За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
zxp53317185
Рейтинг: 1455 НеутралноШог!
Бонба!
Сензация!
karatista
Рейтинг: 211 НеутралноДо коментар [#1] от "zxp53317185":
We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!тва ти чувал ли си въобще? тва е някаква наша иновация, запазваме име на абсолютно неизвестен продукт и после скъсваме продажбите.
Ала-бала с Президента
Рейтинг: 713 ВеселоИ Добричкия суджук тряба да получи защита и постоянен курс към Еврото, за да може да се уледнят плащанията с него :-)
Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!wahrheit
Рейтинг: 8 НеутралноВъпреки това съм сигурен, че не е същия, който беше преди около 50 години!?
Незнайко
Рейтинг: 2758 ЛюбопитноНапоследък, всички БГ луканки, суджуци, сушеници и други подобни мезелъци, които си купувам от БГ-магазините, са пълни с жили и хрущяли.
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевDDR
Рейтинг: 580 НеутралноПо принцип една добра новина, към която в първите няколко коментара се разкрива народопсихологията на част от българските граждани.
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?После, що им била такава и онакава държавата - с такова мислене -> толкова.
Lazarus
Рейтинг: 284 НеутралноСамо да не пропуснем "Цалапишкия бабек"!
Lazarus
Рейтинг: 284 НеутралноДо коментар [#6] от "DDR":
Аз съм роден и доста години живял в България и Търновски суджук не съм чувал и ял. Може би по европата са го яли и е важно да го регистрираме.
Голяма Балига
Рейтинг: 110 ВеселоСлед Горнооряхвоския суджук сега ще изчезне и търновсккия и и ще го произвежда само една фирма в Търново и ще си го ядат само местните.
Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.Това с тези защитени марки в България е егати и ташака. защитават се едни измислени рецепти, които нямат традиции при производтсво, и кой ще контролира тези производители дали спазват стандарта?
В Европа се защитават продукти, които са произвеждани стотици годи, прави се асоциация от стотици членове и те избират кой да ги проверява и по какъв стандарт и се гледат всеки един друг дали спазват нещата.
За пример Прошуто, Шампанско, Хамон, Пармазан и т.н. с тези продукти може ли да се сравнява Търновския суджук пълен с консерванти появили се преди 10 години.
Голяма Балига
Рейтинг: 110 НеутралноЕдинственото, което някога е моглои е ИМАЛО смислъл, да се защити при месата е Карловската луканка и то е защитено, Дневник бъркат че не я споменават. .... но там Бони, сами си я скапаха като марка.
Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.Голяма Балига
Рейтинг: 110 ВеселоА за Добруджанския суджук могат само Герб и Бате Лойко да се включат и да обяснят,
Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА..............те ги разбират суджуците най-добре.
mwd00681360
Рейтинг: 103 НеутралноНито сиренето нито кашкавала са същите като преди 50 години !
Само Простотията е същата, а може би и по-голяма!
Боян Баянов
Рейтинг: 2795 Неутрално"Търновският суджук" получи европейска защита"
...................
А "Банкянски бахур" получи каскетна защита.
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 НеутралноДо коментар [#9] от "Голяма Балига":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Съгласен.
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 НеутралноДо коментар [#10] от "Голяма Балига":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Защитиха, присвоиха, скапаха с аржентински меса още преди години.
Мой агент в Карлово ми забрани заради децата.
ZZ Top
Рейтинг: 166 ВеселоА аз викам, да защитим герберския суджук, че чекмеджето нещо взе да са празни! Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
mwd00681360
Рейтинг: 103 НеутралноКмете,
Спомняш ли си преди години един месокомбинат в югозападна България беше внесъл за луканки 20-годишно замразено ирландско говеждо. В Ирландия подменяли военновременния си резерв и го купили за без пари.
hamiltonf
Рейтинг: 3667 ЛюбопитноДо коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБВъобще не се занимавай, да не говорим за количествата и видовете консерванти. Няма ли някой в България да ти направи 20-на луканки, да ги изсуши, да 7-10 дни, вакуумира и ти прати?
Роси
Рейтинг: 5238 НеутралноИ този суджук не е, какъвто беше.
Тюфлекчия
Рейтинг: 418 ВеселоСамо дето дядо ми от Търново правеше суджук както го е учил неговият баща и рецептата в месокомбината е взета от местните. А нихилистите по-горе дето не го били чували и пак реват какво било на Запад - ами аз вас също не съм ви чувал и ако искате може просто да умрете или да емигрирате и никога повече да не се връщате и повече няма да ви занимават с търновския суджук.
Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!BGman
Рейтинг: 717 ВеселоДо коментар [#9] от "Голяма Балига":
След Горнооряхвоския суджук сега ще изчезне и търновсккия и и ще го произвежда само една фирма в Търново и ще си го ядат само местните.
===============
Горнооряховския суджук се е правел още от турско време а Търновския е следствие на съперничеството между двата града...да не останат назад като окръжен град, крадат горнооряховската рецепта, а разликата е само в пресоването...
Тангра
Рейтинг: 992 ЛюбопитноЖилите и хрущялите са много полезни. Съдържат колаген.
Ще ти загладят кожата и косъма.
Четох наскоро някакъв етикет на луканки и суджуци. Пишеше вътре, че има нишесте, картофено пюре и не знам още какво.
