"Търновският суджук" получи европейска защита

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1455 Неутрално

    Шог!
    Бонба!
    Сензация!

  2. 2 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 211 Неутрално

    До коментар [#1] от "zxp53317185":

    тва ти чувал ли си въобще? тва е някаква наша иновация, запазваме име на абсолютно неизвестен продукт и после скъсваме продажбите.

    We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!
  3. 3 Профил на Ала-бала с Президента
    Ала-бала с Президента
    Рейтинг: 713 Весело

    И Добричкия суджук тряба да получи защита и постоянен курс към Еврото, за да може да се уледнят плащанията с него :-)

    Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
  4. 4 Профил на wahrheit
    wahrheit
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Въпреки това съм сигурен, че не е същия, който беше преди около 50 години!?

  5. 5 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2758 Любопитно

    Напоследък, всички БГ луканки, суджуци, сушеници и други подобни мезелъци, които си купувам от БГ-магазините, са пълни с жили и хрущяли.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 580 Неутрално

    По принцип една добра новина, към която в първите няколко коментара се разкрива народопсихологията на част от българските граждани.
    После, що им била такава и онакава държавата - с такова мислене -> толкова.

    Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
  7. 7 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Само да не пропуснем "Цалапишкия бабек"!

  8. 8 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 284 Неутрално

    До коментар [#6] от "DDR":

    Аз съм роден и доста години живял в България и Търновски суджук не съм чувал и ял. Може би по европата са го яли и е важно да го регистрираме.

  9. 9 Профил на Голяма Балига
    Голяма Балига
    Рейтинг: 110 Весело

    След Горнооряхвоския суджук сега ще изчезне и търновсккия и и ще го произвежда само една фирма в Търново и ще си го ядат само местните.

    Това с тези защитени марки в България е егати и ташака. защитават се едни измислени рецепти, които нямат традиции при производтсво, и кой ще контролира тези производители дали спазват стандарта?

    В Европа се защитават продукти, които са произвеждани стотици годи, прави се асоциация от стотици членове и те избират кой да ги проверява и по какъв стандарт и се гледат всеки един друг дали спазват нещата.

    За пример Прошуто, Шампанско, Хамон, Пармазан и т.н. с тези продукти може ли да се сравнява Търновския суджук пълен с консерванти появили се преди 10 години.

    Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
  10. 10 Профил на Голяма Балига
    Голяма Балига
    Рейтинг: 110 Неутрално

    Единственото, което някога е моглои е ИМАЛО смислъл, да се защити при месата е Карловската луканка и то е защитено, Дневник бъркат че не я споменават. .... но там Бони, сами си я скапаха като марка.

    Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
  11. 11 Профил на Голяма Балига
    Голяма Балига
    Рейтинг: 110 Весело

    А за Добруджанския суджук могат само Герб и Бате Лойко да се включат и да обяснят,
    .............те ги разбират суджуците най-добре.

    Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
  12. 12 Профил на mwd00681360
    mwd00681360
    Рейтинг: 103 Неутрално

    Въпреки това съм сигурен, че не е същия, който беше преди около 50 години!?
    —цитат от коментар 4 на gpj101139736


    Нито сиренето нито кашкавала са същите като преди 50 години !
    Само Простотията е същата, а може би и по-голяма!

  13. 13 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 2795 Неутрално

    "Търновският суджук" получи европейска защита"
    ...................
    А "Банкянски бахур" получи каскетна защита.

  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Неутрално

    До коментар [#9] от "Голяма Балига":

    Съгласен.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Неутрално

    До коментар [#10] от "Голяма Балига":

    Защитиха, присвоиха, скапаха с аржентински меса още преди години.
    Мой агент в Карлово ми забрани заради децата.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  16. 16 Профил на ZZ Top
    ZZ Top
    Рейтинг: 166 Весело

    Само да не пропуснем "Цалапишкия бабек"!
    —цитат от коментар 7 на Lazarus


    А аз викам, да защитим герберския суджук, че чекмеджето нещо взе да са празни!

    Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
  17. 17 Профил на mwd00681360
    mwd00681360
    Рейтинг: 103 Неутрално

    До коментар [#10] от "Голяма Балига":Защитиха, присвоиха, скапаха с аржентински меса още преди години.Мой агент в Карлово ми забрани заради децата.
    —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


    Кмете,
    Спомняш ли си преди години един месокомбинат в югозападна България беше внесъл за луканки 20-годишно замразено ирландско говеждо. В Ирландия подменяли военновременния си резерв и го купили за без пари.

  18. 18 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3667 Любопитно

    До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

    Въобще не се занимавай, да не говорим за количествата и видовете консерванти. Няма ли някой в България да ти направи 20-на луканки, да ги изсуши, да 7-10 дни, вакуумира и ти прати?

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  19. 19 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5238 Неутрално

    И този суджук не е, какъвто беше.

  20. 20 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 418 Весело

    Само дето дядо ми от Търново правеше суджук както го е учил неговият баща и рецептата в месокомбината е взета от местните. А нихилистите по-горе дето не го били чували и пак реват какво било на Запад - ами аз вас също не съм ви чувал и ако искате може просто да умрете или да емигрирате и никога повече да не се връщате и повече няма да ви занимават с търновския суджук.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  21. 21 Профил на BGman
    BGman
    Рейтинг: 717 Весело

    До коментар [#9] от "Голяма Балига":

    След Горнооряхвоския суджук сега ще изчезне и търновсккия и и ще го произвежда само една фирма в Търново и ще си го ядат само местните.
    ===============
    Горнооряховския суджук се е правел още от турско време а Търновския е следствие на съперничеството между двата града...да не останат назад като окръжен град, крадат горнооряховската рецепта, а разликата е само в пресоването...

  22. 22 Профил на Тангра
    Тангра
    Рейтинг: 992 Любопитно

    Напоследък, всички БГ луканки, суджуци, сушеници и други подобни мезелъци, които си купувам от БГ-магазините, са пълни с жили и хрущяли.
    —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


    Жилите и хрущялите са много полезни. Съдържат колаген.
    Ще ти загладят кожата и косъма.

    Четох наскоро някакъв етикет на луканки и суджуци. Пишеше вътре, че има нишесте, картофено пюре и не знам още какво.
    Мечтайте си вие за суджуци от кожа, жили, хрущяли и нокти.

  23. 23 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 553 Весело

    Въобще не се занимавай, да не говорим за количествата и видовете консерванти. Няма ли някой в България да ти направи 20-на луканки, да ги изсуши, да 7-10 дни, вакуумира и ти прати?
    —цитат от коментар 18 на hamiltonf


    Не знам за България, но съм чул за един майстор в Ню Джърси... :-)

    Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
  24. 24 Профил на Гошо
    Гошо
    Рейтинг: 412 Неутрално

    До коментар [#6] от "DDR":

    Аз ,да ти кажа ,сефте чувам за тоя суджук .Някога салам мисля имаше "В Търново" макар че не съм сигурен

    ГоШо
  25. 25 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#23] от "plamen_b":

    Такива, истински майстори, Пламене, имаме доста в България, знаят произхода на месото, продуктът зрее нормално, никакви консерванти и така, но такива продукти в търговската мрежа се намират изключително рядко, и то в специализирани продавалници. Преди доста време бях пуснал една галерийка, сега ще видя дали мога да я намеря.

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3667 Весело

    До коментар [#23] от "plamen_b":

    Намерих:
    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/02/28/4035118_posledno_zarejdane_za_bitka_s_virusite/

    Еее, намерих и една страхотна снимка:
    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2018/03/08/3142984_neuspeshen_opit_za_parkirane_li_e_tova/

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  27. 27 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3667 Весело

    До коментар [#24] от "Гошо":

    Ти, в 3-ти клас не си чувал и за правопис. Как е възможна такава неграмотност, и то все при путинофили!?

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  28. 28 Профил на Гошо
    Гошо
    Рейтинг: 412 Неутрално

    До коментар [#27] от "hamiltonf":

    Ти какво , нещо не разбра ,какво съм написал ли ?
    Е, налага се, освен основни познания и малко интелигентност да имаш То само с азбуката
    и тезисите на псевдо -демокрацията и евроатлантизма не става

    ГоШо
  29. 29 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 662 Неутрално

    Въпреки това съм сигурен, че не е същия, който беше преди около 50 години!?
    —цитат от коментар 4 на gpj101139736


    То преди 50 години никой не бе чувал за "търновски" суджук.
    Суджукът е горнооряховски.
    Търновски стана откакто бе въведена географска защита на горнооряховския суджук и производителите които изгубиха правото да слагат на продукцията си етикета "горнооряховски", прекръстиха продукта си "търновски".

