За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Beyond
Рейтинг: 726 Весело"Пастърма говежда"?Знам кой би се изразил така. :)
TAKE THE RED PILL!http://vignette2.wikia.nocookie.net/starwars/images/d/d6/Yoda_SWSB.png/revision/latest?cb=20150206140125
Beyond
Рейтинг: 726 Весело"... единственият чакаш процедура е за "Странджански манов мед"
TAKE THE RED PILL!Ще чака ми. Правилното наименование е "Манов мед Странджански". :)
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 1850 Неутралновъзможно да бъдат регистрирани още продукти с географско указание и с наименование на произход - РАКИЯ и МАСТИКА!
Libertarianism is just anarchy for rich peopleshileto
Рейтинг: 986 НеутралноЧудесно, ама не знам защо пенсионерите баба Сиика и дедо Стамат не я ядат
Иво Прокопиев
Рейтинг: 213 НеутралноБраво на ЕС!Най- после говедата в България бяха оценени по достойнство!
Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!klimentm
Рейтинг: 3197 ВеселоА саздърма и бахур кога?!
klimentmКМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 НеутралноГовеждата пастърма не е оригиналът - телешката пастърма е истината.
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!tucker case
Рейтинг: 624 Веселотуй е бийфджърки... българската пастърма е козя... а прабългарската конска... :)
Now what's a few miles between the beauty and the beast...Paolo Di Canio
Рейтинг: 1144 ВеселоУрааа и само някой да каже, че е византийска... 😂😂😂
mahjongg
Рейтинг: 367 НеутралноАз мислех, че е македонска...
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 Веселослед филията с мас !!! ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
Читател
Рейтинг: 213 НеутралноТова е прекрасна новина, но аз не помня кога през живота си съм ял такова нещо - явно е деликатес само за избрани, но не пречи да се ползва с общоевропейски стандарт.
Когато стане национално достъпно мезе, тогава новината ще е радостна. За момента е просто информативна - и плебсът да преглъща на гладно.
abdelhaqq
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#1] от "Beyond":
בני אתה אני היום ילדתיךна мен въобще не ми направи впечатление, защото в семитските езици винаги прилагателното идва след съществителното. но вярно на български звучи като от устата на един сущий мастър йода.
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 НеутралноДо коментар [#12] от "Читател":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!говеждата е за балъци. телешката(истинската) , нарязана на прозрачни резени, се топи в устата. Сега правят и от свинско но не е работа.
Пастърма само домашна, за да е без Е-та и да е перфектно суха и узряла.
Lou
Рейтинг: 911 НеутралноАко отида в Германия и започна да произвеждам "Говежда пастърма" кой ще ми попречи? Защитено е само името "Пастърма говежда". :)
СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!agile
Рейтинг: 8 НеутралноКога ще прочетем и статии за регистрирано от България "ноу-хау" или нови технически патенти в Европейския патентен офис?
Само луканки, пастърми, суджуци пр. се пръкват от интелектуалните услия на това народонаселение...
man_un
Рейтинг: 668 НеутралноДо коментар [#8] от "tucker case":
Четох рецепта за прабългарска пастърма. Отделят подходящото месо от животното-теле, коза или кон- начукват го и го слагат под седлото на коня. Яхват и заминават на лов или бой. Мезето се осолява от потта на коня, времето за приготвяне те си го знаят, щото рецептата е стара, предадена от дедите.
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 НеутралноДо коментар [#17] от "man_un":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!http://www.art.satto.org/napravi-si-domashna-pastarma/
това не е най-добрата рецепта но става.
Читател
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":
Вярвам Ви, колега, ама и телешка не съм опитвал. Или поне нямам спомен - ако се е случвало, то е било наистина инцидентно. А се води традиционна храна! Ти да видиш!
agile
Рейтинг: 8 НеутралноАз не знам какво се напъват да регистрират булгарите. Създърма, пастърма, суджук и пр. са с турски или друг близкоизточен езиков произход. А от това следва, че са взаимствани от близкоизтоичната и турската кухни.
65
Рейтинг: 8 НеутралноНа цена ~40 лева килото е по-скоро традиционен деликатес.
vassilun
Рейтинг: 4481 НеутралноДо коментар [#20] от "agile":
Съгласен! Питат ме колеги каква е вашата кухня и аз отговор нямам! Кюфте - турско. Таратор, сърми, кебапче, шкембе чорба, мусака ...Какво да кажа? Преминавам в нападение - вашият бургер е джънк!
Роси
Рейтинг: 5238 Неутрално"Кюфтетата са познати по целия свят в различни варианти и названия. Българската дума кюфте идва от арабската дума kufta, от там и турската köfte и гръцката κεφτές"
Това не е арабска или турска храна, има го по целия свят. Просто ние ползваме турската дума.
htu01524831
Рейтинг: 8 НеутралноТова са тежки манипулации, породени от неразбиране. Жалко че са толкова силно разпространени. Когато тия думи са навлезли в българския език, турският не е бил и планиран още в главата на Ататюрк, нито турска държава, турски народ и пр. Та как може да има турска кухня по това време? Има османска кухня, чиито наследници са всички кухни на народите, живели в Османската империя. Турската кухня е наследник на османската, но същото се отнася и за българската, арменската, гръцката и пр. Т.е. българската кухня е част от османската кухня, а османската е част от ориенталската и това са общи ястия, макар и с регионални вариации. Не е важно коя дума идва от арабски, коя от персийски, коя от тюркски, коя от славянски езици - всички тия езици са били говорени в Османската империя. Да не мислиш че ястията наричани с думи от тюркски произход са изконно турски? Същите ги има и при тюркските народи от централна Азия. Т.е. имало е силно кулинарно влияние между Азия, Европа и Африка, не може да се каже кое къде е измислено, без значение е и произходът на самата дума -тя се мени.
Например ние наричаме кафето на джезве "турско", но турците са го взели от арабите. Те пък от етиопците, но се нарича и "арабско" иначе. Само по думата не може да се открие произходът. Важното е кое къде е станало традиционно, а не къде е измислено. Ако ядеш нещо от 10 000 годни, пък се окаже по археологически и ДНК-проби че си го привнесъл от вън, какво, нема вече да е твое традиционно ястие ли?