За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
442
Рейтинг: 534 НеутралноТова порция за детска градина ли е ??? или само за дегустация ???
voodoo_child
Рейтинг: 694 НеутралноДо коментар [#1] от "442":
Не бих препоръчала да се сервират на деца тези фалически символи, в които са се превърнали така побитите аспержи 😏.
Иначе, има хляб в идеята за ананаса с козето сирене, може да ползвам комбинацията след мои подобрения, разбира се.
дерибеев
Рейтинг: 1392 НеутралноПравилната геометрична фигура прелюдия към "месо в епруветка"?
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васsin mi
Рейтинг: 753 ВеселоКалев , дай да ги сложим да полегнат тези бели аспержи , че малко неприлично са настръхнали !
zz_s
Рейтинг: 8 ВеселоАнанасът не е цитрус.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !Иначе може и да е вкусно, но по рецепта знае ли човек.
zz_s
Рейтинг: 8 Весело.... но пък ми се бяха скрили в редовете сокът от два лимона. "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
Ивайло Вълчев
Рейтинг: 304 ЛюбопитноДядо ми би нарекъл това месо сурово! Откога в България ядем "medium rare" месо?
wwwtoчkacom
Рейтинг: 206 НеутралноТова е първата рецепта, чийто съставки всички са ми познати.
Nil satis nisi optimum
Рейтинг: 27 ЛюбопитноНеобходими продукти за 4 порции - 1,2 кг телешко контрафиле...
Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!Някой се опитва да ме убеди, че това на снимката е стек от 300 грама? Трудно ми е да повярвам...
И втори въпрос - какво значи "козе сирене"? Има тип "салмурено", тип "меко", тип "зряло", които са много различни като вкус и консистенция...
ART
Рейтинг: 221 НеутралноПървата част на рецептата става. Смо внимавайте да не допуснете 58 или 56 градуса. Трябва да са 57. За целта ще ви е нужна лабораторна фурна с висококачествен термодатчик с хистерезис 0,5 градуса. А още по добре 0,2 градуса. Разните му там фурни Електролукс, Филипс , Горение дето потдържат плюс - минус 5 градуса не са подходящи.
Ще стане хубаво стекче. Иначе градинката от надървени пишльоци наоколо можем да я игнорираме. Че току виж ни обвинят в прикрито педо...фил..тво.
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 518 НеутралноМного хубаво е щръкнала фалически аспержата с двете картофчета... като в песента за Вероника от преди 100 години (ей, кога мина това време).
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)Иначе -- поредната пролетна рецепта през декември.
Суджук Герберите
Рейтинг: 640 НеутралноТелешкото за ядене, в магазина е между 50 и 70 лева килото. Пита се, при така грозно отрязана пържола - колко от това скъпо месо се похабява?
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!За мен подобни аранжировки са неуважение към храната и особено към екологията.
Борис
Рейтинг: 701 ВеселоКелнер, мешана скара с гарнитура, две бири и оркестърът да свири!
🇧🇬🇺🇦Elena Georgieva
Рейтинг: 221 НеутралноМного ме впечатлиха градусите при които се приготвя ястието. И вакумирането, каквото и да значи - може да стане във всяка кухня!
chepokalipsis
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#6] от "zz_s":
И все пак, "цитрус" звучи като "плодов вкус". Съмнява ме, ако се сложи портокал, вместо лимон, да има същия вкус.
Pontif
Рейтинг: 2188 НеутралноЗащото стейк никога не се яде по друг начин. В България никога не е имало традиция да се яде стейк.
За тези които искат да се научат, ето какво е стейк, как се готви, как се яде и какво се пие с него:
https://www.youtube.com/watch?v=Bi-5xU4PUf4
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноНе ме грабна. Харесвам стекове три подправки - сол, чер пипер и малко зехтин след свалянето им от скарата.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertFräulein Ursula
Рейтинг: 979 ЛюбопитноВ тази манджа защо няма водорасли? Така направена ми изглежда прекалено консервативна. Някак не е достатъчно гурме :)
Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn.bul36521362
Рейтинг: 221 НеутралноСамо че има голяма разлика между рецептата (1 час на 57 градуса на фурна) и това на твоето видео където се готви на висока температура на тиган или най-добре на дървени въглища. Този палавник от видеото направи една грешка обаче - наряза пържолата веднага след като я свали от тигана, а правилният начин е да се остави 10-15 минути на дъската за да може соковете да не изтечат като се нареже пържолата...
zz_s
Рейтинг: 8 ВеселоЦитрус произтича от лимон с него се обозначават лимона и лимоноподобните му: портокал , мандарина, грейпфрут...
