
"Икономедиа" организира конференция за храните със защитени наименования

Какви са европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования? Как географските означения могат да дадат нови възможности за дребните земеделски производители и за насърчаването на селските райони и туризма? Докъде стигна България в регистрацията на защитени наименования в европейския регистър? Това са само част от въпросите, които предстои да бъдат обсъдени на конференцията "Храни с географски означения- възможности за местно развитие и достъп до нови пазари", която ще се проведе на 23 февруари в рамките на Международната селскостопанска изложба "АГРА".
Събитието, чиито организатор е "Икономедиа" в партньорство с фондация "Земята-източник на доходи" и Slow Food- България, ще бъде между 9.30 и 13.30 часа в зала "Пресклуб" на Международен панаир- Пловдив.
Конференцията се провежда в рамките на проект "AHEAD for CAP" за популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, съфинансиран от Европейската комисия и участието в нея е безплатно.
Програма
09.00 ч. - 09.30 ч. Регистрация
09.30 ч.- 09.45 ч.Откриване
09.45 ч. – 11.30 ч. Панел 1: България в базата данни за храни с географски означения и традиционно специфичен характер
● Момчил Неков, депутат в Европейския парламент - Кампанията "Да защитим българския вкус" и европейски механизми за подпомагане на храни със защитени наименования
● Елка Божилова, Иванка Статкова - дирекция "Политики по агрохранителната верига" в Министерството на земеделието, храните и горите – Същност на процедурата за кандидатстване за ЗНП/ЗГУ (защитено наименования за произход/защитено географско указание) и предизвикателства пред производителите
● Илиян Костов, експерт по безопасност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига – изисквания за безопасност на храните
● Личният опит в използването на географските означения - производители на Горнооряховски суджук, Българско розово масло, Странджански манов мед и месо от Източнобалканска свиня
11.30 ч.– 11.45 ч. Кафе пауза
11.45 ч.- 12.45 ч.Панел 2: Българските храни с географски означения – ползи, предизвикателства и възможности за малкия бизнес и развитието на селските райони и туризма
● Десислава Димитрова, Slow food в България – Географските означения ката инструмент за съхраняване на бита, традиционното знание и природните дадености в селските райони
● Иван Пенов, фондация "Земята- източник на доходи" - Дребните земеделски производители и защитените географски означения на земеделски продукти
● Георги Гърневски – "МЕТРО" – Предлагането на храни от малки производители в големите търговски вериги - предизвикателства и възможности.
● Димитър Николов, ресторант "Багри ", София – Да предлагаш фермерски храни