"Пастърма говежда" получи защита в ЕС като традиционна храна

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 726 Весело

    "Пастърма говежда"?Знам кой би се изразил така. :)

    http://vignette2.wikia.nocookie.net/starwars/images/d/d6/Yoda_SWSB.png/revision/latest?cb=20150206140125

    TAKE THE RED PILL!
  2. 2 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 726 Весело

    "... единственият чакаш процедура е за "Странджански манов мед"

    Ще чака ми. Правилното наименование е "Манов мед Странджански". :)

    TAKE THE RED PILL!
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 1850 Неутрално

    възможно да бъдат регистрирани още продукти с географско указание и с наименование на произход - РАКИЯ и МАСТИКА!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 986 Неутрално

    Чудесно, ама не знам защо пенсионерите баба Сиика и дедо Стамат не я ядат

  5. 5 Профил на Иво Прокопиев
    Иво Прокопиев
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Браво на ЕС!Най- после говедата в България бяха оценени по достойнство!

    Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
  6. 6 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3197 Весело

    А саздърма и бахур кога?!

    klimentm
  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Неутрално

    Говеждата пастърма не е оригиналът - телешката пастърма е истината.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 624 Весело

    туй е бийфджърки... българската пастърма е козя... а прабългарската конска... :)

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  9. 9 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1144 Весело

    Урааа и само някой да каже, че е византийска... 😂😂😂

  10. 10 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Аз мислех, че е македонска...

  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Весело

    А саздърма и бахур кога?!
    —цитат от коментар 6 на klimentm


    след филията с мас !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Това е прекрасна новина, но аз не помня кога през живота си съм ял такова нещо - явно е деликатес само за избрани, но не пречи да се ползва с общоевропейски стандарт.

    Когато стане национално достъпно мезе, тогава новината ще е радостна. За момента е просто информативна - и плебсът да преглъща на гладно.

  13. 13 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 475 Неутрално

    До коментар [#1] от "Beyond":

    на мен въобще не ми направи впечатление, защото в семитските езици винаги прилагателното идва след съществителното. но вярно на български звучи като от устата на един сущий мастър йода.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Неутрално

    До коментар [#12] от "Читател":

    говеждата е за балъци. телешката(истинската) , нарязана на прозрачни резени, се топи в устата. Сега правят и от свинско но не е работа.
    Пастърма само домашна, за да е без Е-та и да е перфектно суха и узряла.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 911 Неутрално

    Ако отида в Германия и започна да произвеждам "Говежда пастърма" кой ще ми попречи? Защитено е само името "Пастърма говежда". :)

    СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
  16. 16 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Кога ще прочетем и статии за регистрирано от България "ноу-хау" или нови технически патенти в Европейския патентен офис?
    Само луканки, пастърми, суджуци пр. се пръкват от интелектуалните услия на това народонаселение...

  17. 17 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 668 Неутрално

    До коментар [#8] от "tucker case":

    Четох рецепта за прабългарска пастърма. Отделят подходящото месо от животното-теле, коза или кон- начукват го и го слагат под седлото на коня. Яхват и заминават на лов или бой. Мезето се осолява от потта на коня, времето за приготвяне те си го знаят, щото рецептата е стара, предадена от дедите.

  18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2587 Неутрално

    До коментар [#17] от "man_un":

    http://www.art.satto.org/napravi-si-domashna-pastarma/
    това не е най-добрата рецепта но става.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  19. 19 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Вярвам Ви, колега, ама и телешка не съм опитвал. Или поне нямам спомен - ако се е случвало, то е било наистина инцидентно. А се води традиционна храна! Ти да видиш!

  20. 20 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз не знам какво се напъват да регистрират булгарите. Създърма, пастърма, суджук и пр. са с турски или друг близкоизточен езиков произход. А от това следва, че са взаимствани от близкоизтоичната и турската кухни.

  21. 21 Профил на 65
    65
    Рейтинг: 8 Неутрално

    На цена ~40 лева килото е по-скоро традиционен деликатес.

  22. 22 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4481 Неутрално

    До коментар [#20] от "agile":

    Съгласен! Питат ме колеги каква е вашата кухня и аз отговор нямам! Кюфте - турско. Таратор, сърми, кебапче, шкембе чорба, мусака ...Какво да кажа? Преминавам в нападение - вашият бургер е джънк!

  23. 23 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5238 Неутрално

    "Кюфтетата са познати по целия свят в различни варианти и названия. Българската дума кюфте идва от арабската дума kufta, от там и турската köfte и гръцката κεφτές"
    Това не е арабска или турска храна, има го по целия свят. Просто ние ползваме турската дума.

  24. 24 Профил на htu01524831
    htu01524831
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз не знам какво се напъват да регистрират булгарите. Създърма, пастърма, суджук и пр. са с турски или друг близкоизточен езиков произход. А от това следва, че са взаимствани от близкоизтоичната и турската кухни.
    —цитат от коментар 20 на agile


    Това са тежки манипулации, породени от неразбиране. Жалко че са толкова силно разпространени. Когато тия думи са навлезли в българския език, турският не е бил и планиран още в главата на Ататюрк, нито турска държава, турски народ и пр. Та как може да има турска кухня по това време? Има османска кухня, чиито наследници са всички кухни на народите, живели в Османската империя. Турската кухня е наследник на османската, но същото се отнася и за българската, арменската, гръцката и пр. Т.е. българската кухня е част от османската кухня, а османската е част от ориенталската и това са общи ястия, макар и с регионални вариации. Не е важно коя дума идва от арабски, коя от персийски, коя от тюркски, коя от славянски езици - всички тия езици са били говорени в Османската империя. Да не мислиш че ястията наричани с думи от тюркски произход са изконно турски? Същите ги има и при тюркските народи от централна Азия. Т.е. имало е силно кулинарно влияние между Азия, Европа и Африка, не може да се каже кое къде е измислено, без значение е и произходът на самата дума -тя се мени.
    Например ние наричаме кафето на джезве "турско", но турците са го взели от арабите. Те пък от етиопците, но се нарича и "арабско" иначе. Само по думата не може да се открие произходът. Важното е кое къде е станало традиционно, а не къде е измислено. Ако ядеш нещо от 10 000 годни, пък се окаже по археологически и ДНК-проби че си го привнесъл от вън, какво, нема вече да е твое традиционно ястие ли?





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #