Кой е Георги Бойковски

На живо
На живо: Протестът на "Боец" пред МВР

Кой е Георги Бойковски

Кой е Георги Бойковски
"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.
"Това е моят съвет за хората: да се научат как да готвят, да опитат нови рецепти, да се учат от грешките си, да бъдат безстрашни и преди всичко да се забавляват..."
Джулия Чайлд
Георги Бойковски е шеф-готвач и собственик на ресторант "Кармаре", София. Дипломирал се е в университета за шеф-готвачи Sant Pol de Mar в Жирона, недалече от Барселона. След това завършил и легендарния EspaiSucre в Барселона – уникална школа за ресторантско сладкарство и първи в света ресторант за десерти, създаден от Жорди Бутрон и Шано Сагер.
След завършването става sous chef на EspaiSucre, а след това е работил върху десертите в барселонския аутлет на братята Рока, ресторант RocaMoo с една звезда "Мишлен".
Радикалният авангардист Давид Муньос го назначава в двузвездния по онова време DiverXo в Мадрид, без да го познава и без интервю, само по препоръка на Жорди Бутрон.
Вдъхновението му идва от всичко, което го заобикаля и канализира енергията му в творчество. Вкусовете, които изследва и преоткрива, променят самия него и възприятията му и така борави с динамична и много органолептична библиотека.
Готвенето олицетворява и отразява същността му, а за кого готви не е от решаващо значение, защото винаги го прави с любов.
Любимата му подправка е черен кардамон. Загадъчността, която идва от опушения вкус, добавя мистика в ястията му и ги прави дълбоки и многолики.
Първата рецепта от Георги Бойковски за "Снежанка с меренг от кисело мляко, катък и крокмач" - вижте тук.