Кралици на скалата - скариди със сос юзу кошу

Кралици на скалата - скариди със сос юзу кошу

Кралици на скалата - скариди със сос юзу кошу
"Queens on the Rock – Кралици на скалата" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Колев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Колев - тук, а за проекта - в края на текста.
Почистете старателно скаридите и премахнете половината от черупката.
За "бялата скала" разбийте добре белтъка на сняг и го подправете с двата вида сол. Пригответе соса, като смесите всички съставки много добре. Направете пюрето от соеви зърна. Оформете "бялата скала" в тава за печене и сложете скаридите в нея. Печете 7 минути на 180 ̊C. Извадете я от тавата, когато е готова, и я поставете върху чиния за сервиране.
Прибавете пюрето от соеви зърна в основата на скалата със скаридите. Украсете отгоре с обелени зърна едамаме, ядливи цветчета и смлени сушени соеви зърна.
Полейте скаридите със соса юзу кошу.
Необходими продукти за 1 порция
2 бр. кралски скариди 6/8
зърна едамаме, ядливи цветчета и
сушени соеви зърна за ганиране
За бялата скала
1 белтък
7 с. л. сол
5 с. л. морска сол
За юзу кошу сос
30 г кора от юзу
20 г юзу су
10 г юзу кошу
100 мл олио от гроздови семки
50 мл зехтин екстра върджин
4 г кора от лайм (настъргана)
10 мл сок от лайм
6 г сол "Малдон"
За пюре от соеви зърна
150 г едамаме зърна (обелени)
2 с. л. сметана
1 с. л. масло
1 щипка бял пипер
1 щипка морска сол
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).