Сладникав и антивирусен: странджанският чай получи европейска защита

Странджанският билков чай получи европейска закрила за произход от Европейската комисия във вторник, ставайки 3663-ият хранителен продукт в ЕС, чието име е обвързано не само със състава му, но и с мястото, където може да се произвежда.
Така чаят, отглеждан в планинския масив Странджа в Югоизточна България, може да се нарича Странджански билков чай само ако е набран в тази зона.
Чаят има отличителен аромат, съчетаващ нотки на мента, липов цвят и сушени плодове, и предлага висока антиоксидантна активност. Отглеждането е изцяло ръчно и следва традиционни практики, адаптирани към уникалните варовикови почви на региона, високото слънчево греене и влажния морски бриз, се казва в описанието на продукта.

Странджанският манов мед вече е със защитено наименование за произход в ЕС
Българското земеделско министерство добавя, че чаят се произвежда от листа и цветове на растение от рода Sideritis (семейство Lamiaceae).
Култивирането му може да се извършва само върху площи с подходящи за целта изложения и алкални почви, които може да са и около варовикови скали, максимално близки до флористичните характеристики в самородните находища на Sideritis. Такива са в района на петте общини в Странджа: Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево.
Смята се, че като носи европейският знак за защитен произход, хранителният продукт ще има по-добра защита от фалшификации, ще привлече повече потребители и ще разшири възможностите на местните производители да го пласират на пазара.

Странджанският чай има леко сладникав вкус, деликатен ароматен букет и високо съдържание на антиоксиданти и фенолни съединения. Той има антибактериални и антивирусни свойства.

Бялото саламурено сирене получи европейска защита като български продукт
България има в европейския регистър на защитените наименования по произход още бялото саламурено сирене, киселото мляко и странджанския манов мед. В същата категория за защита са и 47 български вина от различни региони.
Според регистъра на защитените храни и напитки по произход, поддържан от Европейската комисия, регистрация очакват два вида минерална вода - газирана от Михалково и Хисарската натурална минерална вода.