Месопреработвателите: Държавата не обсъжда с бизнеса договарянето на квотите с ЕС
Различните министерства договарят много неща при преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз (ЕС), но бизнесът ги вижда след това при свършен факт. Това заяви в четвъртък председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по време на конференция за проблемите на бранша, която се проведе в столичния хотел "Кемпински Зографски". Държавната администрация въобще не обсъжда с нас това, което договаря, включително и квотите за производство и износ на месо и месни продукти, твърди Вътев.
Месопреработвателната промишленост е към Министерството на икономиката, докато контролът върху ветеринарната и санитарната дейност и животновъдството са към земеделското министерство.
Според Вътев в настоящия момент на преговорите трябва да се реши какви количества месо и месни продукти ще може да произвежда страната ни след влизането в ЕС. По този въпрос никой не разговаря с нас, а е необходимо, защото в един момент може да се окаже, че инвестициите на повечето месопреработватели ще бъдат напразни, смята той. Вътев допълни, че ситуацията ще доведе до хаос, защото квотите могат да се окажат по-малки от реалното производство. Според него проблеми ще възникнат и от факта, че в момента няма реални данни за производството и преработката на месо и месни продукти в страната. По-голямата част от сектора работи в сивата икономика и компаниите избягват да се регистрират по Закона за ДДС, обясни Кирил Вътев.
По данни на асоциацията за миналата година у нас са произведени около 180 хил. тона месни продукти.
Предприятията са поставени в неблагоприятно положение, защото продължава да се осъществява двоен контрол от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и от ХЕИ, отбеляза Вътев. ХЕИ е подчинено на Министерството на здравеопазването. Председателят на земеделската комисия в парламента Пламен Моллов заяви, че контролните функции ще бъдат разграничени с промените в законите за храните и ветеринарно-медицинската дейност. Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите потреблението на месо и месни продукти постоянно спадало, а цените на горивата и себестойността на продукцията се покачвали.
Друг основен проблем за бранша е липсата на добри екарисажи, които да унищожават отпадъците от месопреработвателните предприятия и високорисковите продукти на заболели или умрели животни. В страната сега има четири, от които реално и добре функционират само два. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев каза, че преработвателите на мляко, месо и винопроизводителите ще могат да кандидатстват и по първа мярка на програма САПАРД (инвестиции в земеделски стопанства), когато осигуряват собствена суровина за дейността си.