За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
*****
Неутрално*****
НеутралноАми естествено, че Дания и Германия ще заемат пазара. Нали ни учат, че в 21 век човешкият фактор ще е най-важният. Ето още едно потвърждение. Мързеливите южняшки народи, сред които се откроява българският, нека си дърдорят за историята си, климата си, храната си и всякакви други дадености, които, видя се, и пет пари не струват. Добре, че германците не са се захванали с баклавата и локума, защото и тях ще ги правят хем по-качествено, хем по-евтино от нас - мързеливите балкански тюфлеци!
*****
Весело*****
Неутрално*****
НеутралноБялото саламурено сирене не е "фета". Фетата е само едно от многото саламурени сирена. То е от определено мляко, с определена форма и технология. Проблема е, че Германия, Дания и Холандия произвеждат сирене с название "фета", което е съвсем различнои се продава включително и тук. Истината е, че именно тези страни направиха популярно това сирене, а след това гърчолята прибраха наименованието.
*****
НеутралноЕее деееа вашта гръцка, с вашио бели бълвоч!
И тия па датчани прости говеда тръгнали да крадат единственото сирене на света - българското! Със 100% добавена сол!
*****
НеутралноФетата съвсем не е най-вкусното бяло сирене. Има поне 10 български сорта по-добри от Фета. И не знам още колко в чужбините под други имена. Пример: в Чехия( по границите ) в момента се продава бяло сирене, в кутии по 4кг, с име "Балканско сирене". Нищо не пише за производител, вносител и пр. Поразително напомня на обиковено наше краве сирене. Във Виена на пазара се продават около 10 вида бяло сирене, от които официалното българско такова е най-скъпо. От останалите видове само 2 или 3 са с различим производител или вносител ( има от Дания, Гърция и пр. ).
Българскто бяло сирене не се нуждае от защита или специална реклама. Ако не го унищожат или оскъпят( което ми се струва много вероятно ) то на практика няма конкуренция.
*****
НеутралноТия византийци верно са изкуфели....добре че са се мешали с нас та имат нещо свястно в кръвта .
*****
НеутралноОоо всемогъщи Зевсе, какво падение! А ние водихме война само за красотата една жена...
*****
НеутралноВ Гърция се консумират годишно над 300 000 тона сирене, а не 100 000 тона. Но Гърция произвежда само 150 000 тона сирене, останалото идва от внос. От произведеното 150 000 тона тя изнася около 50 000 тона. Това са цифрите.
*****
Неутралносъгласен съм с мнението на Данчо. Французите направиха страхотно овчо сирене фета и сега трябва да го преименуват на ксета поради протестите на ромеите. но то си е по добро от всички гръцки и български сиренета които съм опитвал и поради това хората които разбират от сирене ще вземат него а не гръцкото...както и при всичко останало, пазара ще си каже думата и най хубавото сирене ще се наложи.
*****
Неутралногрцкият тебесир наричан фета е заститен от дирекртивите на потребитела ноо бг или турско бело сирене е е с 40% масленост така че нема кво си играем на ранени партизани
*****
НеутралноПроблемът е,че белите хора не обичат бяло сирене-ядат го най-вече балк.народи....
*****
Неутралнодолу спомена"компетентно"р азни определености на фета,добавям -и определена миризма(на кенеф)....
*****
НеутралноХич да не ви пука!
Никой не може да бие по вкус УЗРЯЛОТО бяло овче саламурено сирене.
Важното е да няма вода в млякото и да го оставят да узрее, а не да го тъпчат със сол.
Лошото е, че в Австралия го пробутват за гръцко или македонско.
*****
НеутралноБългарското саламурено сирене в последните години не струва. Пълно е с вода, киселее защото не го оставят да узрее и е много солено. Същото нещо е и с кашкавала; дроби се на зърна или пък е мек като кифла.
*****
НеутралноХич да не ви пука.Никое овче стадо не може да бие по овчедушие и скудоумност нискочелото бугарско племе.Най-после и ние да сме първи по нещо!
