ЕС забранява химикала BPA във всички опаковки на храни и напитки

Европейската комисия реши в четвъртък да забрани за употребата на бисфенол А (BPA) във всички опаковки на хранителни продукти и напитки, като се позова на основателни опасения, че химикалът вреди на имунната система, причинявайки хормонален дисбаланс.
Досега BPA беше забранен само за бебешките бутилки и някои други продукти за деца под 3 г.
Новото ограничение ще влезе в сила след 18 месеца, за да се даде възможност на бизнеса да промени опаковките на продуктите, съдържащи химикала.
Забраната означава, че BPA няма да се допуска в продукти, които влизат в контакт с храна или напитки, като покритието върху метални кутии (консерви), пластмасови бутилки за напитки за многократна употреба, охладители за вода и други кухненски прибори.

От днес бебешки шишета с бисфенол А не могат да се продават в ЕС
Изключение ще бъде направено за "много ограничени" случаи, при които употребата на химикала няма заместител, казва комисията.
Какво представлява BPA
Бисфенолът А е органично съединение, принадлежащо към групата на дифенилметановите деривати и бисфеноли и е създадено през 1891 г. от руския химик Александър Дианин. В днешно време то се използва основно в поликарбонатната пластмаса - прозрачен и твърд вид пластмаса, използвана за направата на диспенсери за вода, контейнери за съхранение на храна и бутилки за напитки за многократна употреба.
Веществото се използва и за производството на епоксидни смоли, намиращи се в защитни покрития и облицовки за кутии и вани за храни и напитки.

Световна здравна организация: Химикалите, причиняващи хормонален дисбаланс, са глобална заплаха
Смята се, че BPA може както да имитира действието на естрогена, така и да му противодейства.
Защо ВРА е опасна
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) смята, че BPA има "потенциално вредно въздействие върху имунната система", тъй като веществото е в състояние в малки количества да мигрира към храните и напитките от опаковките, в които се съдържа.
През април 2023 г. агенцията публикува повторна оценка на безопасността на BPA, значително намалявайки допустимия дневен прием, като се позова на проучване Националната токсикологична програма на САЩ.

Отровите, които купуваме заедно с храните
Той беше определен на 0.2 нанограма на килограм телесно тегло на ден, намалявайки го 20 хил. пъти спрямо пределните нива от 2015 г.
В последвали анализи агенцията по храните на ЕС установи, че пределните норми не се спазват и във всички възрастови групи BPA надвишава новите пределни нива, пораждащи опасения за здравето.
Различни изследвания заключават, че в големи дози BPA може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения, нарушения на репродуктивната система и да има ефект върху имунната система.
Няколко променливи могат да повлияят на общия риск за здравето на индивида, включително други стресови фактори за човешкото тяло, генетиката и храненето, смята агенцията, препоръчвайки властите на европейско и на национално ниво да вземат мерки.