"Икономедиа" организира конференция за храните със защитени наименования

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

"Икономедиа" организира конференция за храните със защитени наименования

"Икономедиа" организира конференция за храните със защитени наименования
Какви са европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования? Как географските означения могат да дадат нови възможности за дребните земеделски производители и за насърчаването на селските райони и туризма? Докъде стигна България в регистрацията на защитени наименования в европейския регистър? Това са само част от въпросите, които предстои да бъдат обсъдени на конференцията "Храни с географски означения- възможности за местно развитие и достъп до нови пазари", която ще се проведе на 23 февруари в рамките на Международната селскостопанска изложба "АГРА".
Събитието, чиито организатор е "Икономедиа" в партньорство с фондация "Земята-източник на доходи" и Slow Food- България, ще бъде между 9.30 и 13.30 часа в зала "Пресклуб" на Международен панаир- Пловдив.
Конференцията се провежда в рамките на проект "AHEAD for CAP" за популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, съфинансиран от Европейската комисия и участието в нея е безплатно.
Програма
09.00 ч. - 09.30 ч. Регистрация
09.30 ч.- 09.45 ч.Откриване
09.45 ч. – 11.30 ч. Панел 1: България в базата данни за храни с географски означения и традиционно специфичен характер
● Момчил Неков, депутат в Европейския парламент - Кампанията "Да защитим българския вкус" и европейски механизми за подпомагане на храни със защитени наименования
● Елка Божилова, Иванка Статкова - дирекция "Политики по агрохранителната верига" в Министерството на земеделието, храните и горите – Същност на процедурата за кандидатстване за ЗНП/ЗГУ (защитено наименования за произход/защитено географско указание) и предизвикателства пред производителите
● Илиян Костов, експерт по безопасност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига – изисквания за безопасност на храните
● Личният опит в използването на географските означения - производители на Горнооряховски суджук, Българско розово масло, Странджански манов мед и месо от Източнобалканска свиня
11.30 ч.– 11.45 ч. Кафе пауза
11.45 ч.- 12.45 ч.Панел 2: Българските храни с географски означения – ползи, предизвикателства и възможности за малкия бизнес и развитието на селските райони и туризма
● Десислава Димитрова, Slow food в България – Географските означения ката инструмент за съхраняване на бита, традиционното знание и природните дадености в селските райони
● Иван Пенов, фондация "Земята- източник на доходи" - Дребните земеделски производители и защитените географски означения на земеделски продукти
● Георги Гърневски – "МЕТРО" – Предлагането на храни от малки производители в големите търговски вериги - предизвикателства и възможности.
● Димитър Николов, ресторант "Багри ", София – Да предлагаш фермерски храни