    Не чета коментари на абонати.
  30. 30 Профил на evpetra СУПЕР
    evpetra
    Рейтинг: 1696 Неутрално

    Въпреки това съм сигурен, че не е същия, който беше преди около 50 години!?
    —цитат от коментар 4 на gpj101139736


    А преди 50 години имаше ли го? Нещо не си спомням да е имало нещо друго освен панагюрска луканка, (ако изобщо я имаше!) на цена 12 лева при заплати около 150 лева.

  31. 31 Профил на Rococo
    Rococo
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#25] от "hamiltonf":

    Няма как да има каквото и е сушено месо без консерванти както пишеш. Солта е може би най-старият консервант известен на човека. И вместо да пишете глупости, информирайте се кое как и защо се прави. В суджук освен Е250 (което си е чиста нитрИтна сол) и захар (декстроза), друг консервант няма.
    НитрАтната сол (Е252) се използва изключително при меса, които зреят и се сушат над месец - пастърма, бут, врат Тракия и т.н.
    Ако някой го е страх от нитрита- той изчезва до десетия ден от влагането. В едно парче 50гр месо зряло и сушено с нитрИтна сол, съдържанието на нитритите е пренебрежимо малко и в пъти по-малко от една маруля например.
    А нитрит се използва първо за да се предпазим от една от най-опасните бактерии, особено при едрия рогат добитък - ботулиновата бактерия, второ за да се запази цвета на месото и трето за да спомогне ферментационни процеси в месото (зреене). Проблемът при нас е главно липсата на качествена суровина- месо. Затова и вече няма например Карловска луканка тъй като тя се е правела от ИБС- източнобалканска свиня.
    Като искате да е качествено и да знаете какво месо ядете - за много приличен бюджет може да си спретнете една сушилна "камера* и да си контролирате процеса. И то не само зимата, а целогодишно. Ако имате интерес ще ви покажа и последните изследвания за нитрити на готов суджук в лаборатория.

  32. 32 Профил на ivailosavoff
    ivailosavoff
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#4] от "gpj101139736":

    Ами естествено, че така мислите! Навремето го ядяхме по Коледа и с дебели връзки! Те и бананите не бяха същите и много други работи! Скъпите суджуци и луканки са си доста добри днес.

  33. 33 Профил на yilt_
    yilt_
    Рейтинг: 828 Неутрално

    По едно време се беше появила "Карлоска луканка".
    Аз се усъмних, че е от неграмотност, а то било нелоялна конкуренция.
    Даже и с 300 000 лева бяха глобени производителите.

  34. 34 Профил на mwd00681360
    mwd00681360
    Рейтинг: 103 Неутрално



    До коментар [#30] от "evpetra":

    Преди 50 години имаше горнооряховски суджук, но много трудно се намираше!
    За "търновски" суджук чух за първи път днес.

  35. 35 Профил на Fräulein Ursula
    Fräulein Ursula
    Рейтинг: 976 Весело

    Величко Минев (Еко Мес) и Йосиф Новосад (Чех), добра далавера спретнаха :)
    Няма лошо. Хубаво е, че са изровили рецептата от приватизираната от тях Родопа ;)

    Общо взето разликата от горнооряховския суджук е, че в Търново е по-сплескан.

    Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn.
  36. 36 Профил на Fräulein Ursula
    Fräulein Ursula
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#30] от "evpetra":

    Преди 35 - 40 години, за ЧНГ нашите купуваха “Търновски суджук” и “Горнооряховска луканка”. Това беше “върха на гъзатията” тогава :)
    Луканката не знам дали са в патентовали. Изненадата беше когато по демократично се патентова “горнооряховски суджук”. Но дето се казва - “с жепейците един арбанашки баир ни разделя, но там са по разтропани” :)))))

    Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn.




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #