ЕС задължава производителите на дрехи, обувки и текстил да плащат за рециклирането им

ЕС задължава производителите на дрехи, обувки и текстил да плащат за рециклирането им

Едва един процент от произвеждания в света текстил се рециклира. Произвежданите годишно текстилни отпадъци са 1.92 млн. тона. От ушиваните 100 милиарда облекла, 92 млн. тона отиват на сметищата, което означава един камион текстил всяка секунда
Reuters
Едва един процент от произвеждания в света текстил се рециклира. Произвежданите годишно текстилни отпадъци са 1.92 млн. тона. От ушиваните 100 милиарда облекла, 92 млн. тона отиват на сметищата, което означава един камион текстил всяка секунда
Производителите на облекла и обувки ще трябва да поемат разходите за тяхното рециклиране. За това се разбраха късно във вторник Европейският парламент и страните членки, договаряйки политически окончателните разпоредби на Рамковата директива за отпадъците.
Това е първият акт по Зелената сделка, който е напът да бъде окончателно приет след европейските избори миналия юни. Проектодирективата беше предложена от предишната Европейска комисия, но парламентът реши да продължи с приемането й, за което нямаше време предишният му състав.
Според постигната политическа договореност, която трябва да бъде гласувана от парламента и съвета, преди да влезе в сила, производителите на текстил и модните марки ще носят отговорност за своите отпадъци и ще трябва да плащат такса за подпомагане на финансирането на събирането и третирането на отпадъците от своето производство и от готовата си продукция, която са продали.

Как ще работят таксите

Схемите, определящи таксуването на производителите, ще бъдат създадени във всяка страна членка, в зависимост от производителите, които предлагат текстил в нея. Таксите ще бъдат определяни така, че да покрият разходите за събирането, сортирането и рециклирането на текстилните отпадъци.
Националните власти получават право да могат да адаптират таксите, плащани от производителите, според продължителността на употреба на текстилните продукти и тяхната издръжливост, както и от това колко е устойчив е дизайнът на продукцията им и дали за изработването й вече са използвани рециклирани материали.
Творенията от колекцията Zero Waste Daniel "Sustainable Fashion is a Flower Shop" бяха представени по време на Седмицата на модата в Ню Йорк този февруари
Reuters
Творенията от колекцията Zero Waste Daniel "Sustainable Fashion is a Flower Shop" бяха представени по време на Седмицата на модата в Ню Йорк този февруари
Преговарящите се договориха да задължат националните власти да обърнат внимание на свръхбързата мода и практиките на бързата мода, когато определят финансовите вноски към схемите за отговорност.
Всички компании ще бъдат обхванати от схемите за разширена отговорност на производителя. Те ще имат 30 месеца да се подготвят за въвеждането на схемите, а микропредприятията - още 12 месеца допълнително.

Кой ще бъде засегнат

Разпоредби ще се прилагат за всички производители, включително тези, които продават в интернет, независимо дали са установени в ЕС, или извън общия пазар.
Новите правила ще обхващат продукти като дрехи, аксесоари, обувки, одеяла, спално и кухненско бельо, завеси, шапки. По инициатива на парламента страните от ЕС могат също така да създадат схеми за отговорност и за производителите на матраци.
По данни на Европейската комисия ЕС генерира 12.6 милиона тона отпадъчен текстил годишно. Само облеклото и обувките представляват 5.2 милиона тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек всяка година.
Съгласно съществуващите правила европейските държави трябваше да създадат разделно събиране на текстил до 1 януари 2025 г., което не се случи.
По-малко от 1% от целия текстил в света се рециклира в нови продукти.

Даряването на храни

В директивата за отпадъците за първи път са включени и задължителни цели за намаляване на изхвърляните храни.
До края на 2030 г. всяка държава от ЕС трябва да намали отпадъците от храни:
  • с 10% в преработката и производството на храни и
  • с 30% на глава от населението в търговията на дребно, ресторантите, хранителните услуги и домакинствата.
Тези цели ще бъдат изчислени в сравнение с количеството, генерирано като средна годишна стойност между 2021 г. и 2023 г.
Според европейската директива намаляването на разхищението на храни минава през четири етапа: предотвратяване, повторна употреба чрез насочване към хранителни банки и изхранване на животните, рециклиране и изгаряне на хранителните отпадъци, като метод за създаване на енергия
Reuters
Според европейската директива намаляването на разхищението на храни минава през четири етапа: предотвратяване, повторна употреба чрез насочване към хранителни банки и изхранване на животните, рециклиране и изгаряне на хранителните отпадъци, като метод за създаване на енергия
Договорените нива са по-ниски от намаляването на хранителните отпадъци наполовина, за което призова ООН. Но са първите, които ЕС приема на европейско ниво.
Политическото споразумение, постигнато между парламента и съвета предвижда доброволно даряване на непродадена храна, която е безопасна за консумация от човека, като важен аспект за намаляване на хранителните отпадъци.
След искане на парламента националните власти трябва да определят фирмите, които произвеждат най-много хранителни отпадъци на техния пазар и да вземат мерки, така че да гарантират, че те даряват излишъците, годни за консумация.
Разпределение на изхвърляните 135 кг годишно храни на човек от европейското население показва, че повече от половината количества идва от кошовете за отпадъци на домакинствата, следвани от преработвателните предприятия, ресторантите и производството
EUCouncil
Разпределение на изхвърляните 135 кг годишно храни на човек от европейското население показва, че повече от половината количества идва от кошовете за отпадъци на домакинствата, следвани от преработвателните предприятия, ресторантите и производството
ЕС произвежда 59 млн. тона хранителни отпадъци всяка година. Това е по 132 кг на човек. От тях най-много хранителни отпадъци произвеждат домакинствата - около 70 кг, следвани от процесите на преработка на храните (28 кг) и ресторантите - 12 кг.
В същото време около 33 млн. души в ЕС не могат да си позволят пълноценно хранене през половината дни на годината.