А иначе вкуса на думи е доста непредсказуем, Наскоро ядох нещо запечено на фурна с едни нарязани лимонени шайби отгоре. Преди да го опитам направо му се нахвърлих защото много обичам лимони и като подправка и директно за консумация, с мед и джинджифил, печени с рибата.... Е такава гадория не бях ял.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 518 НеутралноНе, сериозно -- един качествен антрекот, добре приготвен и транжиран, с дискретно сосче -- магданозът и естрагонът са крачка в правилната посока, с добре изпържени картофки и лека салатка (например маруля, сос от кисело мляко, орехи) -- щастие по всяко време на годината. От какъв зор всичките усложнения?
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)Аспержите са сезонни през пролетта. В декември откъде -- Патагония? Хидропоника? Буркан?
По-интересно е какъв идиот си отглежда Дневник като читател. В политиката -- турболяв, то не беше грете, затоплизъм, джендъризъм, мигрантофилия... В потреблението: турбодесен -- лукс, ферарита, гурмета...
Fräulein Ursula
Рейтинг: 979 НеутралноДо коментар [#21] от "Един вампир броди из Европа":
Ursula, du bist das allerschönste Mädchen. Ursula, du bist bekannt im ganzen Städtchen. Ursula, und doch muss ich dich heut verlassen, Muss fort, muss in die Fremde ziehn."По-интересно е какъв идиот си отглежда Дневник като читател. В политиката -- турболяв, то не беше грете, затоплизъм, джендъризъм, мигрантофилия..."
Защо турболяв? Това са си автентично десни практики :) Комунистите са съвсем друга бира. Като погледнеш Корнелия за какви трети, затоплизми, джендъризми и прочие неща говорим?
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3215 Весело50-70 лв/кг не е ли множко?!?
Преди 3-4 години по мрежите в София се появиха едни вносни телешки меса (антреко и филе/контрафиле) на Блак Ангус, предварително нарязани с "лейзер" и вакуумно'пакетирани с точен грамаж (250 или 300 г', не помня). Цената им беше към 55-60 лв (местните антреко-към 35-40 лв). Та това на снимката ми прилича на филе "Блак Ангус".
До коментар [#12] от "Суджук Герберите":
---------------------------
Вярвай, така би трябвало да изглежда парче контрафиле прецизно изрязана от производителя-виж по нагоре.
До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
Mark
Рейтинг: 126 НеутралноДо коментар [#2] от "voodoo_child":
Това е поредната порция джендъризъм, с която ви заливат и искат да направят гейове от децата ви. Незабавно на протести срещу фалическите символи в чиниите, това е следващата кауза на тези, дето играят хора срещу джендърите и вдигат патардия все едно някой наистина им краде децата.
vesolr
Рейтинг: 907 ВеселоДо коментар [#16] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQВ България едно време продаваха "телешко" от искърски говеда, което естествено, че нямаше как да стане за стейк. Сега се правят някакви експерименти да гледат породисти месодайни говеда, ама не знам колко поколения трябват докато се научат.
valtoro
Рейтинг: 545 НеутралноТолкова е традиционна тази кухня, дядо ми без аспержи не сядаше на масата !!!
mop36557620
Рейтинг: 32 НеутралноНе разваляйте пържолата с тези дивотии бе!
Има чудесни американски стекове в ЛИДЛ, вижте американски рецепти и гответе така.
Ще ядете добра пържола, а Не простотии с цитруси и аспержи ... дрън, дрън!
