Бялото саламурено сирене получи европейска защита като български продукт

Бялото саламурено сирене получи европейска защита като български продукт

Бялото саламурено сирене от България вече е защитен продукт на европейския пазар
Бялото саламурено сирене от България вече е защитен продукт на европейския пазар
Европейската комисия даде в понеделник защита на "Българското бяло саламурено сирене" като защитено наименование за произход от България.
"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация", се казва в описанието на продукта, с което то ще бъде вписано в европейските регистри.
Миналата седмица българското кисело мляко получи подобна защита, като беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.
Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар и позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.
"Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени и да ги различават, а производителите - да продават по-добре своите продукти", казва Европейската комисия.
В ЕС има общо 1648 земеделски продукти, които се ползват от европейска закрила за произход. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.
За да я присъди, Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Рядкост е продукт да получи закрила на територията на цяла държава, което обикновено е показател, че начините за производството му не се различават особено върху съответния географски ареал.
Комисията смята, че "благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp". Добавя се, че Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.
Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.
България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, както и 12 гроздови ракии и 54 вина.
Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.