За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
*****
Неутрално"частичното хидрогенизиране на растителните масла"- Да разбирам ли че транс мазнините са така широко рекламираните(и продавани)маргарини.
*****
ГневноВ България употребата на канцерогенните хидрогенирани растителни мазнини е толкова широка, че на практика не можете да си купите нищо опаковано без такова съдържание. Кога ще стигнем Дания? Докога ще ни тровят?
*****
НеутралноVuobshte ne samo koga shte stignem Daniq za transmazninite, a koga shte imame normalno potreblenie i customer service - nqma da zabravq kak predi izvestno vreme dvama 'upraviteli' na magazin za obuvki v Bl-grad izvikaha policiq sled kato az dosta ubeditelno im zaqvih, che jelaq da si vuzvurna parite za chift 'italianski'obuvki ot 80leva, koito na vtoriq den veche ne mojeha da se nosqt.Dobre pone, che sega sum v durjava, v koqto ima i margarin bez transmaznini (vodeshti do rak), i magazini za obuvki kudeto reklamaciqta ne e povod za proverka ot organite na reda. Cheeeeeeers!
*****
НеутралноV prevoda na statiiata ima greshka. Mastnite kiselini sa nasiteni, mononenasiteni i polynenasitenI. Nasitenite mastni kiselini, koito idvat ot hranite ot jivotinski proizhod, meso, iaitca, neobezmasleno mliako, , maslo i t.n. sa tezi koito povishavat nivoto na LDL choleterola (loshiia holesterol)i uskoriavat ateroscleroseta. Polinenasitenite mastni kiselini, koito se sudurjat v rastitelnite maznini(rapitza, zehtin, clunchogled, soiia, orehi,povecheto mazni ribi, margarin) sa tezi, koito povishavat HDL cholesterola (dobriia cholesterol), koito sluzi za da iznese ot organizma loshiia cholesterol i po tozi natcin sppomaga za namaliavane i zabaviane na aterosclerosata. Taka che iazte poveche margarin, zehtin, olio i nai veche plodove i zelenzhutci, za predpochitane surovi. A izpolsvuvaneto na rastitelnite maznini vuv friturnitcite suzdava drugi problemi, svobodni radicali, cancerogennost, no tova e druga tema.
*****
НеутралноДобре де, някой ще ми обясни ли след като българите водят световните класации за нездравословно хранене:
а) защо американците, поне тези навсякъде около мен, са ОЧЕВИДНО по-тлъсти и направо физически болни? Особено силно забележимо е при жените, не зная защо, но е просто ОЧЕБИЕН факт.
б) защо българската храна все още има вкус, докато американската (предполага се чиста) има вкус на пластмаса? Включително и толкова здравословното им масло тук?
Че българската хранителна промишленост се разваля съм съгласен.
Само че мисля, че основната причина да се разваля не е натрупан исторически дефект, а тъкмо обратното - смяната на натрупаните исторически нискоефективни, но качествени методи за производство със нови, бързи, печаливши и просто вредни такива.
Мисля съшо и, че западните страни ще ни проглушат ушите с това колко са ни зле храните, морето, планините и какво ли още не.
Първо, така ще трябва да ползваме техните.
Второ, така ще могат да ги вземат на безценица.
Срам и позор за държавниците, които им ги дадат и двойно по-голям срам и позор за всеки българин, който мисли с ушите си вместо с това, което е между тях.
*****
НеутралноУмереност във всичко!Не само храната ,а и раздвижване на тялото.
*****
Неутрално№1,маргарините съдържат полинаситени мазнини,консумацията на които предизвиква отделянето на свободни радикали в клетките.Свободните радикали са бързо окислими,което скъсява живота на клетките и ускорява процеса на стареене.За да се освободи от свободните радикали организмът започва да произвежда по-вече инсулин,което води до разграждането им в гликоза т.е.повишава се захарта в кръвта! За препоръчване е да се употребяват растителни масла съдаржащи МОНОНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ!Най добре зехтинено масло,което е студено пресовано.За съжаление олиото(слънчогледовото масло),което е най-употребявано в БГ попада в групата на маслата съдържащи полинаситени мастни киселин и не е за препоръчване.Здравословно е да се употребяват храни с по-ниско съдържание на протеини - по възможност РАСТИТЕЛЕН!
