Никаква испанска шунка: какво поднася главният готвач на Елисейския дворец

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 551 Весело

    Този е моят човек! Като философия, като стил, като всичко.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  2. 2 Профил на Само Левски
    Само Левски
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Малко реклама за сриващия се рейтинг на френския президент. Храни се като обикновените хора.

  3. 3 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 544 Неутрално

    Тва с френския черен пипер направо кърти.

  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 856 Неутрално

    Така се прави!!!!
    ТЕРОАРНА КУХНЯ!!!
    РЕСПЕКТ!

  5. 5 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 924 Весело

    Много яка философия. В страната, в която си, трябва да ядеш местната кухня. До днес ме обзема тих гняв, като се сетя как заради капризни колежки вместо да хапнем мешана скара или пълнени гълъби, се забихме в някаква измислена пицария в Египет. Където нямаше нито един местен клиент.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  6. 6 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#5] от "vesolr":

    Ами направили сте грешка. Обикновено се ходи в заведения, посетени от местни, квартални клиенти. Това правило не ме е подвело досега.

  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  8. 8 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#7] от "aleks ivan":

    Малко си поизостанал, има неръждаеми съдове, които отвън са покрити с много тънък слой мед.
    Така, че първо мисли, после пиши:-)

  9. 9 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 171 Неутрално

    До коментар [#8] от "ohg30520577":

    Има ама отвън, отвътре няма как без калайджийте, но май си ги пропуснал!

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  11. 11 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#10] от "aleks ivan":


    До коментар [#9] от "telqk":

    Кога станахте калайджиии, кога ви печерня задника....
    Това, че не сте виждали неръждаеми съдове, отвън покрити с тънък слой мед, си е ваш проблем.
    Този цветен слой може да се получи не само с мед.

  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Прочетох за две ястия, които жена ми прави-имам баялдъ и баница със спанак или друго зелено. Имам баялдъ я правеше баба и, но по-постна, жена ми слага повече масло, казва, че имало и тайна съставка, но като цяло е лятна манджа с всевъзможни зеленчуци, чесън и треви. Баниците със зелении също много леки и вкусни, някои дни ги хапваме на вечеря. На едно гости ни гостиха със зелник, но се учудих, че няма зеле, името идвало от зелените съставки.

  13. 13 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 569 Неутрално

    Класиката е меден тиган със сребърно покритие отвътре. Медта, ако изцяло тиганът е от нея, е отличен топлопроводник и много бързо се загрява. Сребърното покритие е за да не реагира храната с медта. У нас се ползва калай. Има все още такива съдове, не само стари, и нови се правят, но струват майка си а баща си.
    Аз пък съм доволен много от един цилиндричен тежък тиган на Хром-Силистра. Тежи две кила, полирана стомана е отвътре, три слоя с медна плоча и наистина не залепва при готвене на такива благини за корема като месо на тиган с масло, гъби, вино и сметана с първоначално задушаване на месото или яйца със спанак и сирене. тоест залепва, но се мие с гъбичка. Надживял ми е два "модерни" тигана - тефлонов и керамичен.
    Та при добри грижи може би има смисъл президентството на богата страна да има медни тигани от истинска мед.

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  15. 15 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#13] от "victortrt":

    Кажи им на тези калайджии, които не виждат по-далеч от носа си( от калайдисания си тиган).
    :-)

  16. 16 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 569 Неутрално

    До коментар [#12] от "man_un":

    Текстът не е прецизен. Ястието е в кавички, за да го разберем ние, но става въпрос за яденето от филма "Рататуй". Рататуй е печен гювеч от патладжани, тиквички, чешки, домати и лук. Ние на подобно нещо викаме Кьополу и се прави от отделно печени съставки и смесвани после с лука и олио /по нашия край де/. В Италия варианта е Капоната и е с почти същите неща, но се пържи в зехтин и се добавят според рецептата стафиди и/или кедрови ядки, може и аншоа.
    Изобщо патладжаните са основополагащ продукт за средиземноморската кухня.
    В Турция те са кьополу и имам баялдъ.
    Баницата със спанак е нещо различно от пая, а във Франция не правят пайове в типичния смисъл на думата, правят гратени, тарти и подобни неща.
    Отделен е въпросът, че баницата е нещо велико, уникално и т.н. особено ако е с истински продукти и не се пестят яйца, масло и сирене, съответно зелении, кайма и т.н.
    В крайна сметка в средновековието е имало малко продукти и техники за готвене и от брашно, месо и зеленчуци не е можело да се направят много комбинации.
    Просто французите и италианците са уловили гребена на вълната и техните кухни са станали известни в Англия и САЩ, които не се отличават с особена кулинария, и оттам по света.
    Испанската, мароканската, турската, гръцката, ливанската и нашата /най-вече/ кухни също са доста богати като разнообразие и чудесни като вкусови качества на ястията, ако се спазват оригиналните рецепти и продуктите са качествени.
    За съжаление в нашата кухня най си личи лошото качество на един или няколко продукта.
    За нашия /и този на почти цяла централна и западна Европа/ климат нашата и френската кухня са най-универсалните - масло, зеленчуци, месо, гъби и много въображение.
    През лятото с 5 продукта и хляб, ние можем да направим шопска салата и гювече /сирене по шопски/, тоест нормална вечеря.
    За съжаление малко хора знаят, че имаме селска /различна в различните райони/ и градска /със силно френско, австро-унгарско, в това число чешко, италианско и отчасти ориенталско влияние/ кухни.
    Старата ни градска кухня макар еклетична е много стойностна, но и забравена. Ангинари /аспержи/, пиноли /кедрови ядки/ са били нормални продукти за нея.

