Бялото саламурено сирене получи европейска защита като български продукт

Европейската комисия даде в понеделник защита на "Българското бяло саламурено сирене" като защитено наименование за произход от България.
"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация", се казва в описанието на продукта, с което то ще бъде вписано в европейските регистри.
Миналата седмица българското кисело мляко получи подобна защита, като беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.

Брюксел одобри "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход
Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар и позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.
"Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени и да ги различават, а производителите - да продават по-добре своите продукти", казва Европейската комисия.
В ЕС има общо 1648 земеделски продукти, които се ползват от европейска закрила за произход. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.
За да я присъди, Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Рядкост е продукт да получи закрила на територията на цяла държава, което обикновено е показател, че начините за производството му не се различават особено върху съответния географски ареал.
Комисията смята, че "благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp". Добавя се, че Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.
Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.
България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, както и 12 гроздови ракии и 54 вина.

"Търновският суджук" получи европейска защита
Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.