"Компо" изкара на пазара консервирани биохрани

"Компо" изкара на пазара консервирани биохрани

Цените на биологично чистите продукти са с 30% до 40% по-високи от останалите.
Цените на биологично чистите продукти са с 30% до 40% по-високи от останалите.
Консервната фабрика "Компо" в Казанлък е първата в страната, която експериментира с преработката на пипер, домати и корнишони, произведени без изкуствени торове и пестициди. От тази година за пръв път са произведени 20 хил. буркана с екологично чиста продукция, които от седмица се продават в магазините на "Метро", съобщи маркетинг директорът на холдинг "Наш дом" Петър Петров.
"Компо" е в системата на холдинга, който от следващата година планира да инвестира в изграждането на нов цех, преработващ изцяло продукти на биологичното земеделие. Изискванията към този тип производство са значително по-големи от храните, отглеждани по конвенционален начин. Освен че трябва да въведат евросертификатите по ИСО 9001 и системата за контрол на критичните точки НАССР, предприятията са длъжни да спазват допълнителни норми, характерни за този тип производство.
При консервиране на краставички например всички подправки и други съставки трябва да са отгледани без употребата на изкуствени торове или пестициди. Захарта задължително трябва да е произведена от биологична захарна тръстика или цвекло. Ако се прави лютеница, олиото трябва да е зехтиново или пък да се извлича от биологично чист слънчоглед. Невъзможно е да се влагат изкуствени консерванти. Тези изключителни изисквания оскъпяват продукцията, затова и цените на тези продукти са с 30% до 40% по-скъпи от останалите.
Фондация "Балканбиосерт" е сред малкото акредитирани от Министерството на земеделието организации, които издават сертификати за биологично производство. Тя поддържа регистъра на фермерите, рискували да произвеждат без изкуствени подсилватели. Обработваемите площи в страната са около 120 хил. дка, но повечето са засадени с етерични и маслодайни култури. Зеленчуковото производство е в начален етап, затова и няма сертифицирани производители. За да получат документ за биоземеделие, фермерите в продължение на три години трябва да отглеждат културите, като използват само естествено наторяване.
Въпреки че в България биоземеделието е в начален етап, европейските фермери надигат глас срещу очакваната конкуренция от Изтока. Анализ в английския информационен сайт Emering markets daily news представя като заплаха появата на биопродукция от Изтока, основно заради по-ниските цени в сравнение с тези на европейските производители.
Производителите и търговците на биологично чиста продукция в страните от ЕС обмислят рестрикции спрямо вноса на продукция от източноевропейските държави, включително и от България и Румъния, се казва в анализа. Повод за безпокойството е наскоро обявеното разрешение ЕК да отпусне 12.5 млн. евро за екоземеделие по програма САПАРД. Според българските производители тези притеснения са безпочвени, тъй като в България това земеделие едва прохожда.

Площи за биоземеделие
Държави Размер (в хил. дка)
България 122
Австрия 3449
Чехия 2632
Естония 460
Франция 5340
Германия 7678
Гърция 2494
Унгария 1286
Ирландия 306
Италия 9543
Полша 827
Испания 7331
Швеция 2220
Великобритания 6902
Румъния 750
Словакия 538
Словения 230
Източник: Европейска комисия