Проектонаредба предвижда "български произход" за млечни продукти в училищното хранене

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

Проектонаредба предвижда "български произход" за млечни продукти в училищното хранене

Проектонаредба предвижда "български произход" за млечни продукти в училищното хранене
Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, градини, училища и детски лагери, ще трябва да бъдат със защитените наименования за произход в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт. Това предвиждат изготвени от земеделското министерство промени в наредба, която е обявена за обществено обсъждане.
По същество предложението въвежда задължение в детското хранене да се предлагат сирене и кисело мляко, произведени от суровини с български произход. А на бизнес ниво, поне при настоящата ситуация, това би означавало силно намаление на възможните доставчици на тези два продукта в системата на образованието.
Какво включват новите предложения
От години в България действа наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на деца в системата на образованието и при организирани събития. Тя въвежда изисквания към продуктите, които се предлагат на деца в ясли, детски градини, училища, социални домове, занимални, всякакви търговски обекти на територията на училищата, както и при организирани мероприятия като детски лагери и др. Сега в проектонаредба на земеделското министерство, публикувана за обществено обсъждане до 9 септември, се предвижда ключова промяна в правилата, касаещи млечните продукти.
В момента има изискване киселото мляко, предлагано на деца в системата на образованието, да отговаря на държавния стандарт БДС 12:2010, а сиренето- на стандарт БДС 15:2010. А според предложенията на агроминистерството оттук нататък те ще трябва да са покрили защитените наименования за произход в ЕС "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене". Двете защитени наименования бяха вписани в европейския регистър преди година.
По същество голямата разлика между двете схеми за качество е в произхода на суровините. Киселото мляко и сиренето със защитени наименования за произход трябва да бъдат произведени от 100% българско сурово мляко, а млекодайните животни да се изхранват с поне 80% български фуражи средногодишно. При продуктите по БДС също трябва да се спазват традиционни рецепти за производство, но е възможно и влагането на вносни суровини.
"При защитените наименования за произход всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин, от една страна, ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители. От друга страна, предлаганите млечни продукти ще са с гарантиран произход и качество в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения", е посочено в мотивите на агроминистерството към предлаганите промени.
По-малко фирми производители
Моментните данни показват, че ако новите текстове бъдат приети, ще се свие сериозно броят на производителите, които ще могат да предлагат кисело мляко и сирене за деца в системата на образованието. По данни на земеделското министерство фирмите, които са покрили БДС за киселото мляко, са 54. Вписаните в официалния регистър производители на кисело мляко със защитено наименование са 11. Според данните на земеделското министерство, посочени в мотивите на проектонаредбата, обаче "предприелите действия" компании за такова производство са общо 20, тоест още 9 са в процедура по покриване на изискванията.
Ситуацията към момента е сходна и при сиренето. Стандартът БДС при бялото саламурено сирене е покрит от 46 производителя, докато официално вписаните производители на бяло саламурено сирене със защитено наименование за произход са само 9. Други 10 компании са в процедура за вписване, става ясно на база посочените числа в мотивите към проектонаредбата.