Мноого гейщина срана и в кухнята ;)
Pontif
Рейтинг: 2188 НеутралноЕ, ти очакваш да ти дадат на този клип как чака 15 минути ли? Разбира се че я оставяш за 10-15 минути. То това се прави за всяко месо, не само за говеждо.
Що се отнася до топлинната обработка, месото вътре трябва да бъде 51-57 градуса за да бъде розово. Сега в доста ресторанти го правят Су-ви защото за около 1 час можеш да направиш доста стейкове и после само за 2 минути да ги изгориш отвън. По този начин всеки може да направи перфектен стейк дори и без да разбира.
Иначе дали го правиш на чугунен тиган, на дървени въглища или в ресторанта на Саламандер няма значение. Трябва само да бъде висока температура и да няма влага, защото ще започне да се вари месото и да става сиво.
Има значение и какъв вид стейк е- от коя част на кравата. В НРБ първо унищожиха касапите като занаят. С години хората не можеха да избират какъв отрязък да си купят. Второто нещо беше, че не се правеше разлика между телешко и говеждо. Всичко се продаваше за телешко но то си беше говеждо. Както някой каза по-нагоре. Нямахме и крави за месо а само за млеко. Затова и като си поръчаш филе миньон ти носеха 3 тънки, сиви медалиона говеждо и винаги ги заливаха със някакъв кафяв сос от неизвестен произход. Има си начин да се прави телешко има си начин за говеждото също. От една крава излизат само 6 филе миньона, затова е скъпо, затова е Ролс Ройса на стейковете. Има си и начин по който касапина транжира животното. Ако искаш филе миньон не можеш да имаш портърхаус, като на клипа. Самият портърхаус кът включва филе миньон от едната страна и Ню Йорк стейк от другата.
Моя личен вкус е - първо филе миньон 6 унции (от малките), следващия ми избор е флат или скърт стейк. Този стейк показан в рецептата е прекалено дизайнерски за моя вкус .... , което не значи че не е вкусен. Ако ще е говеждо (бийф) аз лично предпочитам пред стейка най-много Тексас стил пушено BBQ и то брискет правен 14 до 16 часа. Това пък и сега не е познато в България и в дори в Европа. Сигурен съм че ще се хареса на повечето хора в България. Проблема е че се прави трудно и дълго. Не е лесно да подържаш еднаква киска температура с дърва в продължение на 16 часа ..... НО си заслужава.
https://www.youtube.com/watch?v=vEn-tZa1vAQ&t=317s
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
mop36557620
Рейтинг: 32 НеутралноДо коментар [#25] от "vesolr":
Лъжеш или си неук ;)
У нас от 20 години се отглеждат специални породи телета и коне за стекове, но голямата част от месото е за износ.
Ние сме малък пазар за такива меса, нямаме такива традиции в кухнята.
Но пък внасяме 60% от свинското, което се яде у нас .
Това е предпочитаното месо в България.
Pontif
Рейтинг: 2188 НеутралноПрав си за това. Но някъде гледах как правят стейк от стара млекодайна крава, която 8 месеца преди да я заколят са я оставили да пасе само трева на спокойствие. После стейковете ги отлежават около 20 дни само. Сравняваха я с прайм или чойс стейк, не си спомням точно. Тези които тестваха бяха готвачи и фуд журналисти. Тестваха 3, 4 различни къта (стейка от различни места) в повечето случаи не можеха да познаят кое е старата крава. Има значение и как се подготвя месото и как се готви. Просто в България нямаше култура и навик за такова нещо. И сега няма. Стейковете са много скъпи на всякъде по света. В по-бедна държава трудно ще ги продаваш. Един стейк в САЩ сега е около $40 в ресторант, около $20 в магазина. И това е в държава в киято се яде много говеждо. В Япония Блек Ангъс Американски стил е около $80 в ресторант, Кобе и Уагю са по $150-$190. В Италия Бистека Флорентина също е много скъп. Самите Италианци могат да си го позволят веднъж в годината. Не знам колко е в България, защото когато съм в България никога няма да си поръчам стейк. Ям на корем панирани чушки и други такива трудоемки зеленчукови неща, които в България са направо срамно евтини и много хубави. Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3215 НеутралноПопрекали тук, ама нейсе:)
За другите неща май си прав. За Япония блак'ангус ми се струва евтин, 'ма зависи от грамажа. По нашенско в елитна мръвкарска кръчма местни меса (порода Шеруле, на свободен пасеж) е около 15-20 лв...НА СТО ГРАМА! Носят ти парчето антреко (състарено) или си го избираш от витрината сам, и ти казваш колко дебело да бъде и как да ти го приготвят.
