Тартар от средиземноморски червен тон

"Тартар от средиземноморски червен тон" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Колев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Колев - тук, а за проекта - в края на текста.
Всички съставки за тартара смесете и разбъркайте много добре. Сместа оформете с помощта на кръгъл ринг. Отгоре поставете 1/3 нарязано на тънки ленти авокадо, а върху него
останалите съставки за гарниране. Около тартара залейте с 6 с. л. юзу уасаби сос. За да го приготвите, смесете и разбъркайте добре всички съставки.
Необходими продукти за 1 порция
100 г риба тон (на малки кубчета)
1 ч. л. шалот (на малки кубчета)
12 ч. л. див лук (ситно нарязан)
2 с. л. краставици (обелени и без семки)
1 ч. л. каперси (ситно нарязани)
1 щипка бял пипер
1 щипка тогараши (7 японски
подправки)
1 ч. л. зехтин екстра върджин
За юзу уасаби сос
2 ч. л. уасаби паста
5 с. л. соев сос Kikkoman
1 ч. л. сок от лайм
100 мл олио от гроздови семки
50 мл юзу сок
1 ч. л. семена от горчица
1 щипка смлян черен пипер
1 щипка морска сол
За гарниране
1/3 авокадо
1 ч. л. хайвер от есетра
20 г гома уакаме водорасли
1 щипка сушено юзу
микролиста от цвекло – за украса
чипс от корен на лотос
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).