*****
НеутралноВ Америка масово се купува българското сирене. Аз наример живея в малък град и няма никакъв проблем да си купиш, още побече, че е много по-хубаво и евтино от гръцкото. Не съм съгласна, не напоследък не било добро... сподер мен си държи качеството... Хайде, отивам за сирене наистина
*****
НеутралноМасово от кого?
*****
НеутралноВ Австралия датското ($7/кг) има по-голям дял по простата причина че е почти два пъти по-евтино от гръцкото фета ($12/кг). Това им е проблема на гръцките муцуни, ама нали са алчни и те като нас пък са и националисти и си купуват гръцкото и държат високи цени, нищо че половината е внос от България и после изнесено за гръцко. Иначе в Австралия българското сирене е много добро като качество. Има леко значение откъде се купува, но като цяло е много добро (доста по-добро отколкото това което продават в България по магазините).
А цялото това гръцко реване е просто един опит да се вдигне шум та да чуят повече хора че имало фета от Гърция.
*****
НеутралноАми имам предвид, доста повече от гръцкото например. В който и етнически магазин да отидеш, бългаско сирене има. Ресторантите също използват българско, а не гръцко сирене. В моя град, макар, че няма българска общност, както и в съседния, българското сирене е по-купувано.
*****
НеутралноДанчо (#2) го е казал.
*****
НеутралноМиналия месец готвех пиле с картофи, в това време идва комшията Никос, пита какво правя и като му казах ми обясни много авторитетно, че това било гръцко ястие, едва ли не Питагорус му бил описал рецептата. Откъде толкоз акъл у маляката да знае, че картофите са пренесени от Новия свят през 15 век, а и вероятно пиле с картофи се готви навсякъде по света, но думата ми е за друго- тия са ебахти и националистите, за каквото и да стане дума- все елинско го изкарват, аз оная работа да ударя на тезгяха, и нея ще припознаят, с Фетата барабар
*****
НеутралноВ САЩ според мен никой не зачита т.нар. монопол на гърците върху думата фета. Тук фета наричат всяко бяло сирене. Навсякъде можеш на намериш българска фета. Гръцката мирише кофти и е леко кисела, но понеже е по-познат продукт, според американците такъв е вкусът и мирисът на всяка фета. Затова повечето американци не го и харесват като цяло. Българското е с пъти по-качествено и вкусно.
*****
РазстроеноНе знам за 6 хил. годишна история на фета или бяло саламурено сирене,но това което знам е че от векове сиренето се е произвеждало по българските земи.
Обяснението е просто:
Овцете на каракачаните /традиционните произжодители на сирене/ са зимували на Беломорска Тракия заради меката зима.
В началото на пролетта овцете се агнят и от там стадата са тръгвали на север/следвайки пашата/ към Родопите пресичали са Тракийската Низина и от там са отивали към високопланинските пасища на Стара Планина /Рила Пирин/ където са изкарвали лятото.Там са правили сирене /предполагам фета/ и кашкавал в т.н. мандри но едва след като отбият агнетата или това са месеците юли, август.Така че сиренето се е правило на
Българска територия.
Не казвам че същото първо не е ставало в други райони на Гърция и ми се иска да вярвам че нашите управници са запознати с историята и по тази причина са се съгласили с претенциите на Гърция за името.Но ако не е така толкова по зле за нас.
*****
Неутралнопреди 2-3 години БГ сирене рязко се развали като качество (инфо от Сидни, Австралиа). Направо не е за приказване, за нищо не става в същност. купувам датското, верно краве е, но поне е все същтото прекрасно качество...
*****
РазстроеноАко произвеждахме качественото си сирене-
нямаше да има въобще никакви кментари и войни!То просто щеше да превземе пазарите!А сега за какво се спори или воюва-не за качество а за квоти!за сирена
които нямат нищо общо с хубавото българ-
ско сирене а също и кашкавал- които станаха непознати и по българските земи!
