Структурни мерки и готовност за действие: препоръките за продоволствената сигурност на ЕС при кризи

Насърчаване на сътрудничеството и обмена на информация. Разработване на стратегии за готовност при кризи. Подобряване на устойчивостта на веригата на доставки, особено при първичното земеделско производство. Елиминиране на всякакви неоправдани ограничения и бариери. Така изглеждат част от препоръките на експертната група по линия на Европейския механизъм за готовност и реагиране при кризи с продоволствената сигурност, които бяха публикувани през седмицата след последното й заседание от 17 юли.
Въпросните предложения са част от обща рамка от мерки и превантивни действия, които трябва да бъдат предприети, като целта е националните органи и заинтересованите страни да ги ползват за собственото си стратегическо планиране и готовност за реакция при кризи.
В основата на препоръките са идентифицирани слабости във веригата на доставки на храни в ЕС на база различен произход- екологични и биофизически рискове, икономически предизвикателства, рискове, произтичащи от геополитически и институционални промени и др. А двата общи принципа са, че рисковете имат взаимосвързан характер, заради което и трябва да се насърчава сътрудничеството на всички нива между ЕК, държавите членки и участниците, както и разработването на стратегии за готовност и управление при кризисни ситуации.
Направленията, в които трябва да се предприемат структурни мерки според експертна комисия, са няколко. На първо място това е укрепване на устойчивостта на веригата на доставки, особено на ниво първично земеделско производство. Препоръките включват още насърчаване на кръговата икономика в сектора и диферсифициране на източниците на доставки. Други важни елементи на структурно ниво са повишение на устойчивостта на транспорта и инфраструктурата, поддръжката на добре функциониращ вътрешен пазар, инвестиции в иновации и дигитализация. Експертната група препоръчва още подобряване на регулаторните рамки за реакции при кризи, както и подобряване на механизмите за финансова подкрепа.
На ниво готовност за кризи експертната група препоръчва да се създаде стабилна основа и планове за действие при извънредни ситуации на всички нива, да се анализират рисковете и да се провеждат стрес тестове, както и да се продължи с наблюдението и подобряването на системите за ранно предупреждение. Подобряване на протоколите за комуникация и изграждане на капацитет за реакция при кризисни ситуация чрез обучения и консултантски услуги, включват друга част от препоръките.
В края на 2021 г. ЕК прие план за действия при извънредни ситуации в областта на продоволствената сигурност. Той очерта областите, които трябва да се подобрят, идентифицирани по време на коронакризата, както и принципите, които трябва да се спазват при извънредни ситуации. Именно в рамките на този план бе очертано и създаването на европейски механизъм за готовност и реакция при кризи с продоволствената сигурност.
Експертната група към него, която заседава два пъти годишно и при извънредни ситуации, включва представители на националните правителства на всички държави-членки, както и на 14 други държави, чиито вериги за доставки на храни са силно свързани с ЕС, включително от Западните Балкани. В нея влизат още представители на заинтересованите страни, участващи на всички етапи от веригата на доставки на храни, включително производители, търговци и др.