Сладникав и антивирусен: странджанският чай получи европейска защита

Сладникав и антивирусен: странджанският чай получи европейска защита

Странджанският билков чай се прави от листа и цветове на растение от рода Sideritis. Включването му в регистрите на ЕС за защитен произход ще позволи култивирането му на територията на пет странджански общини, които ще могат да го продават под името "Странджански билков чай"
Министерство на земеделието и храните
Странджанският билков чай се прави от листа и цветове на растение от рода Sideritis. Включването му в регистрите на ЕС за защитен произход ще позволи култивирането му на територията на пет странджански общини, които ще могат да го продават под името "Странджански билков чай"
Странджанският билков чай получи европейска закрила за произход от Европейската комисия във вторник, ставайки 3663-ият хранителен продукт в ЕС, чието име е обвързано не само със състава му, но и с мястото, където може да се произвежда.
Така чаят, отглеждан в планинския масив Странджа в Югоизточна България, може да се нарича Странджански билков чай само ако е набран в тази зона.
Чаят има отличителен аромат, съчетаващ нотки на мента, липов цвят и сушени плодове, и предлага висока антиоксидантна активност. Отглеждането е изцяло ръчно и следва традиционни практики, адаптирани към уникалните варовикови почви на региона, високото слънчево греене и влажния морски бриз, се казва в описанието на продукта.
Българското земеделско министерство добавя, че чаят се произвежда от листа и цветове на растение от рода Sideritis (семейство Lamiaceae).
Култивирането му може да се извършва само върху площи с подходящи за целта изложения и алкални почви, които може да са и около варовикови скали, максимално близки до флористичните характеристики в самородните находища на Sideritis. Такива са в района на петте общини в Странджа: Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево.
Смята се, че като носи европейският знак за защитен произход, хранителният продукт ще има по-добра защита от фалшификации, ще привлече повече потребители и ще разшири възможностите на местните производители да го пласират на пазара.
Естествените находища на растението от рода Sideritis са в алкални почви и около варовикови скали. То расте в естествена среда само в Странджа
Естествените находища на растението от рода Sideritis са в алкални почви и около варовикови скали. То расте в естествена среда само в Странджа
Странджанският чай има леко сладникав вкус, деликатен ароматен букет и високо съдържание на антиоксиданти и фенолни съединения. Той има антибактериални и антивирусни свойства.
България има в европейския регистър на защитените наименования по произход още бялото саламурено сирене, киселото мляко и странджанския манов мед. В същата категория за защита са и 47 български вина от различни региони.
Според регистъра на защитените храни и напитки по произход, поддържан от Европейската комисия, регистрация очакват два вида минерална вода - газирана от Михалково и Хисарската натурална минерална вода.