Висшият съд на ЕС отказа промяна в съставките на сиренето "Халуми"

Висшият съд на ЕС отказа промяна в съставките на сиренето "Халуми"

Висшият съд на ЕС отказа промяна в съставките на сиренето "Халуми"
Reuters
Висшият съд на ЕС отхвърли в сряда опит за премахване на защитения статут на сиренето "Халуми" - една от най-големите експортни стоки на Кипър.
"Халуми" има статут на защитено наименование за произход, което означава, че само одобрени производители от Кипър могат да го продават под това име.
Общият съд на ЕС отхвърли петиция за отнемане на защитения статут на сиренето, подадена от кипърски говедовъди. В нея се твърди, че Кипър е представил грешни спецификации за съставките на сиренето, когато е кандидатствал за европейската защита през 2014 г.
Властите казват, че сиренето трябва да се произвежда със смес от краве, овче и козе мляко, като постепенно измества кравето мляко, което през последните години беше доминираща съставка.