Студена супа от краставици, лангустини и юзу

Студена супа от краставици, лангустини и юзу

Студена супа от краставици, лангустини и юзу
"Студена супа от краставици, лангустини и юзу" е пълното име на тази авторска рецепта на Александър Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Александър Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.
Нарежете необелени краставиците на кубчета с размери 2-3 см. Почистете авокадото от кората и халапеньото от семките и дръжките. Поставете изчистените и нарязани продукти в блендер. Към тях прибавете сока от юзу, сиропа от бреза и солта. Накрая добавете леда, за да предпазите зелените съставки от обезцветяване при смилането им. Блендирайте на най-високата степен до гладка течност. След това прецедете сместа през много фина цедка и дръжте в хладилник, докато приготвяте останалите елементи на супата.
За да приготвите маринованата краставица, я обелете и нарежете на правоъгълници с дебелина 1,5 см и ширина 2 см. Обгорете добре от всички страни с горелка и вакуумирайте с останалите продукти за няколко часа, за да се маринова. Маслото за лангустините загрейте съвсем леко, докато се разтопи. Прибавете семките от ваниловата шушулка и оставете да изстине.
След това внимателно подредете лангустините във вакуум торбичка и прибавете маслото, солта и кората от юзу към тях. Вакуумирайте и гответе в sous-vide вана на 54 ̊C за 15 минути. За пяната от краставица смесете всички съставки и разбийте с ръчен блендер, докато соевият лецитин се разтвори в сместа и започне да действа.
За да поднесете, налейте 150 мл от супата в предварително охладена чиния. Подредете вече обелените лангустини по борда. Между тях добавете маринованата краставица, запечено кашу и малки парченца краставица. Добавете и 2-3 щипки от лангустините, за да придадете височина на композицията. Накрая поставете малко от пяната в центъра на чиния и декорирайте със сезонни микрорастения.
Необходими продукти за 2 порции
За база на супата
600 г краставици
100 г авокадо
20 г чушка Халапеньо
50 мл сок от юзу
30 мл брезов сироп
5 г сол
кубчета лед
парченца краставица, запечено кашу и сезонни микрорастения за украса
За горена и маринована краставица
300 г краставици
20 мл шери оцет
30 мл брезов сироп
5 г сол
За лангустини във ванилово масло
50 г масло
1 ванилова шушулка
4 лангустини
5 г кора от юзу
5 г сол
За пяна от краставица
300 мл сок от краставици
100 г соев лецитин
100 мл вода
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).