С марката "Опитай Франция" Париж ще променя "елитарната представа за френската храна"

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 647 Неутрално

    В един кроасан с много краве масло,и един сандвич крок мосю няма нищо елитарно - просто са супер! Както и в едно касуле (боб с наденички)

  2. 2 Профил на Надежда
    Надежда
    Рейтинг: 1550 Неутрално

    Имаме си достатъчно добра местна кухня!
    Да пробваме, може.

  3. 3 Профил на lrz04638139
    lrz04638139
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Френската кухня е силно надценена.

  4. 4 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 8 Неутрално

    На снимката е aligot - смес от картофено пюре, топено сирене и чесън.
    Характерно е за Кантал и съседните райони на Централния планински масив във Франция.

  5. 5 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 987 Весело

    'Френската гастрономия има елитарен имидж, което означава, че потребителите правят усилие, за да я разберат, каза вчера пред "Франс прес" генералният директор"


    Дрън, дрън та пляс! Глупост е изръсил въпросния директор :)

  6. 6 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 752 Неутрално

    Халал ли е?

    Скоро във Франция всичко ще е само Халал.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  7. 7 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 239 Неутрално

    аз се чудя ние каква марка правим

    We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!
  8. 8 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1092 Неутрално

    "елитарната представа за френската храна" е напълно вярна представа.
    Само че ... за коя френска храна?
    Защото има "френска храна", която се продава в супермаркетите, например Лидл.
    Извинете, но супермаркетската версия на "френската храна" е извънредно бледа и невярна демо-версия на оригинала.
    Да вземем например сиренето Камамбер от Нормандия. На 21-я ден от своята направа, то узрява. Узрява взривно, ароматът бързо преминава в нетърпима миризма на амоняк, сиренето тече и прелива. В условията на супермаркета, то ще омирише всичко наоколо и купувачите ще избягат като в разказа на Джером К.Джером, където трима панически напуснали купето на влака, мъчещи се едновременно да излязат през вратата, наранявайки се. Ето защо, в супермаркетите по света и у нас, сиренето Камамбер е в укротена, по-точно "скопена" версия, обработен с консерванти, укротители и всъщност заместители на истинското.
    А истинското френско може да се яде само във Франция, купено от някое марше из френските градове, където фермери ти предлагат оригинала, естествено скъпо и, както казват в статията - "елитарно", за ценители, но ... малотрайно. За туристите си има супермаркети. Или, ние българите, да се научим да произвеждаме френски сирена в България. При мен се получи, няма причина да не могат и други хора.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Не знам защо, но винаги във Франция имам проблем с храната. Просто няма как да се получи. Стигнах дотам , да търся гръцки или италиански ресторант , за да се нахраня за 20 евро. Страшен срам. Сервират едни силно препечени картофи, супер твърди, телешкото- супер твърдо, франзелата става за бетоново блокче. Не говоря за това, че неделя няма къде да ядеш, освен в масови вериги. Добре, че сутрин имаш нормална закуска в хотела, и оттам , напред през деня, едно мъчение. А забравих- малка минерална вода - 5-7 евро.............

  10. 10 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1092 Неутрално

    аз се чудя ние каква марка правим
    —цитат от коментар 7 на karatista


    В България са се правели няколко вида сирене, и то превъзходни.
    - "Мъжко сирене" - в Родопите до 9-ти септември 1944г. се е произвеждало това жълто сирене, наподобяващо недоизсъхнал Пармезан или по-точно като гръцкото Кефалотири, френския Том, италианското Романо, испанското Манчего; При сляп тест пред моите гости Мъжкото сирене гордо ги бие тия всичките с аромат на билки и манатарки, богата жилка на горчиво-сладко-солено-кисело и някакъв собствен, специфичен вкус.
    - "Пирдопски кашкавал" - най-големия деликатес според старите софиянци. Шестмесечно узряване, от него при отрязване тече масло и е имал аромат на планина и билки. Там се извисяват комините на МОК Медет, които правят невъзможно да го имаме вече;
    - "Брънза" - леко и ароматно зърнисто бяло сирене, продавало се е в гърнета, стомни, дървени кутии;
    - Бяло сирене - овче, краве, биволско, даже и конско са правели в къшли и мандри най-вече по планините каракачаните - тези романизовани траки, някога обслужвали римските пътища по билата на планините.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  11. 11 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 239 Неутрално

    До коментар [#10] от "Торбеш":

    Аз по-общо така се чудех. Иначе Брънза съм пробвал и е жестоко. Къде обаче са сега другите, за които пишеш...

    We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!
  12. 12 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1092 Неутрално

    На снимката е показано яденето "Алиго" френска селска кухня от Централния Масив - това е едно картофено пюре, направено по най-класическия начин от варени белени картофи, смачкани с масло, мляко и сол, с добавено сирене.
    След като пюрето е готово, слага се на огъня, като се добавят резени жълто сирене или кашкавал, от мекия вид с повече влага в него, сиренето може да бъде и моцарела. В оригинала се ползва сиренето "Том фреш", което не е узряло и затова лесно се топи на по-висока температура.
    Енергично се бърка до получаване на маса с теглещи се "конци".
    Може да се ползва и като гарнитура, и като основно ядене.
    Много вкусно и засищащо ястие! В българската кухня си има аналози с варени картофи, яйца, мляко и сирене - печени на тава - няма си име, но баба ми правеше нещо много близко до Алиго.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  13. 13 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1092 Неутрално

    До коментар [#10] от "Торбеш": Аз по-общо така се чудех. Иначе Брънза съм пробвал и е жестоко. Къде обаче са сега другите, за които пишеш...
    —цитат от коментар 11 на karatista


    Нужно е не само да се въстановят старите ни марки и старато, забравено умение, наследство от памтивека, но и да произвеждаме наши сирена, аналози на Синьото - Рокфор, Блю-Д-Овернь, Горгонзола, сирена с Бялата коричка като Бри и Камамбер, Моцарела и Пармезан.
    България може да смае света с качеството на храната си, но има да извърви път. Има мегдан и в опаковките, и в рекламата, и във вкусовата нагласа, създаваща търсене - ресторанти, хотели и т.н.
    А никой производител не иска да тръгва по пътя на съвършенството - предпочита да не кривне встрани от соц-представата на българите за "кашкавал" и "бяло саламурено". В резултат - пълна посредственост и свикване с лошото качество.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  14. 14 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 239 Неутрално

    До коментар [#13] от "Торбеш":

    "свикване с лошото качество."

    причината за повечето беди при нас

    We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #