРСКАТА чекия,
ШВЕДСКАТА тройка......
uq
Рейтинг: 1466 НеутралноДо коментар [#2] от "DDR":
Ми не щото не е шопска. Измислена е от балкантурист през 60тте и са я кръстили шопска за по-интересно. Шопите наблегаме на мЕсо, не на салата.
DDR
Рейтинг: 641 НеутралноДо коментар [#5] от "uq":
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Това го знам, но при положение, че вече е факт и доста известна...
442
Рейтинг: 564 НеутралноВсичко е в името на ПОТРЕБИТЕЛЯ, да знае защо плаща повече, уаааау.
ubavia
Рейтинг: 411 НеутралноБрадър, полска мишка идва от "поле" не от Полша XD
Kir4oKirov
Рейтинг: 740 ВеселоАаа, това Балкантурист беше гоУема работа, дума да няма! Измислиха дори и "свински РАМстек", и сввински БИФстек"! (На английски рам е овен, а биф се употребява за говеждо/телешко месо).
trol
uq
Рейтинг: 1466 НеутралноДо коментар [#6] от "DDR":
Така е, но географските названия обикновено са свързани с нещо , произведено в региона ( в смисъл расло там) Например вината или сиренето. Идеята е, че ако не расте там, няма как да стане такова поради слънцегреенето или местните бубулечки :) Иначе некой в Ню Йорк може да каже на баба ми на сестра и девер беше шоп и аз от там :)
uq
Рейтинг: 1466 НеутралноДо коментар [#8] от "ubavia":
е тва беше майтап бе :)
hamiltonf
Рейтинг: 3985 ЛюбопитноСръбско зеле?! И какво му е толкова на "сръбското зеле", освен, че е жила до жила?
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБman_un
Рейтинг: 733 НеутралноЗа да бъдат сръбското зеле и турските смокини уникални като продукти, трябва да има сериозна причина, най-вече като вкусови качества. А какви са те, може би авторът на материала трябваше да напише. До преди 20г. баба гледаше на бахчата зеле за кисело, сама си правеше разсад и всичко останало, докато го приберем наесен. Оттогава такова зеле не съм кусвал, за кисело ставаше бижу и на салата, и готвено, но и прясно хапвахме, беше сочно и сладко. Другата ни баба имаше смокиня в двора, зрееше много рано, а даваше плод почти цяло лято. Помня, че шашнахме една приятелка на майка ми, която почерпихме с пресни плодове,не можеше да повярва, че са току що откъснати. Ние сме северен район, зимите са люти, а смокинята е топлолюбива. Есен дядо я загъваше с найлони и така я пазеше от измръзване. Та мисълта ми е, че и ние имаме хубава стока, стига да знаем как да я произведем.
uq
Рейтинг: 1466 НеутралноНие можем да претендираме за българско кисело мляко, защото си е доказано, че е уникално, а не по цял свят да му викат гръцко.
Николай Колев
Рейтинг: 3029 НеутралноДо коментар [#13] от "man_un":
#ТУК НЕ Е МОСКВА! 🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦Смокинята е дърво, но у нас е като храст, защото е студено. Плододаването е различно тук и по на юг. Затова и трудно ще пробием със смокини.
angeles
Рейтинг: 953 НеутралноДо коментар [#14] от "uq":Така е,и като му покажа бациликус булгарикус на опаковката и той се пули,за жалост знаят къде е Гърция за БГ много рядко!!!Рекламата продава,това е!
Kir4oKirov
Рейтинг: 740 ВеселоКиселото мляко не е уникално, почти всички балкански страни го правят от векове. Иникална е бактерията Лактобацилус Булгарикус, която дава по киселия вкус на киселото мляко. За разлика от Бифидум и др. (също ползвани за закваска на мляко) но тогава "киселото" мляко не е толкоз кисело, сладнее в сравнение с други йогурти.
И докато Бифидум (и куп други бактерии от рода) могат да се развиват навсякъде, ЛБ се развива само в България. За туй голямите производители на разни йогурти по света продават такива с ЛБ (или съдържащи по голям% ЛБ) по скъпо този продукт. Защото за производството му те купуват от България "културите". trol
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#6] от "DDR":
При салатите имаш просто рецепта, а не краен продукт, който се произвежда.
А иначе Балкантурсит са кръщавали накуп за всички региони. При салатите например измислят наименованията шопска, тракийска и добруджанска (по политически причини явно са се въздържали за македонска). България е в най-южната част на СИВ и е трябвало да представя на соц туристите най-близкото до средиземноморската кухня. Затова Балкантурист е създал и усилено е лансирал българска версия на традиционните за Средиземноморието салати с домати, краставици и сирене
ppopov_67
Рейтинг: 845 НеутралноНие кога ще защитим хибрида "банкянска тиква"?
historama
Рейтинг: 683 НеутралноВ Европа се наложи една търговска марка "йогурт", което винаги се предлага като гръцко, и е с висока масленост, около 8-10%, или нещо като заквасена сметана но малко по-лека. Докато ние се убеждавахме един друг по нашите ТВ-та, гърците наложиха по света бранда "гръцки йогурт" като защитено географско наименование.
А ние ще спечелим приза за бг "аец белене" - символ на географско тъпоглавие.
tsvetko_51
Рейтинг: 853 НеутралноРазбира се че са необходими усилия и пари за налагане и разпростарняване ма мякаква марка, защото в случая става дума точно за такова нещо.
Но освен да се свърши тази работа, което зависи в голяма степен и от самите производители, не по-малко, дори много по-важно е, въпросния продукт да се произвежда с постоянно качество, а не както често се случва, докато е нов или е обект на по-специално внимание да е добър и следващите партиди да нямат нищо общо.
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#20] от "historama":
Bukalemunгърците наложиха по света бранда "гръцки йогурт" като защитено географско наименование.
======
И как е уогурт на гръцки?
Понеже термина е средно азиатски , за гърците не остава нищо друго освен да им се благодари , че припомнят откъде произхожда млякото....
А те иначе .....и за баклавата и айрана така си въобразяват.....
Как не са посегнали на бозата , е цяло чудо.....
Nike
Рейтинг: 233 Неутрално[quote#20:"historama"][/quote]
В световен мащаб в момента сe експлоатират 212 атомни електроцентрали с 438 реакторни блока в 30 страни - с обща инсталирана мощност 374.814 мегавата.
Следващи 64 с обща мощност от 62.754 MW са в строеж, между тях и 10, които се строят от повече от 15 години.
125 реакторни блока с обща инсталирана мощност от 37.794 MW са изведени от експлоатация по различни причини.
historama
Рейтинг: 683 НеутралноГърция е в ЕС от 01.01.1981г., и като първата балканска страна успя да наложи много от балканските специалитети като свой продукт, или поне на нещо свързано с нея - сирене фета, йогурт, локуми, анасоновите напитки, както и някои ориенталски кулинарни рецепти. Много от тях са наследство от османския период, и са разпостранени в целия полуостров, но за Европа те вече са гръцки. Защото в Гърция хората от първата редица имат визия за бъдещето на страната си, и са способни да прогнозират поне за 30 години напред, за разлика от нашите боклуци-русофили.
pantarea
Рейтинг: 120 ЛюбопитноДо коментар [#23] от "Nike":Какво искаш да кажеш?
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#14] от "uq":
До коментар [#17] от "Kir4oKirov":
Кисело мляко с лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) и стрептококовата бактерия (Streptococcus thermophilus) е традиционно за територията от Балканите, през райони на Предна Азия до Северна Индия. Това е традиционният йогурт.
Бифидум бактерии не могат да правят йогурт, те въобще не променят структурата на продукта, а са просто добавка. В тези страни, където йогуртът не е традиционен продукт, киселият вкус и ниската трайност се приемат като недостатък от потребителите и затова за производителят е най-рентабилно да направи лактобацила слабо активен (най-често чрез стерилизация) след създаването на йогурта и да добави допълнително млечни бактерии, които не променят консистенцията му. Теоритично можеш да се опиташ да правиш йогурт и с други лактобацили, но на практика няма смисъл - в целия свят йогурт се прави от Лактобацилус булгарикус, а вече допълнително си решаваш дали след като бактерията направи киселото мляко, да я оставиш активна, да понижиш активността й или съвсем да я унищожиш, като можеш да добавиш и други лактобацили или бифидум бактерии.
Уникални за България могат да са само щамовете, т.е. съответните комбинации между Lactobacillus bulgaricus и стрептококовата бактерия. Когато откриват млечната бактерия, Иля Мечников твърди, че най-добри са българските щамове и той ползва и култивира такива в института Луи Пастьор и заради неговия авторитет при стартиране на промишленото производство на кисело мляко производителите вземат закваски от България или от института Луи Пастьор (първият голям производител е Данон - основана от испански евреин, който прави кисело мляко в Солун, но през Балканските войни бяга в Испания, където създава млечната компания)
historama
Рейтинг: 683 НеутралноДо коментар [#22] от "eti mehter":
йогурт на гръцки е йогурт, и светът го приема като част от гръцката действителност.
Между другото Турция работи много усилено за популяризиране на турската кухня и специалитети, но това не става без помощта и на държавата.
Шампиони в това отношение са китайците - вчераа гледах някакъв филм по Хистъри за колесниците, от който "научих", че най-съвършените антични колесници се произвеждали в Китай още 7000г. пр. Хр. (от преди Йерихон) с бронзови елементи (!?), а някои от тях (1000г. пр. Хр.) са направо хай-тек дори и за съвремието - с по 28 спици! Китай имат пари, и си плащат мястото в световната история.
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#20] от "historama":
Гръцки йогурт е търговско понятие, а не защитено географско. Всъщност точно заради това съвсем наскоро гърците поискаха да се защити, но би трябвало още да са в начална фаза на процедурата.
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#15] от "Николай Колев":
Интересно, ти къде точно живееш, че не си виждал смокинено дърво. Като е млада смокинята, може да ти изглежда като храст, но си става нормално дърво. Аз съм израстнал в Стара Загора и като малък съм се катерил по много смокинени дървета.
razor
Рейтинг: 837 НеутралноНай-добрият пример е кафето по гръцки.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1438 ВеселоДо коментар [#22] от "eti mehter":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Питай в американските училища да те информират.Вече в 6 щата гръцкото кисело мляко е задължително в училищата и скоро и в останалите.
penetrating
Рейтинг: 5853 ВеселоДо коментар [#3] от "angeles":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertТежка, ама на вид :)
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Гръцкият йогурт нали е просто цедено (и често кремообразно) кисело мляко. В Щатите се лансира като много здравословен продукт, защото е алтернатива на разни сметанени и други кремообразни боклуци, които ядат. Между другото, голяма заслуга за огромният ръст ина продажбите има компанията Чобани, създадена от турски (кюрдски) емигрант.
Роси
Рейтинг: 5842 НеутралноА ние сме имали само две защитени марки в ЕС. Гърците имали около 300, а италианците около 400.
jmf29537805
Рейтинг: 8 НеутралноДали е добро за кисело зеле?