За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
etty1
Рейтинг: 551 ВеселоТози е моят човек! Като философия, като стил, като всичко.
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. BoorstinСамо Левски
Рейтинг: 660 НеутралноМалко реклама за сриващия се рейтинг на френския президент. Храни се като обикновените хора.
442
Рейтинг: 544 НеутралноТва с френския черен пипер направо кърти.
selqnin
Рейтинг: 856 НеутралноТака се прави!!!!
ТЕРОАРНА КУХНЯ!!!
РЕСПЕКТ!
vesolr
Рейтинг: 924 ВеселоМного яка философия. В страната, в която си, трябва да ядеш местната кухня. До днес ме обзема тих гняв, като се сетя как заради капризни колежки вместо да хапнем мешана скара или пълнени гълъби, се забихме в някаква измислена пицария в Египет. Където нямаше нито един местен клиент.
От клеветника https://goo.gl/QdmktQcitoyen
Рейтинг: 707 НеутралноДо коментар [#5] от "vesolr":
Ами направили сте грешка. Обикновено се ходи в заведения, посетени от местни, квартални клиенти. Това правило не ме е подвело досега.
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#7] от "aleks ivan":
Малко си поизостанал, има неръждаеми съдове, които отвън са покрити с много тънък слой мед.
Така, че първо мисли, после пиши:-)
telqk
Рейтинг: 171 НеутралноДо коментар [#8] от "ohg30520577":
Има ама отвън, отвътре няма как без калайджийте, но май си ги пропуснал!
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#10] от "aleks ivan":
До коментар [#9] от "telqk":
Кога станахте калайджиии, кога ви печерня задника....
Това, че не сте виждали неръждаеми съдове, отвън покрити с тънък слой мед, си е ваш проблем.
Този цветен слой може да се получи не само с мед.
man_un
Рейтинг: 707 НеутралноПрочетох за две ястия, които жена ми прави-имам баялдъ и баница със спанак или друго зелено. Имам баялдъ я правеше баба и, но по-постна, жена ми слага повече масло, казва, че имало и тайна съставка, но като цяло е лятна манджа с всевъзможни зеленчуци, чесън и треви. Баниците със зелении също много леки и вкусни, някои дни ги хапваме на вечеря. На едно гости ни гостиха със зелник, но се учудих, че няма зеле, името идвало от зелените съставки.
victortrt
Рейтинг: 569 НеутралноКласиката е меден тиган със сребърно покритие отвътре. Медта, ако изцяло тиганът е от нея, е отличен топлопроводник и много бързо се загрява. Сребърното покритие е за да не реагира храната с медта. У нас се ползва калай. Има все още такива съдове, не само стари, и нови се правят, но струват майка си а баща си.
Аз пък съм доволен много от един цилиндричен тежък тиган на Хром-Силистра. Тежи две кила, полирана стомана е отвътре, три слоя с медна плоча и наистина не залепва при готвене на такива благини за корема като месо на тиган с масло, гъби, вино и сметана с първоначално задушаване на месото или яйца със спанак и сирене. тоест залепва, но се мие с гъбичка. Надживял ми е два "модерни" тигана - тефлонов и керамичен.
Та при добри грижи може би има смисъл президентството на богата страна да има медни тигани от истинска мед.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#13] от "victortrt":
Кажи им на тези калайджии, които не виждат по-далеч от носа си( от калайдисания си тиган).
:-)
victortrt
Рейтинг: 569 НеутралноДо коментар [#12] от "man_un":
Текстът не е прецизен. Ястието е в кавички, за да го разберем ние, но става въпрос за яденето от филма "Рататуй". Рататуй е печен гювеч от патладжани, тиквички, чешки, домати и лук. Ние на подобно нещо викаме Кьополу и се прави от отделно печени съставки и смесвани после с лука и олио /по нашия край де/. В Италия варианта е Капоната и е с почти същите неща, но се пържи в зехтин и се добавят според рецептата стафиди и/или кедрови ядки, може и аншоа.
Изобщо патладжаните са основополагащ продукт за средиземноморската кухня.
В Турция те са кьополу и имам баялдъ.
Баницата със спанак е нещо различно от пая, а във Франция не правят пайове в типичния смисъл на думата, правят гратени, тарти и подобни неща.
