
Изискванията за признаване на земеделски сдружения са публикувани на сайта на министерството

Министерството на земеделието и храните публикува днес на сайта си насоки за кандидатстване на организации на производители на земеделски продукти. Те са поместени в рубриката "Обща селскостопанска политика", подрубрика "Организации на производители".
В насоките са подробно описани всички документи, които трябва да се представят от кандидатите, съгласно изискванията на Наредба №12 от 5 май 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители.
При попълване на заявлението следва да се посочи задължително секторът, за който се иска признаването, както и да се приложи списък на членовете. Минималният брой членове, който се изисква за признаване на организация на производители е 6 земеделски стопани и минимален оборот от 50 000 лв., а за група производители са - 4 земеделски стопани и оборот от 25 000 лв. Финансовото изискване може да бъде покрито от оборота на всичките членове, или от оборота на поне две трети от членовете.
Необходимо е да се приложи и копие на регистрационни карти за земеделски производители по Наредба № 3/1999 г. на МЗХ поотделно за всеки член и анкетни карти или копие на документ, съдържащ уникалния регистрационен номер на лицето в ИСАК.
Заявленията се приемат в деловодството на министерството.
До 2014 г. признаването на организации и асоциации на производители беше предвидено само в някои сектори - плодове и зеленчуци, тютюн и хмел. След това обаче се даде възможност държавите членки на ЕС да въведат признаване на организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации във всички сектори на земеделието. На производителите се дава възможност да се обединяват в организации не само за съвместни продажби (маркетингови организации), но и за други цели, например оптимизиране на производствените разходи, провеждане на научни изследвания, използване на екологосъобразни практики, прилагане на производствени стандарти, устойчиво използване на природните ресурси, прилагане на инициативи за популяризиране.