Кой е Андре Токев

Кой е Андре Токев

Кой е Андре Токев
"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.
Започваме с Андре Токев. Той почти не се нуждае от представяне, но кратката му визитка е собственик на ресторант ANDRé, президент на "Бокюз д’Ор България", почетен президент на Българската асоциация на готвачитее, член на журито на MasterChef - България.
"Кухнята е история и историята е кухня"
Детството си българско-германският майстор-готвач Андре Токев прекарва в кухните на своите баби с домашно приготвена традиционна храна от България и от Германия.
Започва професионалния си живот като готвач в семейния ресторант в Германия. Израснал в различни страни като Алжир, Германия и България, вдъхновението си черпи най-вече от съчетаването на храната на различните култури. Най-голямата му мотивация е да събира хората и да им подарява преживявания, които сближават различни култури и в които всяко ястие разказва история.
В кухнята на своя ресторант ANDRé той свързва културата и храната за уникални моменти на кулинарна наслада. Шеф Токев е иноватор и основоположник на гурме културата в България. Понастоящем предава трупания с години в България, Германия, Франция и Австрия професионален опит на млади български готвачи. Той e основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и на Националния кулинарен отбор на България.
Организира конкурси за готвачи и млади таланти, като в годините променя образа на професията тук и мотивира българските готвачи да се състезават на световни кулинарни форуми и фестивали. Андре Токев споделя, че "удоволствието води до перфекционизъм в нашата работа и трябва да създадем атрактивен кулинарен свят за следващите поколения".
Първата рецепта от Андре Токев за "Течна шопска салата със сладолед от диня, панакота от саламурено сирене, хрупкава шунка и бадеми" - вижте тук.