Храната в Европа поскъпва

Храната в Европа поскъпва

Храната в Европа поскъпва
В разгара на лятото основните храни поскъпват сериозно навсякъде в Европа. Климатичните аномалии на Стария континент и засилващото се потребление принудиха производители в Германия, Франция, Великобритания, Полша, Унгария да вдигнат цената на млечните, месните, хлебните и сладкарските изделия. Дори вериги хипермаркети, поддържащи години наред ниски цени, сложиха от 1 август нови етикети върху стоките.
Четирите най-големи компании в хранително-вкусовата промишленост в Европа - френската "Данон" (Danone), швейцарската "Нестле" (Nestle), холандско-британската "Юниливър" (Unilever) и британската "Кедбъри" (Cadbury), обявиха, че продукцията им ще струва с между 1.5 и 2.5% по-скъпо. В отделни държави растежът беше доста по-сериозен, като в Германия млечните продукти скочиха с 50%, месото в Унгария поскъпна с между 15 и 30%, а британският хлебопроизводител "Грегс" (Greggs) вече продава стоките си с повишение от 7 на сто, предаде Ройтерс. Скокът на млечните продукти в Германия е толкова сериозен, че според инвестиционната банка "Джей Пи Морган" (JP Morgan) ще увеличи инфлацията в еврозоната.
"Въпреки че не са в криза, водещите хранителни концерни ще бъдат принудени да вдигнат цените, нещо, което успяваха да избегнат през последните 3 години, дори когато селкостопанските продукти се покачваха", коментира пред агенцията Франсоа Дигар, анализатор в "Натиксис сикюритис" (Natixis Securities).
Експертите дават различни обяснения за ценовия скок. На първо място са по-високите цени на суровините, и най-вече на пшеницата, която само от април досега се е оскъпила с 50%. Заради все по-скъпите енергоносители редица правителства субсидират отглеждането на царевица и други растения за извличане на биогаз. Тази царевица обаче не може да се консумира от хора и животни, а площите, засети с нея, заемат мястото на пшеницата, което вдига стойността на зърното и фуража.
Поскъпването се влияе и от фактори извън Европа. Нарасналото потребление на мляко (особено в Китай и Индия), съчетано с все по-малкото производство, също е сред причините за ценовия растеж. Австралия, която захранва 10% от световното потребление на мляко, от няколко месеца страда от незапомнена суша. "По света количествата мляко намаляват и пазарът е много напрегнат", обяснява пред "Шпигел" Ерхард Рихардс от германската служба за цените на храните.
По оценки на холандската банка Рабобанк (Rabobank), най-големия кредитор в аграрния сектор, от 2000 г. насам консумацията на мляко годишно се увеличава с 13 млрд. литра. Основната част - 8 млрд. литра - се изразходва от Индия и Китай. "Правителството в Пекин дори с телевизионни реклами призовава поданиците си да пият мляко като най-важен източник на протеини и китайците вече не се гнусят да ядат сирене", изтъква Рихартс. В момента млечната индустрия в страната бележи годишен растеж от 20 до 25%.
Верена Нопер от млечната компания "Брайзгаумилх" (Breisgaumilch) прибавя още един факт: "В цялостната хранителна продукция вече не се използва прясно мляко, а все повече мляко на прах. И откакто в Китай, Русия и арабските страни се консумират все повече млечни продукти, търсенето нараства с огромни темпове." Само за първото полугодие цената на млякото на прах е скочила с 60 на сто, което е вторият скок след миналогодишния от 63 на сто. Не по-различно обаче изглеждат нещата и при стандартното мляко, които са около рекордните 40 долара за 100 литра (при фючърсните сделки на борсата в Чикаго).
В допълнение към това Европейската комисия смята, че млечното производството в Европа ще намалее в идните 7 години. Износът от Стария континент отбеляза лек спад още през първите пет месеца на тази година. Същевременно Брюксел изчислява, че до 2014 г. приходите от селското стопанство в общността ще се увеличат реално с 21%. В старите 15 членки растежът обаче ще възлиза на почти 10%, а напред ще излязат новите 12. В страните от Източна Европа приходите на фермерите трябва да се вдигнат с една четвърт, сочат прогнозите на ЕС.
Шокът за потребителите беше особено силен отново в Германия, където това е първото повишаване на цените на млечните продукти от 1998 г. насам. Според данните на службата за цените в хранително-вкусовата индустрия само през юни литър пълномаслено мляко се е вдигнал с 15% и вече се продава за около 60 евроцента, а нискомасленото струва 55 вместо 49 евроцента. По данни на списание "Шпигел" веригата "Алди" (Aldi), която държи ниски цени, вече предлага пакетче масло срещу 1.40 евро при досегашна цена около 70 евроцента. Повишения има и при сиренето, изварата и киселото мляко.
Освен млякото и производните му поскъпват и други стоки - пилешкото месо с 10 на сто, а хлябът с около 5%. И в Полша август донесе и по-високи цени на хляба. Нашите доставчици ни продават брашното с 15% по-скъпо и ние очакваме още покачване, заяви Ярослав Завадски от хлебопекарната "Новаковски-пекарне" (Nowakowski-Piekarnie), цитиран от в. "Жечпосполита". Заради сушата в Унгария месото скочи с 15 до 30%, макар че някои супермаркети все още се опитват да запазят клиентите си, като продават на загуба, писа в. "Непсабадшаг".
Премиерът Сергей Станишев обяви в събота, че ще свика правителствената комисия "Антиспекула", която беше сформирана при влизането на България в Европейския съюз и имаше за задача да наблюдава движението на цените. Комисията ще обсъди цените за зърното и хляба и ще направи конкретни предложения за възможните мерки.
Според Станишев, цитиран от БТА, сегашното покачване на цените на зърното и хляба е свързано с лошата реколта заради сушата. Засега инфлацията в страната е в предвиденото според бюджетните прогнози, заяви Станишев в отговор на въпрос ще се деблокира ли държавният резерв, за да падне цената на житото и брашното.