Кой е Станислав Колев

Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.
Станислав Колев е шеф-готвач и партньор в ресторант "Умами", София. Изправен пред предизвикателството да направи суши ресторант (Happy Sushi), Слави, както го наричат приятелите му, е имал само две опорни точки: увереността си, придобита благодарение на опита, и безумната вяра, че нещата ще вървят в правилната посока, а именно че ще срещнe правилните хора и заедно ще направят нещо ново и интересно.
Сега мога да кажа само, че е бил на прав път и резултатът е налице. Но да се върна в самото начало... Станислав е започнал професионалната си кариера във Варна преди повече от петнадесет години – млад готвач, зареден с енергия и ентусиазъм, погълнат от магията на кулинарията.
Той потъва в почти медитативно състояние, когато създава рецепти и приготвя суши. Бързо и заслужено израства като шеф-готвач, в чиято кухня е удоволствие да влезеш и за когото в японската кухня вече няма тайни. И като резултат се появява и последното му приключение – ресторант "Умами" – един от водещите ресторанти с азиатска кухня в София.
През 2010 Слави печели званието "Най-добър готвач на японска кухня на Балканите". Въпреки успехите, а и благодарение на тях Слави продължава да учи, експериментира и открива нови кулинарни тайни. Със завидното му чувство за хумор и с усмивка той управлява ресторанта с уважение, любов и респект към храната и желанията на клиентите.
Първата рецепта от Станислав Колев за "Тартар от средиземноморски червен тон" - вижте тук.