До коментар [#30] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Pontif
Рейтинг: 2188 Неутрално[quote#31:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesНе мисля че съм прекалил, защото ти говоря за специален тип стейк - Бистека Флорентина, който е между 1 и 2 кг и струва около $180 на порция. Това е портърхоус стейк от едни бели крави които живеят около Флоренция. И това е цената във Флоренция. В другите части на Италия е по-скъп.
Аз имам колего от Италия - инженери и знам какви пари правят и как живеят и абсолютно ти гарантирам че едва ли и веднуж в година си поръчват такъв стейк. Вечеря за 4 с питиета и десерт ще ти излезне близо $1000. Ако си мислиш че Италианците масово могат да си го позволят .... не знам от къде си взимаш информацията.
Според твоята информация в БГ 100гр са 20лв - 300=60лв .... това ако си го купиш предполагам. За 4 човека 240лв ? Колко човека познаваш със средни заплати от около 1000лв които харчат 1/4 от месечния си доход за една вечеря за 4 само за месото?
Тук един стейк е $15 в магазина, 4 са $60м аз правя около $200К и пак за в къщи купувам не по-често от 2 пъти в месеца.
Интересно ми е тази порция от статията колко струва в България.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3215 Неутрално1. "По нашенско" имам изнадподвпредвид ИЗРАЕЛ, не България. Където цените на мръвки в по...таквизинки ресторанти са за 100 г, не за порция. Щото ти казваш на келнера/грил'мана колко голяма да бъде порцията (по дебелина) и посочваш точно каакво да ти отрежат (по малка или по голяма на площ), как да го приготвят, и как да ти го донесат. Средна по размери пържола антреко е колкото длан. Дебела 4-5 см-това е около 500-600 гр. Ако ям сам пържолата-поръчвах да я разрежат на 2 (пол'вин длан) алангле, изяждах я, правех пауза за цигара, и 1/2 час след това ми носеха втората полвина.
2. Портер'хаус стейк в нормален ресторант почти навсякъде където съм поръчвал по Европа е около 500-600 гр, освен ако не го поръчам по тънко нарязан (3 см вместо 4-5). В САЩ не съм бил, но май и там е така.
3. До преди години хойках често по Италия (8-10 пъти годишно, понякога и по често). Имах...бизнес'партнери и във Флоренция, които ме запознаха с този шедьовър-Бистека Фиорентина. Която "по традиция" трябва да бъде по голяма от чинията. Та ако е дебела 5 см, вероятно ще е над 1 кг.
ОБАЧЕ не е практично сам човек да си поръча пържола над 1 кг. Щото докато опапаш 200 гр, пържолята става студена. Та мойте хора си разделиха тяхната на двама, и я изкльопаха топла, а мен "ме минаха" и ми поръчаха наведнъж цялата пържола. Е, не съм от срамежливите и след като изкльпах 1/3 от нея помолих да я върнат "за затопляне". После вечче си поръчвах (посочвах от витрината) парчето и ми я носеха на два пъти.
Цените (по смътна памет) бяха под €35-40/порция около 500 гр. Е, бачкери, гастарбайтери и разни мигранти/бежанци едва ли могат да си позволят това веднъж седмично (и виното, и антипастите струват пари). Но хора средна ръка могат, бизнесмените и те също, и по често, и да поканят гостенин. Та...попрекали с "веднъж годишно" според мен.
До тук за "мойто нашенско" (Израел) и за Италия. За България-виж моя коментар 23 за вакумно'опакованите лейзерно нарязани пържоли в мрежите. Пропуснал съм да уточня че цените са ЗА КИЛОГРАМ, а не за 300 гр' пържола.
До коментар [#33] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!