Италианците бойкотират ананаса по Коледа

Италианците бойкотират ананаса по Коледа

<span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;">Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span>
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
Въпреки отличните си хранителни качества ананасът е продукт, идващ от страни извън ЕС. Поради това той ще бъде "прогонен" от италианската коледна трапеза. Това съобщи ProntoSofia, позовавайки се на вестник "Кориере дела сера".
Като символ на всичко неиталианско, ананасът вече е нежелан продукт за предстоящите празници, според министъра на земеделието Лука Дзая. Той призова италианците да бойкотират плода.
През тази година в Италия вносът на ананас е достигнал 105 милиона килограма на стойност 73 милиона евро.
"Препоръчвам започването на стачка против тропическия плод и за коледния обед, вместо него, да се предпочете един от 2500-те типични италиански продукти за този сезон", обяви Дзая. Министърът допълни, че италианците трябва да се борят за защитата на националните си продукти. "Италианските потребители трябва да знаят, че Made in Italy им дава сигурност", каза още Дзая.
Въпреки благородните цели на министъра обаче много от най-известните кулинари в Италия не са съгласни с него. "Проблемите не се разрешават със забрани и стачки. Това е признак на недалновидно мислене. По-добре е, ако вместо това в столовете на училищата, болниците, казармите се дава предимство на националните продукти, защото са по-евтини, по-свежи и по-добри. Необходимо е обаче да има свобода на вноса. Ако в чужбина направят с нашето вино "Бароло" така, както ние с ананаса, доста ще ни заболи", каза Карло Крако, известен италиански гастроном.
Основателят на т.нар. Slow Food, или Бавно Хранене, в Италия Карло Петрини обаче не смята идеята на министър Дзая за лоша. "Ако бъде приложена интелигентно, без да бъдем интегралисти, то това би било интересна идея. Правилно е да се закрилят родните продукти и да се поддържа по този начин земеделието на италианските региони. Необходима е здрава самодисциплина, правейки от време на време обаче и изключения. В противен случай трябва да се откажем и от кафето", убеден е Петрини.
Всъщност много от типичните италиански продукти идват от чужбина. Подправките, както и шоколадът например, са с чуждестранен произход.
И ако ананасът е продукт, от който мнозина италианци казват, че биха се лишили на Коледа в името на италианското, то за фурмите не може да се каже подобно нещо. От дълго време фурмите са задължителен елемент от коледната трапеза в Италия.