Кой е Александър Тодоров

На живо
Заседанието на Народното събрание

Кой е Александър Тодоров

Кой е Александър Тодоров
Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.
"Прави го със страст или изобщо не го прави"
Александър Тодоров е Sous Chef в "Sushisamba", Амстердам. Роден и израснал в Русе, Алекс започва кулинарното си обучение на 13-годишна възраст в Професионалната гимназия по туризъм "Иван Петрович Павлов". Там среща първия си ментор в професията, който поставя основите на кулинарното му образование и практика. Първата си работа в професионална кухня започва на 16-годишна възраст в ресторант "Кадифе", а по-късно се мести и в най-добрия ресторант в града – "Левента". Там среща втория си ментор, който забелязва потенциала му и започва да развива техническите умения и теоретичните му познания.
Няколко години по-късно, на 21 години, Алекс завършва бакалавърска степен по хранителни технологии и ресторантьорство в University of West London като в същото време работи като готвач на секция (chef de partie) в един от най-успешните ресторанти в Лондон SUSHISAMBA.
През 2016 работи във Fera в Лондон – ресторант с "Мишлен" звезда, който в същата година спечелва "Ресторант на годината Лондон".
През 2017 година Алекс печели Кулинарната купа на България в категория "Готвач на България" след предишните две години, в които си тръгва от Пловдив със сребърните медали в същата категория. Обича професията си заради динамиката ѝ и свободата да изразява себе си.
Кулинарно вдъхновение черпи от природата и от провокативното изкуство, около които се движи и стилът му на готвене. Любима негова подправка е копърът, за който казва, че много точно съвпада с неговия идеал за вкус.
Мечтае един ден, разбира се, и с негова помощ България да се превърне в кулинарна дестинация от световна величина и новата българска кухня да бъде сред водещите теми в кулинарния свят.
Първата рецепта от Александър Тодоров за "Студена супа от краставици, лангустини и юзу" - вижте тук.