*****
Неутралнофранцузите като имат 99 вида сирена....
*****
Неутралнона балканските люде е,че им липсва фантазия-ето на ограничили са се само с два вида сирене! А малаците искат да патентоват все що е балканско...
*****
Неутрално*****
НеутралноВ Австрия преди месец ми предложиха някакъв местен деликатес със сирене.Много ми напомни на българското саламурено овче сирене и поисках да видя опаковката.1кг за 7евро -произведено в гърция а в скоби -идва от македония.та това е....
*****
Разстроеноя се опитай да намериш хубаво сирене в България
*****
НеутралноВиц:
Каква е приликата и разликата между гръка и евреина?
Отговор:
И двамата са способни да продадат майките си за пари, но гръка не може да я достави.
*****
НеутралноСега очакваме продължението:
Сиренето отвръща на удара!!!
*****
НеутралноВ koмедията "MY BIG FAT GREEK WEDDING"
Gus Portokalos казва :
- "Give me a word, anyword, and I show you that the root of that word is Greek"
- "Kimono, kimono,kimono. Ha! Kimono is come from the Greek word himona, is mean winter. So,what do you wear in the wintertime? A robe. You see: robe, kimono.
There you go!"
Та и с претенциите им за гръцкия произход на бялото сирене ще е същото.
"Feta, feta, feta! Of course! Feta is come
from "fat" and we Greeks are fat.We eat lots of fat, white cheese... You see: fat, feta, the roots of that word is Greek. There you go!" - би казал G.Portokalos.
A на нас не гърците са ни виновни за агресивните им пазарни претенции, а лошо
защитеното ни бяло саламурено сирене на външния пазар и като качèство на вътрешния
пазар.
*****
Неутралночудя се защо ние не го направим , понеже за друго въобще не ни бива поне да се възползваме от предимствата които ни е дала природата. там ни е силата в чобанлъка, овчари сме били и такива ще си останем , нека поне с това ни знае светът !!!
*****
Неутралное.....м най-добре-трябва ли патент или малаците ще го вземат преди да сме се усетилиллл
*****
Неутралномисля,че е време вече да спреме да бъдеме като 1:1 с братята македонци.Коѝ бил ял сирене в Австрия като нашето,коѝ бил правил друго и то било българско и т.н.Значи,аз живея във Виена и си признавам,че не съм ял много сирене по ресторантите(при положение,че има такива уникални ястия по каквито си пожелаеш ресторанти...)Може би в някои от ястията има сирене...но да изследвам всяко ядене,за нещо което наподобява на българско......е несериозно...Ходил съм в гръцки ресторанти и съм ял сирене със зехтин и нещо поръсено отгоре и е превъзходно наистина,но да гледам сиренето дали е наше саламурено...е това е лудост...Така,че момчета и момичета наслаждаваѝте се на всичко което е около вас когато сте някъде(наистина има какво да се види,дори във Виена
)),а не гледаѝте дали в яденето имало нещо българско(и кво от това,ако изобщо е от бг),дали в костюм на Армани,конците били от Пазарджик,тъѝ като те не правят костюма и дори не ги виждаш,че ги има
))
Това е.....Когато отидеме на почивка на Миконос или Парос,посл.нещо което ме интересува дали сиренето им е тяхно или от бг или от Пакистан!!!
*****
НеутралноКато стана дума за симпатягите от Гърция, да ви кажа още един-два майтапа: Турското кафе всъщност е Гръцко, защото турците не пиели такова кафе... И на кутийките с локъм пише, че са гръцки сладки...
*****
НеутралноГръцка му работа! Сега някой им краде сиренето. Да не си мислят, че като го кръщават по някакъв си начин имат гарантиран пазарен дял? Изобщо доста по "балкански" си реагират т. нар. елини. То и българската азбука уж била крадена от тяхната и била просто пригоден вариант за българите на гръцката азбука. А някой да се сети всъщност да каже, че гръцката азбука не е гръцка, а финикийска? Така и със сиренето.