*****
НеутралноЕгати безсмислената статия! Тия са сравнили само това, което се предлага в Макдоналдс! Кой българин яде на такова място?
И в Индия храната била най-здравословна - ми нали кравите там са свещени, Макдоналдс има друго меню!
*****
НеутралноБрей, пълно с експерти във форума! И колкото по-големи, с толкова по-големи букви пишат - да не би някой да пропусне да види колко им е компетентността...
*****
НеутралноМинаващият,като дойдеш при мен ще ми напълниш кесията.Аз не бързам.
*****
НеутралноДа, като цяло темата е тъповата и засяга боклуците, които успяват да пробутат Макдоналдс и Кентъки на децата и юпитата, щото тука им минава номерът.
Това което истински ме затрогна, обаче, е постът на No7 - момче (или момиче), кой ти преподава органична химия, че искам да му набича една здрава еваларка. Отвори си значи учебничето, намери заглавието "Мастни киселини" и там ще пише, че мастните киселини представляват въглеводородни вериги и се делят на два основни типа - наситени и ненаситени. При наситените, всички връзки между въглеродните атоми изглеждат така: С-С (такива са в мазнините от животински произход).Понятие за полинаситени и мононаситени мастни киселини не съществува .При ненаситените мастни киселини някои от връзките между въглеродните атоми изглеждат така: С=С и възоснова на броя на тези връзки ненаситените мастни киселини биват моноНЕнаситени (когато има една) и полиНЕнаситени (когато във веригата има повече такива връзки). Шампион по полиненаситени мастни киселини е зехтинът - затова е толкова полезен. А хидрогениране означава тези С=С връзки да се "скъсат" с присъединяване на водород и да станат обикновени С-С наситени вериги. Доста тъпо
*****
НеутралноRe: Doctor и 7, липсват ви елементарни познания! 11 от "от още един спец" е абсолютно точен. Резстителните и рибните масла съдържат моно- и полиненаситени мастни киселини. Полиненаситените мастни киселини се наричат също така "незаменими" защото за разлика от наситените мастни киселини (животински мазнини) те не могат да се синтезират в организма. Една от жизнено важните функции на моно- и полиненаситени мастни киселини е поддържането на клетъчната мембрана в добра функционална форма. Най-опростено казано, без функционираща клетъчна мембрана няма живот.
Маргаринът, с изключение на един куп синтетични прибавки в него, е резултат на пълно и частично хидрогениране на разтителни масла, които в резултат на това стават твърдни при стайна температура. Частично хидрогениране на разтителни масла води до образуването на Транс-мастни киселини - изкуствен структурен вариант на естествените - които нормално не се срещат в разтителните масла. Транс-мастните киселини се смята, че способстват за - поемете си дълбоко дъх - сърдечни заболявания, рак, диабет, патологично затлъстяване, увреждане на черния дроб и безплодие при жените.
По-добре яжте масло ако толкова примирате да намажете нещо, отколкото маргарин!
Трагедията е, че прегряването на разтителните масла (като при пържене) води също до частичното им хидрогениране и до Транс-мастни киселини - температурата на мазнината в комерсиални фритюрници е над 150℃ и понякога стига до 190℃! Да не говорим, че веригите за бързо хранене използват възможно най-евтините мазнини и стара мазнина, в която е пържено многократно. Бягайте от пържените картофи като от чума! Промишлено печени ядки също не са за препоръчване. Суровите ядки обаче съдържат изключително полезни масла.
От разтителните масла най-устойчиво на нагряване, респ. и най-подходящо за готвене е, слънчогледовото. Зехтин и другите най-добре яжте термично необработени върху салата.
*****
НеутралноМоже би просто искат да ни уморят по- бързо !