"Търновският суджук" получи европейска защита

"Търновският суджук" получи европейска защита

"Търновският суджук" получи европейска защита
Европейската комисия одобри вписването на "Търновски суджук" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - част от европейските схеми за качеството на храните.
Включването на продукта в европейската схема ще позволи на производителя да му добави специален европейски етикет, който да гарантира неговата оригиналност от фалшифициране и злоупотреба. Българските контролни органи ще бъдат отговорни за вземане на мерки за защита на регистрираните наименования и да спират незаконното производство или продажба на продукти, използващи вече регистрирани храни.
От информация на сайта на Министерството на земеделието става ясно, че България е кандидатствала за включване в европейската схема за качество през август 2022 г.
Продуктът "Търновски суджук" се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.
През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден "Търновски суджук", се казва в мотивите на Европейската комисия за добавянето на продукта към европейските схеми за качество.
България е регистрирала по схемите за качество на ЕС и други традиционни продукти, сред които розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, първомайската лютеница, панагюрската луканка и други.