За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
SS
Рейтинг: 1429 ВеселоАбе аз калкан не виждам !
Тоя веган е наблегнал на тиквичките и зелето ...
Taiga
Рейтинг: 990 ВеселоДо коментар [#1] от "SS":
"АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"Има калкан бе, в заглавието на рецептата е!
Taiga
Рейтинг: 990 ВеселоДо коментар [#1] от "SS":
"АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"Но май изглежда са го пъхнали под краставицата.
Stan Todorov
Рейтинг: 233 НеутралноАми аз нямам японско ренде мандолина, може ли с камбоджанско ренде мангомина ? А конвектомата ми се развали, може ли да опаря тиквичките на комина на съседката?
Бамбуковите съдове ги поръчах по интернет ама щяло да отнеме месец да отсекат бамбука, направят съдовете и ги пратят по пощата от Източен Тимор. Но имаме купички от гвинейска липа, с тях ше стане ли? а требва тиквичките за украса да са нарезани на бюруаз? Имам едни киргизстански форми които режат всичко на 5Д осмоъгълници с еврейски звезди и паралелепипеди по средата, може ли с тях или ще се развали рецептата?
Head of Medusa
Рейтинг: 535 НеутралноТози е престъпник!
Калкан с..тиквички?!?
Абе, откачени ли сте, бе?!!
Я, иди и го предложи това на рибарите.
Ще ти направят главата мека с някое гребло!
Бахти изгъзиците вече!
wwwtoчkacom
Рейтинг: 206 НеутралноВече не чета рецептите, само коментарите. Те са доста по-ценни от напъните на някои пишман готвачи.
deymus
Рейтинг: 259 ВеселоГледам снимката и калкан не виждам, освен ако не се е закопал някъде.
mbt34598035
Рейтинг: 8 ВеселоЩе започна от рано сутринта първо весело:
Вчера сготвих предложената от "Дневник" "Студена супа от краставици, лангустини и юзу" по рецептата на един световно-известен готвач от български произход /как му беше името/. Всички продукти ги намерих без проблем в нашия квартален Мини-маркет. Спазих рецептата на су-шефа стъпка по стъпка, грам по грам. И, о, стана чудо ……! Такава ежедневна рецепта с такива най-прости продукти, а ние, средностатистическите българи да не сме знаели за нея досега …. чудо на чудесата ….. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
Днес, естествено, ще приготвя за предястие предложението на същия су-шеф чрез "Дневник" "Калкан с тиквички и зеле". Първо ще отида на нашия пазар. Там имаме рибен магазин с няколко вида калкан и миди. За тиквичките, спанака и зелето изобщо не виждам проблем, може би ще ми се "опънат" само цветовете от тиквички, че симпатичната баба от ъгъла на пазара ми каза, че нещо нямала реколта от тях. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
За утре имам молба към световно-известния су-шеф да сподели с нас, читателите на "Дневник", някоя така популярна и не-сложна рецепта за основно ястие с нещо по-неекзотично - като например с месо от кенгуру - валаби /гледах приготвянето на подобна рецепта по едно от кулинарните състезания, пък го има и в кварталната месарница/, та си помислих, че можем ние, средностатистическите българи също да приготвим нещо по вещото напътствие на су-шефа. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
И накрая - сериозно:
Вероятно няма нищо лошо в това, кулинарният редактор на "Дневник" да ни прави съпричастни с идеите и рецептите на различни готвачи. Но нека има някаква мярка в това. Надявам се, разбирате мнението ми.
Nelumbo
Рейтинг: 742 ВеселоКрай!!! Комплексирах се!!!!
Вече никакви супи, мусаки, кюфтета, боб, абе въобще манджи от баба.
Напускам работа и започвам да готвя само по тези рецепти.........
lil_alex
Рейтинг: 177 НеутралноАз лично съм силно развълнувана какъв е въглеродният отпечатък на това ястие и дали Гюнтер Тунгстен го одобрява. Или как се казваше там онова недопеченото...
penetrating
Рейтинг: 5853 НеутралноНяма да ми хареса така калканът.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertPetleshev
Рейтинг: 3119 НеутралноВ очакване съм на следващата рецепта. Може би, калкан с кисело зеле...? :)))
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...stanimirkou
Рейтинг: 46 ВеселоСлед прочита на рецептата и коментарите, денят ми доби един такъв засмян и весел вид!
Ще върнем България в Европа
Рейтинг: 2724 НеутралноНай-важното е калканчето да е прясно уловено и да е 3-4 кила. Нарязва се на едри кубчета - хапки, овалват се в брашно, тиганът се пълни обилно с олио, пържи се до златисто.
EU Fighter
Рейтинг: 101 НеутралноХайде диви балканци. Поискайте си мазните кебапи и шкембе чорби, уригнете се шумно и изкрещете булгааааааааррррр....
United in diversityStan Todorov
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#7] от "deymus":
Това ми напомня на един ресторант в който се храних в Гамбия, Западна Африка. Пише в менюто ориз с месо, гъби, домати, чушки и други зеленчуци. Като го сервираха, гледам един оцветен ориз без нищо в него. Рових с вилицата но не намерих месо, гъби или зеленчуци. Оплаках се на сервитьора. Питам къде е месото? Вика то е там ама е на прах. Къде са гъбите? Ами и те са на прах. А останалите зеленчуци - и те на прах. Накрая се извиниха и казаха че готвача бил нов. Та сигурно така е и с калкана.
lil_alex
Рейтинг: 177 НеутралноДо коментар [#15] от "LiberalToTheBones":
Не бе, ма поне нормално милениалско меню от авокадо тост и перверзен бургер с 50 съставки и черна питка...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноМажа си филия с пастет и слайсове доматки, от градината, и се чудя дали може да заменя калкана с кефал, а морските миди с речни?
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.bramasole
Рейтинг: 2456 ВеселоДо коментар [#8] от "mbt34598035":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р"Вероятно няма нищо лошо в това, кулинарният редактор на "Дневник" да ни прави съпричастни с идеите и рецептите на различни готвачи. Но нека има някаква мярка в това. Надявам се, разбирате мнението ми."
Разбирам и споделям и мнението, и иронията Ви. Но, според мене, иде реч не за кулинарна рубрика, а за платена реклама на "Метро". Дали някой, преглеждал рецептите, ще си купи книгата, е повече от ясно. Но пък шеф Манчев ще има какво да подарява години напред. :)
До коментар [#14] от "Ще върнем България в Европа":
Мисля, че има още едно важно нещо, което трябва да се направи, преди да се заеме човек с описаното от Вас свещенодействие с парчетата калкан - час - два преди това да сложи в хладилника бутилка качествено бяло вино. Благодаря. :)
Е, който иска, може и бира...
Суджук Герберите
Рейтинг: 676 НеутралноПоредната подигравка с една от най-вкусните риби на света!
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!Котаран Котков Котаков
Рейтинг: 8 НеутралноЧестна пионерска, обещавам никога да не нагтовя такава манджа!
Тролингер 42-ра категорияХрабър
Рейтинг: 1416 НеутралноИ много трудна за намиране! "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
lil_alex
Рейтинг: 177 НеутралноДруго нещо виждам, пише продукти за една порция, а са описани продукти за осем. Дали е печатна грешка, или част от рецептата е да развалиш нещата 7 пъти и само едно да става за сервиране и ядене?
И изобщо има ли ресторантска кухня, която да може да изпълни тая рецепта при поръчка, ако не си я заявил има-няма 6 седмици предварително? Това са не знам колко операции и не знам колко цапане, в коя кухня е възможно това? У дома също ще е епична битка - то sous vide, то бамбукови кошници, тигани, блендери, това са две миялни съдове.
princess_x
Рейтинг: 954 НеутралноДо коментар [#24] от "lil_alex":
Ами, какво има за чудене. Та нали по тази причина резервациите за El Bulli на времето ставаха за 6 месеца напред. По разбираеми причини същият ресторант не просъществува дълго. Само нашите "съвременни български готвачи" не проумяват, че това не е истинска кухня, а модни перверзни експерименти. Те са били още деца, когато "великият" ресторант беше затворен, но не разбирам защо са се увлекли по изживели времето си съмнителни идеи, вместо да създадат нещо истинско в кухнята.
Head of Medusa
Рейтинг: 535 ВеселоЧакам рецептата за писия.
Ако момчето знае какво е...
lil_alex
Рейтинг: 177 НеутралноДо коментар [#25] от "princess_x":
Хм, интересно е как съставки като ксантанова гума и емулгатори ги има хем в уайт траш храните, хем и във висшата кухня.
Ама човек какво ли не прави, за да се разграничи от the deplorables, муащи кебапчета. Това е като The Hunt, ма кулинарно...
мики маус
Рейтинг: 2551 Неутрално"нарежете добре измитите тиквички на много тънки слайсове..."
Или както е казал Алеко преди повече от 120 години "Европейци сме си, но не дотам"...
Пусти новоговор!
А да навреш калкана между пюрето и краставиците е простотия! Да го беше изпържил до хрупкаво, че да не го разваля! Другото в чинията е наред.
тулса
Рейтинг: 2135 НеутралноМного естетично изглежда ястието. Помня, че подобен подход в оформянето на сервираното ядене видяхме за пръв път преди години в ресторанта на един португалки хотел на брега на океана. Да ти е жал да го изядеш.
"The glory of God is intelligence"Ние пък получихме за подарък преди месец един...интелигентен тиган. Мери температурата, дава указания кое какво..като Алекса и много вкусно почна да готви жена ми. Не минали и 35 години и стана майстор кулинар и тя.
мики маус
Рейтинг: 2551 НеутралноНедей, моля те, че току виж някое новоизлюпено шеф-че блесне така на първа страница!
chepokalipsis
Рейтинг: 233 НеутралноТова на снимката, порцията за анорексици ли е?
citoyen
Рейтинг: 733 НеутралноВидя ми се интересна комбинацията на риба със зеле. Чувал съм, че по някои места на българското черноморие съществува рецепта на кефал със зеле. Нека форумците от този край се признесат. Любопитен съм!
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоГледам изригналото народно вълнение за скритата картинка с тънкия слой калкан под бланшираните и побледнели тиквички и ми идва на ум един полски анекдот от миналото.
Екскурзовод развежда съветски генерал в Музея на съвременно изкуство. Генералът се спира пред всяка картина и пита какво е нарисувано, след което критикува. Накрая спират пред една абстрактна творба. Генералът:
- Что ето такое?
- Картечно гнездо - отговаря небрежно екскурзоводът комуто е омръзнало от глупостите.
Генералът се върти, гледа под различни ъгли, заляга, и след много гимнастика произнася:
- Молодци, хорошо замаскировали!
Head of Medusa
Рейтинг: 535 ВеселоАми,
Кратко и ясно.
Ще те бият от Дуранкулак, Тюленово... до Емине
тулса
Рейтинг: 2135 ВеселоДо коментар [#31] от "chepokalipsis":Това на снимката, порцията за анорексици ли е?
"The glory of God is intelligence">>>Красотата не винаги изглежда..като модел на Рубенс.:) Сигурно и Путин се е хранил с подобни порции, та не е успял да порасне горкия.
Head of Medusa
Рейтинг: 535 Неутрално☺☺☺☺
citoyen
Рейтинг: 733 НеутралноДо коментар [#34] от "Head of Medusa":
До тук не звучи хич утешително!
princess_x
Рейтинг: 954 НеутралноТова обръщение към съвременните "български" готвачи го пускам и под тази абсурдна рецепта с допълнението, че освен да изучат българската традиционна кухня, трябва да наблегнат и на българския език - виждам, че и Александър Тодоров говори на "слайсове".
Ей, вие шефове от Съвременна "българска" кухня, научихте ли се да готвите както трябва българските манджи, приготвени от местни продукти, та сте се втурнали (с голямо закъснение) да се пробвате в молекулярните извращения на кулинарията, на които отдавна мина модата?
Можете ли да ни обясните смисъла и необходимостта от тези наукоподобни, но вредни за здравето манипулации върху храната, водещи до резултати със съмнителни вкусови качества?
Всяко безкритично залитане по моди и течения е смешно и жалко.
Далеч по-ценно и достойно за уважение е да се създадат рецепти, основани на най-добрата българска традиция, използващи местни продукти, вместо чуждоземни такива, които не само не са пресни, но са и в разрез с екологичния начин на живот.
тулса
Рейтинг: 2135 ВеселоДо коментар [#36] от "Head of Medusa":
"The glory of God is intelligence"https://bit.ly/2Z6D1px
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#32] от "citoyen":
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Сега ще ти дам чудна рецепта с риба и зеле.
Намираш скумрия или лаврак, пресни по възможност.
Първо нарязваш тиквичките на ленти по 1 см дебели, топиш в олио и гриловаш на силна скара, трябва да има жар. Осоляват се накрая, като рецептата е ясна - сол, оцет, чесън, копър, магданоз. Следва рибата, защото вмирисва скарата и първо се пече зеленчука.
Чистиш рибата и мяташ на средно силна скара на дървени въглища. Пече се до лека коричка от двете страни, може цяла, аз я пека разполовена през гръбнака, става по-опушена и по-бързо. Като я свалиш от скарата се осолва и се ръси леко черен пипер и млян кимион.
За гарнитура-салата от пресно зеле с копър и лимонов сок, сол, олио.
Сервира се върху канапе от картофено пюре, овкусено със сол и зехтин и малко лимон.
Може да панираш 3-4 мъжки цвята от тиква, за да не съсипваш тиквичките. Берат се, измиват се и им се прави панировка с галета и яйца. Пържат се в силно сгорещена мазнина.
Бяло вино, пелин, или бира. Селски хляб с дебела коричка. Наздраве!
Head of Medusa
Рейтинг: 535 ВеселоТо това е възпитания вариант спрямо готвача☺.
На някои места може да ме зав..рат и зелето в ...☺
Или тиквичките - на пяна..
По негов избор...
Ама без бой няма да мине..
Head of Medusa
Рейтинг: 535 ВеселоГлавмаргарин ☺☺☺.
Това на плакат, в оригинал е около 500 $.
Честно!!! Тия са идиоти!!!
Таралеж
Рейтинг: 2859 НеутралноХич не е сложна рецептата! Даже няма нужда да се пържи на Луната! Нито да се накисва 1000 метра под водата!
bramasole
Рейтинг: 2456 ВеселоДо коментар [#29] от "тулса":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р"много вкусно почна да готви жена ми. Не минали и 35 години и стана майстор кулинар и тя."
Убедена съм, че ако дамата прочете някои Ваши споделени мисли, дълго време сам ще се грижите за прехраната си. Аз намерих нещо общо м/у мене и съпругата Ви - наскоро прочетох във Ваш коментар, че я наричате Ксантипа. А мене от години ме наричат вкъщи с галеното Типи, когато нервирам Господаря. Ако не сте се досетил, е вариант на името на Сократовата съпруга. Мда-а. :)
citoyen
Рейтинг: 733 НеутралноДо коментар [#40] от "Халдип Исйолов":
Звучи ми насърчително поради факта, че много обичам риба. Хареса ми участието на тиквичката или цвета на тиквичка. В цялата рецепта само прясното зеле ми се вижда "привнесено" но ще го приема. Благодаря !
Лео
Рейтинг: 1127 НеутралноКалканът като е прочел рецптата и е избягал...
areta
Рейтинг: 1041 ВеселоДо коментар [#4] от "Stan Todorov":
Ааааа голям хилеж е твоят коментар!!!!!!! :)))))
Вера Су
Рейтинг: 289 НеутралноДневник, тази рубрика е бинго-то на лятото. Със сълзи цвиля на коментарите под всяка "рецепта" :)
Но мисля е редно като във филмите, да се уточни, че при дегустация няма пострадали животни.
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#44] от "Bramasole":
До коментар [#29] от "тулса":
Моля ви и двамата, не подклаждайте у мен съмненията че смъртта на Сократ не е била дело на градските ръководители, а на домашно недоразумения в резултат на дълготрайни критики на неподходящ субект :-)
izt21595181
Рейтинг: 8 НеутралноНекадърник, то така ако ставаше всеки щеше да е готвач.
babyroo
Рейтинг: 493 НеутралноТъжно е как плебсът се гаври с възвишената кухня на този изящен артист на сувито... Позор! Вместо да смесите резултатите от тази и предишната рецепта в блендер, и да си направите висока лечебна клизма...
roobramasole
Рейтинг: 2456 ВеселоДо коментар [#49] от "daskal1":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рЖенската гледна точка - когато ти се налага да се грижиш за прехраната на голямо семейство, когато си отговорна, любяща и загрижена за семейството си жена и майка, е възможно да се повишава тон понякога. :) А Сократ споделя, че щом понася жена си, значи може да понесе всеки друг човек... Гадничко. И за историята горката жена е останала нарицателно име за всичко проклето, дребнаво и лошо. Не е честно, не ли. :)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#52] от "Bramasole":
И когато съпругът е философ който не те чува като му говориш... :-)
тулса
Рейтинг: 2135 НеутралноДо коментар [#53] от "daskal1":И когато съпругът е философ който не те чува като му говориш
"The glory of God is intelligence">>> Вземаш тигана и прас по високото чело, намръщено от поредните възвишени мисли.
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#54] от "тулса":
И ако тиганът още не е изобретен, а готвиш в глинени гърнета...
тулса
Рейтинг: 2135 НеутралноДо коментар [#55] от "daskal1":а готвиш в глинени гърнета
"The glory of God is intelligence">>>> Е, аз говорих в сегашно време, за новия Сократ...
тулса
Рейтинг: 2135 НеутралноДо коментар [#55] от "daskal1":в глинени гърнета
"The glory of God is intelligence">>> като си споменал глинени гърнета( и разни ..артефакти), една радостна за Ети новина.. В Турция археолозите намерили саркофазите на предиците на Ердоан- Ала ад Дин Кей Кубад и жена му Гурджи- Хатун, внучка на царица Тамара:
https://www.gazeta.ru/science/news/2019/08/17/n_13352941.shtml
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#56] от "тулса":
Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#56] от "тулса":
Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#56] от "тулса":
Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоE, това заекване на сайта вече е прекалено...
тулса
Рейтинг: 2135 НеутралноДо коментар [#61] от "daskal1":E, това заекване на сайта вече е прекалено
"The glory of God is intelligence">>> Шегаджия си ни е сайта...само че обича да повтаря анекдотите:)