Добри съставки, прости рецепти: как храната в една болница беше сравнена с ресторантска

Болничната храна обикновено се нарежда до училищния обяд в кулинарните класации, но болница в западна Белгия разчупи стереотипа, след като спечели одобрението на престижен френски ресторантьорски справочник.
AZ Groeninge в град Кортрейк е първата болница в Бенелюкс, официално призната от "Го и Мийо" (Gault & Millau) за качеството на храната, която предлага на своите пациенти.
Марк Деклерк, главен изпълнителен директор на "Го и Мийо Бенелюкс", каза, че производителят на пътеводители си сътрудничи повече от 10 години с компании и домове за възрастни хора, оценявайки ястията, сервирани на служители и обитатели.

Болницата в Кортрейк привлече експерти от издавания от 1965 г. ресторантски справочник, за да инспектират храната им и да предложат съвети за подобряване, особено за техните рибни ястия, сосовете и гарнитурите от картофи.
Проверката обаче показала, че болничната кухня няма нужда от съвети и че храната е с висок стандарт. Деклерк дори казва, че с удоволствие би сервирал някои от ястията в собствения си дом.
Общият съвет, каза той, е да работите с добри съставки и да се придържате към прости рецепти.
"Хората не искат непременно твърде сложни неща. Направете го здравословно, направете го вкусно... Опитайте се да готвите за тях, както бихте готвили за себе си", каза той пред Ройтерс |
.

Ястията, приготвени за пациентите, няма да фигурират в годишния справочник на ресторантите, но са официално сертифицирани от "Го и Мийо" за 2023 г.
Справочникът, основан от кулинарните критици Анри Го и Кристиан Мийо е френски справочник за ресторантите. Международно по-малко известен от "Мишлен", който се съсредоточава върху високата кухня. За разлика от него "Го и Мийо" е по-фокусиран върху качеството на храната, макар, че дава оценки и за обслужването, цената атмосферата на ресторанта.