  17. 17 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Много яка философия. В страната, в която си, трябва да ядеш местната кухня. До днес ме обзема тих гняв, като се сетя как заради капризни колежки вместо да хапнем мешана скара или пълнени гълъби, се забихме в някаква измислена пицария в Египет. Където нямаше нито един местен клиент.
    —цитат от коментар 5 на vesolr


    Язък,изтървал си големия шанс. Везнъж да ти се отдаде и...травма за цял живот.

  18. 18 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Много яка философия. В страната, в която си, трябва да ядеш местната кухня. До днес ме обзема тих гняв, като се сетя как заради капризни колежки вместо да хапнем мешана скара или пълнени гълъби, се забихме в някаква измислена пицария в Египет. Където нямаше нито един местен клиент.
    —цитат от коментар 5 на vesolr


    Предполагам, че всичките ти кулинарни спомени са свързани с изтървани шансове.

  19. 19 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 453 Неутрално

    Не ми стана ясно " "имам баялдъ" от Рататуй,". Рататуй си е ядене в различни варианти, където патладжанът е суров, докато при имам баялдъ патладжанът е изпържен. Освен това има съществена разлика в подправките. Иначе статията е интересна.

  20. 20 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 924 Весело

    До коментар [#17] от "gozambo":

    Защо веднъж, изпуснат обяд, но компенсиран на вечеря. Простено ти е да не знаеш, че в една командировка има много шансове да опиташ местната кухня.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  21. 21 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 924 Весело

    До коментар [#18] от "gozambo":


    Напротив, опитвам всякакви местни специалитети винаги когато имам възможност. Още поводи за завист.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  22. 22 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 924 Неутрално

    До коментар [#13] от "victortrt":

    Във френските замъци често могат да се видят отлично запазени кухни с медни съдове. В Елисейския дворец едва ли са по-назад.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  23. 23 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 745 Весело

    "най-младият носител в историята на изключително престижната титла "Най-добрият работник във Франция" за 2004 г.,"

    У нас лауреат на подобна награда е шефа на Овъргаз - Сашо Дончев!

    I Want To Believe
  24. 24 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 870 Неутрално

    Интересно интервю. А, още по-любопитно е как готвач от испански произход е стигнал толкова високо в кулинарната йерархия на Франция.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  25. 25 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#17] от "gozambo":Защо веднъж, изпуснат обяд, но компенсиран на вечеря. Простено ти е да не знаеш, че в една командировка има много шансове да опиташ местната кухня.
    —цитат от коментар 20 на vesolr


    Щом още те обхваща "тих гняв" като се сетиш,загубата е невъзвратима. Подобна реакция се явява при гладни хора с мизерни доходи,които са изтървали шанса да се наядат като хората на служебни разноски.

  26. 26 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 924 Весело

    До коментар [#25] от "gozambo":

    Не бе гозамбо, въпросът е принципен. Моята философия е да е ям на колкото се може по-добро място според това което се предлага. Тих гняв е шеговита хипербола което няма как да бъде проумяна от завистливи мизерни хора, чийто злобен мироглед е формиран при чистенето на хотели и разнасяне на бяла техника. Но ти вместо дребнави заяждания можеше да споделиш каква кухня предпочиташ по време на твоите многобройни професионални или лични воаяжи, гледам често коментираш в детайли каква била ситуацията във френски, немски и пр. европейски градове, подай информация за местните традици? Или в брейтбарт този аспект не се покрива?

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #