Уиски и добре узряло овче сирене

Много е изписано и доста се знае за съчетаването на вино с храна (без да броим промяната в в схващанията на експертите по темата). Не толкова популярно е подобно нещо, когато става дума за уиски. Извън традиционното му придружаване с ядки. Тъкмо на тази тема бе посветен един от мастъркласовете, които съпътстват второто издание на изложението Wine & Spirits Show. То продължава днес и в събота.
Комбинирането на уиски с храна води до това, че след него нито храната, нито напитката са същите, обяснява Николай Нейков, който води класа. В него срещу 5 вида скоч(произведено в Шотландия и отлежало поне 3 г. в бъчви - бел. а.) са заложени два различни вида сирене, маслини, черен шоколад с парченца карамел, испански маслини, сушена кайсия и парче "бял" хамон.
При съчетаването или се търси хармония на вкусовете или контраст, обяснява той. В това време половината от участниците в класа смятат, че комбинацията между поредното уиски и маслините е по-добро от това с кайсията, а останалата половина мислят точно обратното.
Противно на масовото схващане тук не само се допуска, но и насърчава лекото разреждане на уиски с вода, което допринася за различни вкусови усещания и възприятие на комбинацията от аромати, заключени в напитката.
Шотландия е разделена на дестилационни райони, както България на винени. Придвижването от изток на запад чрез дегустация на продуктите преминава от усещането за леки и цветни нотки към по-осезаемото присъствие на море, торф и силно отчетлив дим на запад.
Храната и напитката при съчетаването на трябва да дават надмощие на едната над другата страна. Така, колкото и да звучи неочаквано за неопитвалите, някои видове скоч много добре се комбинират с добре узряло овче (не саламурено) сирене, "бял" хамон или крем "Каталан". Нейков предупреждава, че съчетаването с меса не трябва да включва колбаси, които съдържат множество подправки.
При дегустацията на отлежали напитки стремежът е да се спазва правилото, че всяка година отлежаване в бъчва трябва да съответства на минута в чаша, преди да бъде опитана.