За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
historama
Рейтинг: 647 НеутралноВ един кроасан с много краве масло,и един сандвич крок мосю няма нищо елитарно - просто са супер! Както и в едно касуле (боб с наденички)
Надежда
Рейтинг: 1550 НеутралноИмаме си достатъчно добра местна кухня!
Да пробваме, може.
lrz04638139
Рейтинг: 0 НеутралноФренската кухня е силно надценена.
Panda
Рейтинг: 8 НеутралноНа снимката е aligot - смес от картофено пюре, топено сирене и чесън.
Характерно е за Кантал и съседните райони на Централния планински масив във Франция.
areta
Рейтинг: 987 Весело'Френската гастрономия има елитарен имидж, което означава, че потребителите правят усилие, за да я разберат, каза вчера пред "Франс прес" генералният директор"
Дрън, дрън та пляс! Глупост е изръсил въпросния директор :)
majorman
Рейтинг: 752 НеутралноХалал ли е?
We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of manСкоро във Франция всичко ще е само Халал.
karatista
Рейтинг: 239 Неутралноаз се чудя ние каква марка правим
We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!Торбеш
Рейтинг: 1092 Неутрално"елитарната представа за френската храна" е напълно вярна представа.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Само че ... за коя френска храна?
Защото има "френска храна", която се продава в супермаркетите, например Лидл.
Извинете, но супермаркетската версия на "френската храна" е извънредно бледа и невярна демо-версия на оригинала.
Да вземем например сиренето Камамбер от Нормандия. На 21-я ден от своята направа, то узрява. Узрява взривно, ароматът бързо преминава в нетърпима миризма на амоняк, сиренето тече и прелива. В условията на супермаркета, то ще омирише всичко наоколо и купувачите ще избягат като в разказа на Джером К.Джером, където трима панически напуснали купето на влака, мъчещи се едновременно да излязат през вратата, наранявайки се. Ето защо, в супермаркетите по света и у нас, сиренето Камамбер е в укротена, по-точно "скопена" версия, обработен с консерванти, укротители и всъщност заместители на истинското.
А истинското френско може да се яде само във Франция, купено от някое марше из френските градове, където фермери ти предлагат оригинала, естествено скъпо и, както казват в статията - "елитарно", за ценители, но ... малотрайно. За туристите си има супермаркети. Или, ние българите, да се научим да произвеждаме френски сирена в България. При мен се получи, няма причина да не могат и други хора.
grayeagle
Рейтинг: 907 НеутралноНе знам защо, но винаги във Франция имам проблем с храната. Просто няма как да се получи. Стигнах дотам , да търся гръцки или италиански ресторант , за да се нахраня за 20 евро. Страшен срам. Сервират едни силно препечени картофи, супер твърди, телешкото- супер твърдо, франзелата става за бетоново блокче. Не говоря за това, че неделя няма къде да ядеш, освен в масови вериги. Добре, че сутрин имаш нормална закуска в хотела, и оттам , напред през деня, едно мъчение. А забравих- малка минерална вода - 5-7 евро.............
Торбеш
Рейтинг: 1092 НеутралноВ България са се правели няколко вида сирене, и то превъзходни.
- "Мъжко сирене" - в Родопите до 9-ти септември 1944г. се е произвеждало това жълто сирене, наподобяващо недоизсъхнал Пармезан или по-точно като гръцкото Кефалотири, френския Том, италианското Романо, испанското Манчего; При сляп тест пред моите гости Мъжкото сирене гордо ги бие тия всичките с аромат на билки и манатарки, богата жилка на горчиво-сладко-солено-кисело и някакъв собствен, специфичен вкус.
- "Пирдопски кашкавал" - най-големия деликатес според старите софиянци. Шестмесечно узряване, от него при отрязване тече масло и е имал аромат на планина и билки. Там се извисяват комините на МОК Медет, които правят невъзможно да го имаме вече;
- "Брънза" - леко и ароматно зърнисто бяло сирене, продавало се е в гърнета, стомни, дървени кутии;
- Бяло сирене - овче, краве, биволско, даже и конско са правели в къшли и мандри най-вече по планините каракачаните - тези романизовани траки, някога обслужвали римските пътища по билата на планините. Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
karatista
Рейтинг: 239 НеутралноДо коментар [#10] от "Торбеш":
We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!Аз по-общо така се чудех. Иначе Брънза съм пробвал и е жестоко. Къде обаче са сега другите, за които пишеш...
Торбеш
Рейтинг: 1092 НеутралноНа снимката е показано яденето "Алиго" френска селска кухня от Централния Масив - това е едно картофено пюре, направено по най-класическия начин от варени белени картофи, смачкани с масло, мляко и сол, с добавено сирене.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.След като пюрето е готово, слага се на огъня, като се добавят резени жълто сирене или кашкавал, от мекия вид с повече влага в него, сиренето може да бъде и моцарела. В оригинала се ползва сиренето "Том фреш", което не е узряло и затова лесно се топи на по-висока температура.
Енергично се бърка до получаване на маса с теглещи се "конци".
Може да се ползва и като гарнитура, и като основно ядене.
Много вкусно и засищащо ястие! В българската кухня си има аналози с варени картофи, яйца, мляко и сирене - печени на тава - няма си име, но баба ми правеше нещо много близко до Алиго.
Торбеш
Рейтинг: 1092 НеутралноНужно е не само да се въстановят старите ни марки и старато, забравено умение, наследство от памтивека, но и да произвеждаме наши сирена, аналози на Синьото - Рокфор, Блю-Д-Овернь, Горгонзола, сирена с Бялата коричка като Бри и Камамбер, Моцарела и Пармезан.
България може да смае света с качеството на храната си, но има да извърви път. Има мегдан и в опаковките, и в рекламата, и във вкусовата нагласа, създаваща търсене - ресторанти, хотели и т.н.
А никой производител не иска да тръгва по пътя на съвършенството - предпочита да не кривне встрани от соц-представата на българите за "кашкавал" и "бяло саламурено". В резултат - пълна посредственост и свикване с лошото качество.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
karatista
Рейтинг: 239 НеутралноДо коментар [#13] от "Торбеш":
We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!"свикване с лошото качество."
причината за повечето беди при нас