БАБХ: Проверките за растителни мазнини в млечните продукти стават постоянни

БАБХ: Проверките за растителни мазнини в млечните продукти стават постоянни

БАБХ: Проверките за растителни мазнини в млечните продукти стават постоянни
Контролът за наличието на немлечни мазнини в млечните продукти ще стане перманентен и в рамките на идните три месеца ще бъдат проверени всички мандри. Това стана ясно от пресконференция на изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев във вторник.
Досега агенцията е проверявала сирене, кашкавал и масло. До края на седмицата предстои да започне проверки и на киселото мляко.
Решението за задълбочаването на проверките в сектора е взето на базата на анализ на резултатите от края на март. Тогава агенцията е взела 424 проби от 250 мандри, като са открити осем случая (2%) на наличие на немлечни мазнини в кашкавал, сирене и малко. След това на базата на анализ на риска от ведомството са продължили да проверяват.
И в момента БАБХ изследват около 5 проби дневно за наличие на растителни мазнини в млечни продукт. Резултатите ще бъдат помествани на сайта на агенцията. Ведомството все още се консултира дали има правно основание да посочи и името на производителя, какъвто е бил стремежът му.
От пробите, изследвани последните дни, три са показали положителен резултат за наличие на немлечни мазнини. И трите продукта са произведени от едно предприятие, чиято дейност е спряна заради констатираните нарушения. От агенцията отказаха да уточнят за кой производител става дума. Според тях той умишлено заблуждава потребителите като не отбелязва на етикета наличието на немлечни мазнини в продуктите, при това има рецидив при нарушението му.
На производителя ще се наложи да изтегли продуктите си от пазара и да ги преетикетира. Освен това ще бъде глобен.
Няма хранителен апокалипсис – т.е. драстичен проблем с храните в България. Има измамници и това е темата, която дискутираме днес. Сиренето ни е качествено и безопасно, добави Дамян Илиев.
От агенцията напомниха, че с безопасността на храните са свързани микробиологичните изследвания на млечните продукти. Що се отнася до физико-химичните, при тях се търси съответствие с техническата документация на самия производител и далеч не е задължително тя да съвпада с БДС.