Мечтайте си вие за суджуци от кожа, жили, хрущяли и нокти.
plamen_b
Рейтинг: 553 ВеселоНе знам за България, но съм чул за един майстор в Ню Джърси... :-) Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
Гошо
Рейтинг: 412 НеутралноДо коментар [#6] от "DDR":
ГоШоАз ,да ти кажа ,сефте чувам за тоя суджук .Някога салам мисля имаше "В Търново" макар че не съм сигурен
hamiltonf
Рейтинг: 3667 НеутралноДо коментар [#23] от "plamen_b":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБТакива, истински майстори, Пламене, имаме доста в България, знаят произхода на месото, продуктът зрее нормално, никакви консерванти и така, но такива продукти в търговската мрежа се намират изключително рядко, и то в специализирани продавалници. Преди доста време бях пуснал една галерийка, сега ще видя дали мога да я намеря.
hamiltonf
Рейтинг: 3667 ВеселоДо коментар [#23] от "plamen_b":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБНамерих:
https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/02/28/4035118_posledno_zarejdane_za_bitka_s_virusite/
Еее, намерих и една страхотна снимка:
https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2018/03/08/3142984_neuspeshen_opit_za_parkirane_li_e_tova/
hamiltonf
Рейтинг: 3667 ВеселоДо коментар [#24] от "Гошо":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБТи, в 3-ти клас не си чувал и за правопис. Как е възможна такава неграмотност, и то все при путинофили!?
Гошо
Рейтинг: 412 НеутралноДо коментар [#27] от "hamiltonf":
ГоШоТи какво , нещо не разбра ,какво съм написал ли ?
Е, налага се, освен основни познания и малко интелигентност да имаш То само с азбуката
и тезисите на псевдо -демокрацията и евроатлантизма не става
Panda
Рейтинг: 662 НеутралноТо преди 50 години никой не бе чувал за "търновски" суджук.
Суджукът е горнооряховски.
Търновски стана откакто бе въведена географска защита на горнооряховския суджук и производителите които изгубиха правото да слагат на продукцията си етикета "горнооряховски", прекръстиха продукта си "търновски".
Не чета коментари на абонати.
evpetra
Рейтинг: 1696 НеутралноА преди 50 години имаше ли го? Нещо не си спомням да е имало нещо друго освен панагюрска луканка, (ако изобщо я имаше!) на цена 12 лева при заплати около 150 лева.
Rococo
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#25] от "hamiltonf":
Няма как да има каквото и е сушено месо без консерванти както пишеш. Солта е може би най-старият консервант известен на човека. И вместо да пишете глупости, информирайте се кое как и защо се прави. В суджук освен Е250 (което си е чиста нитрИтна сол) и захар (декстроза), друг консервант няма.
НитрАтната сол (Е252) се използва изключително при меса, които зреят и се сушат над месец - пастърма, бут, врат Тракия и т.н.
Ако някой го е страх от нитрита- той изчезва до десетия ден от влагането. В едно парче 50гр месо зряло и сушено с нитрИтна сол, съдържанието на нитритите е пренебрежимо малко и в пъти по-малко от една маруля например.
А нитрит се използва първо за да се предпазим от една от най-опасните бактерии, особено при едрия рогат добитък - ботулиновата бактерия, второ за да се запази цвета на месото и трето за да спомогне ферментационни процеси в месото (зреене). Проблемът при нас е главно липсата на качествена суровина- месо. Затова и вече няма например Карловска луканка тъй като тя се е правела от ИБС- източнобалканска свиня.
Като искате да е качествено и да знаете какво месо ядете - за много приличен бюджет може да си спретнете една сушилна "камера* и да си контролирате процеса. И то не само зимата, а целогодишно. Ако имате интерес ще ви покажа и последните изследвания за нитрити на готов суджук в лаборатория.
ivailosavoff
Рейтинг: 624 НеутралноДо коментар [#4] от "gpj101139736":
Ами естествено, че така мислите! Навремето го ядяхме по Коледа и с дебели връзки! Те и бананите не бяха същите и много други работи! Скъпите суджуци и луканки са си доста добри днес.
yilt_
Рейтинг: 828 НеутралноПо едно време се беше появила "Карлоска луканка".
Аз се усъмних, че е от неграмотност, а то било нелоялна конкуренция.
Даже и с 300 000 лева бяха глобени производителите.
mwd00681360
Рейтинг: 103 НеутралноДо коментар [#30] от "evpetra":
Преди 50 години имаше горнооряховски суджук, но много трудно се намираше!
За "търновски" суджук чух за първи път днес.
Fräulein Ursula
Рейтинг: 976 ВеселоВеличко Минев (Еко Мес) и Йосиф Новосад (Чех), добра далавера спретнаха :)
Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn.Няма лошо. Хубаво е, че са изровили рецептата от приватизираната от тях Родопа ;)
Общо взето разликата от горнооряховския суджук е, че в Търново е по-сплескан.
Fräulein Ursula
Рейтинг: 976 ВеселоДо коментар [#30] от "evpetra":
Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn.Преди 35 - 40 години, за ЧНГ нашите купуваха “Търновски суджук” и “Горнооряховска луканка”. Това беше “върха на гъзатията” тогава :)
Луканката не знам дали са в патентовали. Изненадата беше когато по демократично се патентова “горнооряховски суджук”. Но дето се казва - “с жепейците един арбанашки баир ни разделя, но там са по разтропани” :)))))