Отделен е въпросът, че баницата е нещо велико, уникално и т.н. особено ако е с истински продукти и не се пестят яйца, масло и сирене, съответно зелении, кайма и т.н.
В крайна сметка в средновековието е имало малко продукти и техники за готвене и от брашно, месо и зеленчуци не е можело да се направят много комбинации.
Просто французите и италианците са уловили гребена на вълната и техните кухни са станали известни в Англия и САЩ, които не се отличават с особена кулинария, и оттам по света.
Испанската, мароканската, турската, гръцката, ливанската и нашата /най-вече/ кухни също са доста богати като разнообразие и чудесни като вкусови качества на ястията, ако се спазват оригиналните рецепти и продуктите са качествени.
За съжаление в нашата кухня най си личи лошото качество на един или няколко продукта.
За нашия /и този на почти цяла централна и западна Европа/ климат нашата и френската кухня са най-универсалните - масло, зеленчуци, месо, гъби и много въображение.
През лятото с 5 продукта и хляб, ние можем да направим шопска салата и гювече /сирене по шопски/, тоест нормална вечеря.
За съжаление малко хора знаят, че имаме селска /различна в различните райони/ и градска /със силно френско, австро-унгарско, в това число чешко, италианско и отчасти ориенталско влияние/ кухни.
Старата ни градска кухня макар еклетична е много стойностна, но и забравена. Ангинари /аспержи/, пиноли /кедрови ядки/ са били нормални продукти за нея.
gozambo
Рейтинг: 761 НеутралноЯзък,изтървал си големия шанс. Везнъж да ти се отдаде и...травма за цял живот.
gozambo
Рейтинг: 761 НеутралноПредполагам, че всичките ти кулинарни спомени са свързани с изтървани шансове.
stedim
Рейтинг: 453 НеутралноНе ми стана ясно " "имам баялдъ" от Рататуй,". Рататуй си е ядене в различни варианти, където патладжанът е суров, докато при имам баялдъ патладжанът е изпържен. Освен това има съществена разлика в подправките. Иначе статията е интересна.
vesolr
Рейтинг: 924 ВеселоДо коментар [#17] от "gozambo":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQЗащо веднъж, изпуснат обяд, но компенсиран на вечеря. Простено ти е да не знаеш, че в една командировка има много шансове да опиташ местната кухня.
vesolr
Рейтинг: 924 ВеселоДо коментар [#18] от "gozambo":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQНапротив, опитвам всякакви местни специалитети винаги когато имам възможност. Още поводи за завист.
vesolr
Рейтинг: 924 НеутралноДо коментар [#13] от "victortrt":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQВъв френските замъци често могат да се видят отлично запазени кухни с медни съдове. В Елисейския дворец едва ли са по-назад.
2.5
Рейтинг: 745 Весело"най-младият носител в историята на изключително престижната титла "Най-добрият работник във Франция" за 2004 г.,"
I Want To BelieveУ нас лауреат на подобна награда е шефа на Овъргаз - Сашо Дончев!
andreas_hofer
Рейтинг: 870 НеутралноИнтересно интервю. А, още по-любопитно е как готвач от испански произход е стигнал толкова високо в кулинарната йерархия на Франция.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна Българияgozambo
Рейтинг: 761 НеутралноЩом още те обхваща "тих гняв" като се сетиш,загубата е невъзвратима. Подобна реакция се явява при гладни хора с мизерни доходи,които са изтървали шанса да се наядат като хората на служебни разноски.
vesolr
Рейтинг: 924 ВеселоДо коментар [#25] от "gozambo":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQНе бе гозамбо, въпросът е принципен. Моята философия е да е ям на колкото се може по-добро място според това което се предлага. Тих гняв е шеговита хипербола което няма как да бъде проумяна от завистливи мизерни хора, чийто злобен мироглед е формиран при чистенето на хотели и разнасяне на бяла техника. Но ти вместо дребнави заяждания можеше да споделиш каква кухня предпочиташ по време на твоите многобройни професионални или лични воаяжи, гледам често коментираш в детайли каква била ситуацията във френски, немски и пр. европейски градове, подай информация за местните традици? Или в брейтбарт този аспект не се покрива?